27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialPeste 200 de studenti din Europa s-au intrecut la planuri de afaceri

Peste 200 de studenti din Europa s-au intrecut la planuri de afaceri

Peste 200 de studenti din Belgia, Danemarca, Elvetia, Norvegia, Olanda, Rusia si Romania si-au demonstrat abilitatile de a intemeia o companie si de a realiza planuri de afaceri. Ei au participat la concursul „Smart Start”, finala competitiei „European Student Company”, organizata de Junior Achievement Romania la Bucuresti. Sambata reprezentantii celor sapte tari si-au prezentat rezultatele activitatilor la Bucuresti, unde au organizat standuri pentru companiile infiintate de ei. Romania a fost reprezentata de doua echipe de studenti, cu mari sanse de a fi premiate de juriu.
Una dintre echipe a infiintat o firma care se ocupa de reciclarea sticlelor goale si transformarea lor in obiecte de decoratiuni interioare. Studentii au creat suporturi pentru creioane, ziare, vaze si diverse alte obiecte din sticla, cu suporturi de metal, pictate si slefuite dupa un design modern. Ideea le-a venit atunci cand pierdeau vremea la o bere intr-un bar din Cluj-Napoca, unde sunt studenti. S-au gandit ce se intampla cu sticlele de bere dupa ce acestea sunt golite si cum ar putea fi folosite pentru a scoate un ban. Pentru ca au observat ca patronii de baruri arunca sticlele, s-au gandit sa le recicleze si sa obtina diverse obiecte din ele. Au studiat piata si au observat ca nu se mai ocupa nici o firma de o astfel de activitate. Asa ca au trecut la treaba si au infiintat un atelier de prelucrare a sticlei intr-un garaj. Acolo au produs primele obiecte si au calculat costurile de productie. Acestea se ridica la 68.000 de lei in medie pentru un obiect, ceea ce le permite sa-si vanda produsele la preturi mai mici decat cele existente pe piata. „Materia prima o procuram gratis de la barurile din Cluj, care oricum arunca sticlele si trebuie sa plateasca pentru ele. Avem o colaborare cu o fundatie si vrem sa ne continuam afacerea. Ne-am gasit si distribuitori care ne vor vinde produsele in vara aceasta pe litoral. Asa o sa vedem daca afacerea merge la publicul larg. In proiectul nostru au fost implicati cinci oameni”, a afirmat Adrian Greab, presedintele firmei infiintate de grupul de studenti.
Studentii straini si-au prezentat si ei cu mandrie companiile create in functie de ceea ce se cere in tarile lor. De exemplu, olandezii au realizat o firma care se ocupa de comercializarea cutiilor Tiebox, in care se strang ziarele si revistele, care apoi se transporta si se recicleaza. Cutiile din plexiglas mai pot fi folosite si ca obiecte de design in magazine si sunt produse in mai multe culori.
Juriul va desemna castigatorii in functie de inovatia de produs sau serviciu, activitatile de marketing si financiare pe care stundentii le-au desfasurat in cadrul programului, de la dezvoltarea unor idei de afaceri viabile pana la introducerea reala pe piata a unui produs sau serviciu nou.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă