4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialPeste două treimi dintre francezi se declară dezamăgiţi de François Hollande

Peste două treimi dintre francezi se declară dezamăgiţi de François Hollande

Peste două treimi dintre francezi (68 la sută) şi aproape jumătate (44 la sută) dintre alegătorii care l-au votat pe François Hollande în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 2012 se declară dezamăgiţi de el, potrivit unui sondaj BVA publicat în Le Parisien, relatează AFP, informează Mediafax.

La întrebarea “De la alegerea sa în mai 2012, aţi spune că François Hollande v-a dezamăgit?”, 68 la sută dintre francezii intervievaţi au răspuns afirmativ, 31 la sută negativ, în timp ce 1 la sută nu s-au pronunţat.

Printre francezii de toate orientările care au votat cu François Hollande în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2012, 44 la sută se declară în prezent dezamăgiţi de şeful statului, în timp ce 55 la sută sunt mulţumiţi, iar 1 la sută nu se pronunţă.

În plus, majoritatea francezilor susţin că nu cred că preşedintele îşi va respecta angajamentul privind deficitul de 3 la sută, inversiunea curbei şomajului şi acela de a nu creşte impozitele pentru cei vulnerabili şi clasele medii. Aceasta nici în 2013, nici la sfârşitul cincinalului său.

Chiar simpatizanţii de stânga, care apreciază că preşedintele îşi va respecta obiectivele, nu cred că acest lucru se va întâmpla în 2013.

În ceea ce priveşte ritmul reformelor, 54 la sută dintre francezi apreciază că Executivul “nu va merge suficient de departe în domeniul reformelor”, 21 la sută cred că le desfăşoară într-un ritm bun, 21 la sută că merge prea departe în domeniul reformelor şi 4 la sută nu se pronunţă.

Ca o consecinţă a acestui bilanţ, la mai puţin de un an de la alegerile prezidenţiale, majoritatea francezilor (51 la sută faţă de 45 la sută) cred că Nicolas Sarkozy s-ar fi descurcat mai bine decât François Hollande dacă ar fi fost reales.

Simpatizanţii stângii (89 la sută) şi mai ales cei ai Partidului Socialist (92 la sută) continuă totuşi să îl prefere pe Hollande predecesorului său.

Ancheta a fost realizată pe Internet între 28 februarie şi 1 martie pe un eşantion de 1.013 persoane reprezentative pentru populaţia franceză cu vârste peste 18 ani, având o marjă de eroare de 2,5 la sută.

Cele mai citite

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...
Ultima oră
Pe aceeași temă