20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPeste 70 de turisti captivi pe cablu

Peste 70 de turisti captivi pe cablu

Peste 70 de turisti au ramas blocati, zeci de minute, in telescaunul din Parang, dupa ce motorul instalatiei s-a ars din cauza unui scurtcircuit. Evenimentul s-a petrecut sambata dupa-amiaza, cand in statiunea hunedoreana se aflau peste 1.000 de persoane. O parte a celor care erau in telescaune a fost coborata de echipe ale salvamontistilor si jandarmilor montani, iar doi dintre turisti au ajuns la spital, o tanara fiind diagnosticata cu hipotermie.

Seful instalatiei, Gigi Pogan, a declarat, imediat dupa incident, ca “motorul principal s-a ars si am trecut pe un altul de rezerva, dar telescaunul merge foarte, foarte incet”. „Dupa ce vor fi coborati toti turistii, vom inlocui motorul”, a mai afirmat acesta. Echipe mixte formate din salvamontisti si jandarmi montani au intervenit imediat pentru a cobori turistii ramasi blocati in telescaun. Operatiunea a fost insa extrem de dificila si a durat circa doua ore, din cauza ca in Parang erau viscol si ceata. Cu ajutorul cordelinelor, oamenii au fost dati jos din telescaunele aflate la circa 8-10 metri deasupra solului si le-au fost acordate primele ingrijiri medicale.
Intreg efectivul de jandarmi montani a luat parte la interventie, la fel ca si salvamontistii, care s-au mobilizat imediat. Echipele de interventie au plecat si in cautarea celor care au sarit singuri din telescaune si intentionau sa se deplaseze pe jos spre cabane. Oamenii au fost recuperati si transpotati cu ATV-urile. De asemenea, doi dintre turisti au fost transportati la Spitalul de Urgenta Petrosani. Medicul coordonator al SMURD Petrosani, Catalin Popa, a declarat ca un barbat a suferit o entorsa in momentul in care a fost coborat din instalatia de transport pe cablu, iar o fata de 19 ani a intrat in hipotermie, dupa ce a stat zeci de minute in frig. Sambata seara, in jurul orei 18.00, angajatii instalatiei de transport – care apartine de firma de gospodarie locala din subordinea Consiliului Local Petrosani – au reusit sa schimbe motorul si sa reporneasca instalatia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă