Peste 2.000 de conturi de e-mail, inclusiv ele unor companii din România şi SUA, au fost sparte, începând cu anul 2011, de membrii unei reţele de infractori specializaţi în fraude informatice. DIICOT şi IGPR au făcut, joi, mai multe percheziţii pe raza municipiului Satu-Mare, pentru a-i prinde pe cei implicaţi. Gruparea era formată din 4 membri.
”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR – DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice efectuează la data de 24 ianuarie 2014, mai multe percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Satu-Mare, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi spălare de bani, prev. de art. 42 alin. 1, 3, art. 46 alin. 1 lit. b din Legea nr. 161/2003 şi art. 29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002.
Faţă de învinuiţi există suspiciunea rezonabilă că au lansat atacuri informatice şi au accesat fără drept, peste 2000 de conturi de poştă electronică”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele suspecţilor, din Satu Mare, au fost ridicate unităţi de memorie, peste 60.000 de euro şi au fost instituite mai multor sechestre asiguratorii asupra unor bunuri mobile şi imobile.
Cum acţionau hackerii
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011-2013, suspecţii ar fi postat pe diferite site-uri de internet mesaje prin care ar fi afirmat că, în schimbul unor sume de bani, pot accesa fără drept diferite sisteme informatice sau căsuţe de corespondenţă electronică.
Suspecţii ar fi primit solicitări de la diferite persoane, în care erau precizate adresele de email ale victimelor, unde aceştia doreau să obţină acces. Suspecţii ar fi accesat în mod ilegal adresele de email, după care ar fi trimis solicitanţilor parolele de acces, în schimbul unor sume de bani, cuprinse între 50 şi 200 de USD.
Astfel, aceştia ar fi obţinut acces, în mod ilegal, la aproximativ 1.050 de conturi de e-mail, dintre care 250 ar aparţine unor cetăţeni români.
”Din cercetări, a rezultat că suspecţii ar fi obţinut acces inclusiv la conturi de email aparţinând unor instituţii şi companii din Statele Unite ale Americii şi România”, conform IGPR.
”Prin activitatea infracţională, învinuiţii au obţinut importante beneficii financiare.
Acţiunea procurorilor D.I.I.C.O.T. s-a desfăşurat concomitent şi în cooperare cu autorităţile judiciare Statele Unite ale Americii, India şi China.
Suportul tehnic şi informativ este asigurat de către DOS”, mai arată DIICOT.