Aproximativ 540 de cerşetori au fost arestaţi în Dublin, din februarie, de când a intrat în vigoare o nouă lege împotriva „cerşetoriei agresive”, iar 110 cazuri au fost examinate în justiţie, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei, relatează The Irish Times în ediţia electronică de luni, citată de Mediafax.
În baza acestei legi care a acoperit un „vid legislativ” după ce problema a devenit „endemică” în centrul capitalei irlandeze, potrivit unui raport al poliţiei adresat consilierilor municipali, aproape două treimi dintre cerşetorii arestaţi sunt „cetăţeni străini”, în principal romi. Cerşetoria face parte din cultura lor, o consideră o „modalitate legitimă de câştigare a existenţei”, a declarat inspectorul de poliţie Patrick McMenamin.
„Pentru noi, o încercare de a schimba această cultură, aici, ar fi echivalent cu a încerca să-i determini pe locuitorii Dublinului să nu mai bea (bere) Guinness. Este cultura lor, iar ei nu cred că ar fi ceva în neregulă”, a declarat McMenamin. O lege din 1847 care pedepsea cerşetoria, Vagrancy Act, a fost declarată neconstituţională în decembrie 2007 de către Înalta Curte, poliţiştii rămânând astfel neputincioşi în faţa acestui fenomen. „Este corect să recunoaştem că, în ultimii trei ani, cerşitul s-a extins în Dublin”, a spus oficialul.
El a subliniat că noua lege nu incriminează penal cerşitul, ci a făcut ilegal cerşitul agresiv sau însoţit de intimidări. Noua lege, Criminal Justice Public Order Act 2011, a făcut ilegală şi „cerşetoria organizată” şi exploatarea cerşetorilor.
În cadrul unei investigaţii asupra cerşetoriei organizate, efectuată de la intrarea în vigoare a noii legislaţii, au fost efectuate şase arestări. Toate persoanele arestate în cadrul acestei operaţiuni sunt romi şi fac parte din aceeaşi familie, a precizat inspectorul, care a adăugat că în cadrul investigaţiei a fost confiscată suma totală de 7.000 de euro. O parte importantă din această sumă a fost confiscată în timpul unor percheziţii asupra unui autobuz care efectuează în fiecare sâmbătă o cursă din Dublin spre România.
În timpul unei percheziţii, în iulie, autobuzul a fost oprit în Portul Dublin, iar un „cerşetor desculţ” cunoscut poliţiei, care operează pe Grafton Street, în Dublin, avea asupra sa 1.800 de euro în bancnote de 50 de euro. Inspectorul a declarat că acesta „manipulează omenii care îi dau bani” sau îi cumpără încălţăminte. „Cred că în acest moment are mai mulţi adidaşi decât (magazinul) Foot Locker”, a spus inspectorul McMenamin.