18.1 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialPeste 56 tone de peşte şi rapană, confiscate de poliţiştii de frontieră

Peste 56 tone de peşte şi rapană, confiscate de poliţiştii de frontieră

În anul 2015, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat 421 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.

În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost întocmite un număr de 255 lucrări penale, au fost aplicate 111 contravenţii (valoare totală 51.105 lei) şi 52 de avertismente.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 23.669,25 kilograme de peşte din specii diferite, 32.488,23 kilograme specia rapană (melci de mare) şi 324,8 kilograme icre, 53 de ambarcaţiuni şi 30 de motoare de barcă, 3 dispozitive electrice artizanele de pescuit, 703 plase tip monofilament (în lungime totală de 46.936 metri), 340 de plase din material textil (lungime 17.543 metri) şi 179 unelte de pescuit, valoarea totală a bunurilor fiind de 443.429,4 lei. În activităţile ilegale au fost implicate 375 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu vârste cuprinse între 16 şi 70 de ani, cărora poliţiştii de frontieră le-au întocmit lucrări penale, fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

“Astfel de acţiuni de prevenire şi combatere a braconajului piscicol în zona de competenţă vor continua şi pe parcursul anului 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă urmând a acţiona individual sau în cooperare cu reprezentanţii altor instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu“, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, Marius Niculescu. În activităţile ilegale au fost implicate 375 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu vârste cuprinse între 16 şi 70 de ani.

CONSECINŢE

Dosare penale

În cauzele de braconaj depistate, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit“, „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit“, „deţinerea şi folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial“ sau “falsificarea sau distrugerea jurnalelor de bord ori de maşini“.

EXEMPLU

18 tone în Portul Tomis

Cea mai mare captură a fost identificată pe raza Portului Turistic Tomis din municipiul Constanţa, o ambarcaţiune tip pescador în care se aflau cinci bărbaţi care pescuiseră aproximativ 18.182 kilograme din specia rapană, fără a îndeplini condiţiile legale. După ce în luna octombrie a anului 2015 au înregistrat două cazuri importante de braconaj piscicol, în urma cărora au ridicat în vederea confiscării cantitatea totală de 11.186,65 kilograme produse din peşte din specia rapană, pescuită în mod ilegal de 12 bărbaţi membri de echipaj pe două pescadoare sub pavilion România, în data de  4.11.2015, în jurul orei 03.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Grup Nave Constanţa, aflaţi în misiune pe raza Portului Turistic Tomis, au efectuat controlul unei ambarcaţiuni tip pescador sub pavilion România, care tocmai se întorsese din largul Mării Negre.

La bordul navei se aflau cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 44 de ani, un cetăţean turc şi patru cetăţeni români. În urma controlului documentelor prezentate de comandantul pescadorului, un cetăţean român în vârstă de 44 ani, a rezultat faptul că una dintre persoanele aflate la bord nu figurează pe lista cu echipajul ca operatori/pescari autorizaţi, fapt care contravine prevederilor legale, iar jurnalele de bord sunt completate parţial, sunt nesemnate, prezintă modificări, ştersături, tăieri şi adnotări.

În continuarea cercetărilor, poliţiştii de frontieră au descoperit în ambarcaţiune cantitatea de 18.182 kilograme de rapană, în valoare de 10.727 lei, ce fusese pescuită şi de o persoană care nu îndeplineşte condiţiile legale, fapt pentru care a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale. Pescadorul, precum şi toată aparatura, ansamblele, subansamblele şi uneltele de pescuit tip beam-traul aflate la bord, au fost lăsate în custodia comandantului navei, conform prevederilor legale, pană la finalizarea cercetărilor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă