20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Potopul de Paști. Trei morți, 86 de localități inundate. 250 de...

UPDATE: Potopul de Paști. Trei morți, 86 de localități inundate. 250 de oameni, evacuați de sărbători, în sudul țării. Codul roşu de inundaţii din Teleorman, ridicat. Cod portocaliu în Giurgiu şi galben în trei judeţe

UPDATE 12:50 – 65 de persoane din județul Teleorman sunt încă evacuate din locuinţe, iar 14 localităţi din judeţ sunt afectate de inundaţii, conform Mediafax.

Printre localităţile afectate se numără municipiul Alexandria, unde apa a intrat în 33 de anexe gospodăreşti, iar viiturile au afectat un pod.

De asemenea, sunt afectate de inundaţii comunele Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dideşti, Balaci, Vîrtoape, Dobroteşti, Siliştea Gumeşti, Storobăneasa, Frumoasa şi Călineşti. 27 de sate din cele 13 comune au fost inundate în urma revărsării râurilor Teleorman, Vedea, Burdea, Tecuci, Câinelui şi a afluenţilor acestora.

Cel mai nou bilanţ dat publicităţii de ISU Teleorman arată că, marţi, sunt inundate 168 de case, 360 de curţi, 679 de anexe gospodăreşti, o moară, un magazin, un bar şi sunt colmatate 744 de fântâni.

Viiturile au afectat 29 de podeţe, două poduri, aproape 40 de kilometri de drumuri comunale, doi kilometri de drum forestier şi zece kilometri de drumuri judeţene.

UPDATE 10:25 -Avertizarea cod roşu de inundaţii din Teleorman a fost ridicată, iar până marţi, la ora 18.00, rămân sub avertizare cod portocaliu râul Neajlov, în judeţul Giurgiu, râurile Călmăţui, Vedea, Teleorman, Sabar, Ialomiţa şi Pârâul Câinelului, pe sectoarele din judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat avertizarea emisă luni, codul roşu de inundaţii de pe râul Vedea, aval confluenţă cu râul Teleorman (judeţul Teleorman) şi Râul Câinelui sectorul amonte S.H. Vârtoapele – confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman) fiind ridicat marţi dimineaţă.

Potrivit noii avertizării hidrologice, până marţi, la ora 18.00, sunt posibile creşteri de debite şi niveluri, din cauza propagării viiturilor formate anterior, care ar putea să ducă la depaşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie.

Astfel, marţi, de la ora 09.00 până la ora 18.00, râul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (judeţul Giurgiu) va fi sub cod portocaliu.

UPDATE 06:30 – Codul roşu de inundaţii se menţine pe sectoare din râul Vedea şi afluentul său, Râul Câinelui, în judeţul Teleorman, până marţi, la ora 18.00, potrivit unei noi avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), citată de Mediafax.

Avertizarea de cod roşu se menţine pe râul Vedea aval confluenţă cu râul Teleorman (judeţul Teleorman) şi Râul Câinelui sectorul amonte S.H. Vârtoapele – confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman). Avertizarea a fost instituită la nivel local şi va fi în continuare detaliată şi actualizată, funcţie de evoluţia situaţiei hidrologice, de către Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea.

Tot până marţi seară, este cod galben de inundaţii pe Ialomiţa sector aval confluenţă cu râul Prahova – S.H. Ciochina (judeţul Ialomiţa), pe Teleorman sector S.H. Teleorman – confluenţă cu Vedea (judeţul Teleorman), pe râul Neajlov sector aval S.H. Moara din Groapă (judeţul Giurgiu).

_ _ _ _

UPDATE 12:45 – 86 de sate şi comune au fost inundate şi 248 de persoane au fost evacuate, sâmbătă şi duminică, în judeţele aflate sub avertizări de inundații, a anunțat luni ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, citat de Mediafax

Angajaţii MAI au intervenit în 2.216 situaţii de urgenţă, dintre care 176 în judeţele afectate de inundaţii. Gabriel Oprea a mai precizat că 188 de acţiuni ale angajaţilor MAI au vizat evacuarea apei din locuinţe şi gospodării, 14 – consolidarea unor diguri de apărare şi patru – alimentarea cu peste 3.200 de litri de apă potabilă.

„Structurile Ministerului Afacerilor Interne, alături de prefecţi şi membrii comitetelor judeţene şi locale, precum şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă trebuie să continue şi continuă să acţioneze la acestă oră pentru înlăturarea fenomenelor meteo-hidrologice, în special în judeţele aflate sub cod roşu – Teleorman, Ialomiţa şi Prahova – şi cod portocaliu – Ilfov, Olt, Dâmboviţa, Giurgiu", a declarat Oprea.

Viceprim-ministrul s-a referit şi la „un aspect despre care s-a tot vorbit în ultimele două zile, acela al reţinerii manifestate de unii cetăţeni de răspunde ca atare la recomandarea autorităţilor de a părăsi locuinţele din localităţile inundate”. „Putem înţelege că fiind în preajma sărbătorilor de Paşte, oamenilor le vine greu să-şi abandoneze locuinţele, bunurile şi ceea ce fiecare şi-a pregătit pentru aceste zile. Însă, întotdeauna, viaţa trebuie să fie pe primul loc. Aşa înţelegem noi, autorităţile, aşa ar trebui să înţeleagă şi cetăţenii”, a declarat Gabriel Oprea.

În toată ţara, sâmbătă şi duminică, au fost derulate 555 de acţiuni de căutare şi salvare a unor persoane aflate în pericol şi a unor animale şi bunuri, a mai spus ministrul Afacerilor Interne. Angajaţii MAI au intervenit şi în stingerea a 101 incendii şi în cazul a şase alunecări de teren, iar aeronavele MAI au efectuat 20 de misiuni umanitare.

UPDATE 12:30 – Copilul de 13 ani din Argeș a fost găsit mort, după ce anterior autoritățile anunțaseră moartea a două persoane și dispariția altor trei, printre care și copilul. Copilul, din localitatea argeșeană Miroși, a fost văzut ultima dată duminică seara, fiind căutat de săteni în cursul nopții. Luni dimineață părinții au sunat la 112 pentru a semnala dispariția.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, citat de Mediafax, cinci persoane au fost date dispărute după ce au încercat să traverseze cursuri de apă, în județele Argeș, Olt și Prahova. 

Potrivit MAI, un bătrân de 80 de ani din Poboru, judeţul Olt şi de un alt bărbat din Bucov, judeţul Prahova, au murit înecați. Sunt, în continuare, căutaţi doi buzoieni dispăruţi, sâmbătă, după ce barca în care se aflau împreună cu alte trei persoane s-a răsturnat pe râul Buzău.

În județul Giurgiu, peste 2.500 de hectare de terenuri agricole, pășuni și păduri sunt inundate în urma ploilor din ultima săptămână, iar două podețe, două drumuri județene și două drumuri comunale sunt afectate de deversarea apelor din albiile râurilor, informează Agerpres.

"Râurile Neajlov și Dâmbovnic se află sub atenționare de cod portocaliu de inundații din cauza creșterii cotelor apelor, motiv pentru care șapte primării au luat măsuri specifice și au instituit serviciul de permanență", a declarat șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, Dragoș Stoica.

Roata, Bucșani, Crevedia, Clejani, Vânătorii Mici, Bulbucata și Iepurești au instituit starea de permanență la primării ca urmare a creșterii cotelor apelor râurilor și urmează să primească aceeași atenționare și localitățile Singureni și Călugăreni în funcție de sosirea valului de apă.

—–

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) informa, luni dimineaţă, că se înregistrează un vârf maxim de viitură pe râul Vedea, la confluenţă cu râul Teleorman, viitură care se va menţine pe tot parcursul zilei, iar 14 comune din judeţul Teleorman sunt sub avertizare de cod roşu de inundaţii.

Viitura s-a format pe râul Vedea în cursul nopţii şi, în prezent, se propagă în aval de Alexandria. În cursul nopţii, Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, a instituit cod roşu local pe râul Vedea aval confluenţă cu râul Teleorman, în judeţul Teleorman, pentru următoarele comune : Storobăneasa, Smardioasa, Cervenia, Frumoasa, Conteşti, Bragadiru, Bujoru şi Năsturelu.

Totodată, se menţine cod roşu pe Râul Câinelui sectorul amonte SH Vârtoapele – confluenta cu râul Vedea, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Siliştea Gumeşti, Ciolăneşti, Necşeşti, Vârtoape, Călineşti şi Mavrodin.

ANAR recomandă ca populaţia din aceste zone să ţină cont cu stricteţe de măsurile impuse de comitetul local şi inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă şi să evite plimbarea pe malul apelor sau prin ape, precum şi orice alte activităţi care se desfăşoară în proximitatea apelor.

Echipele Apelor Române acţionează cu utilaje şi oameni, acordând suport autorităţilor locale şi inspectoratului judeţean pentru situaţii de urgenţă (ISJU). În cursul nopţii, s-au întărit liniile de apărare cu saci şi s-au supraînălţat digurile cu saci de nisip, cu până la 30 cm, în vederea protejării localităţilor. Întrucât situaţia în zonă este foarte dificilă, ea necesită intervenţia forţelor armate (ISJU, Jandarmerie), în vederea consolidării liniilor de apărare construite, astfel încât populaţia să fie protejată.

Ploile foarte abundente din ultimele zile au provocat probleme în tot sudul țării. Sute de case și gospodării au fost inundate, în județele Prahova, Olt și Teleorman. Peste 160 de persoane au fost nevoite să fugă, în prima zi de Paști, din calea apelor. Se pare că urgia a migrat, din județul Dâmbovița, unde a lovit mai mult sâmbătă, spre est și în aval. Oamenii cu care au luat legătura reporterii televiziunilor de știri se plâng de lipsa de ajutor din partea autorităților. 

Prahova – Probleme la Ploiești, Câmpina, Sinaia și Breaza

Zeci de gospodării din Ploieşti, Câmpina, Sinaia şi Breaza, dar și din câteva comune prahovene, au fost afectate de inundații în ultimele 24 de ore. O locuinţă, 26 de gospodării şi un restaurant au fost inundate, în ultimele 24 de ore, din cauza ploilor torenţiale din judeţul Prahova. 

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, citate de Mediafax, pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei dintr-o casă care a fost inundată în oraşul Breaza şi din 26 de curţi inundate la Ploieşti, Câmpina, Sinaia, Bărcăneşti, Boldeşti Scăieni, Albeşti Paleologu, Pleaşa, Blejoi, Valea Călugărească, Corlăteşti, Puchenii Mari, Dumbrăveşti, Mărginenii de Jos.

De asemenea, apa a intrat în mai multe subsoluri şi beciuri din Sinaia, Lipăneşti, Tomşani, Măneciu, dar şi într-un restaurant şi în curtea interioară a acestuia din comuna Cornu. Pompierii au mai intervenit pentru degajarea unui stâlp de înaltă tensiune care risca să cadă pe carosabil, pe drumul naţional 1 A Ploieşti – Braşov în localitatea Măneciu.

Olt și Teleorman – Cod roșu și evacuări

Peste 160 de persoane au fost evacuate, sâmbătă şi duminică, din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren, informează Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat. Efectivele MAI au intervenit, sâmbătă şi duminică, la 1.218 situaţii de urgenţă dintre care 111 misiuni ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din judeţele aflate sub avertizări meteorologice.

Începând de sâmbătă şi până duminică la ora 7.00, 164 de persoane au fost evacuate din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren. Totodată peste 1.500 de animale au fost salvate din calea apelor. Se acţionează şi în acest moment cu peste 600 de pompieri, jandarmi şi poliţişti pentru evacuarea apei din locuinţele afectate de inundaţii în special în judeţele Olt şi Teleorman, precum şi pentru salvarea de vieţi omeneşti, bunuri şi animale, mai informează MAI.

Zeci de persoane din mai multe localităţi ale judeţului Teleorman au fost evacuate sau sunt izolate în urma inundaţiilor, ploile torenţiale şi apele revărsate ale unor râuri afectând peste 1.600 de hectare de terenuri şi păduri, zeci de podeţe, sute de curţi şi mai mulţi kilometri de drumuri. În ultima perioadă, în judeţul Teleorman precipitaţiile au atins debite de peste 55 de litri pe metrul pătrat, iar cotele mai multor ape s-au apropiat foarte mult de maximele istorice înregistrate în anul 2005, transmite corespondentul Mediafax.

În urma revărsării apelor, dar şi a scurgerilor de pe versanţi au fost inundate localităţile Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dideşti, Balaci, Dobroteşti, Siliştea-Gumeşti, unde apa a intrat în sute de gospodării din mai multe sate şi afectează peste 1.600 de hectare de terenuri arabile, fâneţe şi păduri, fiind nevoie ca zeci de persoane şi sute de animale să fie evacuate.

Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, duminică dimineaţă, ofiţerii şi subofiţerii care au intervenit cu bărci pneumatice salvaseră din calea apelor şase persoane, între care trei copii, şi evacuaseră alţi 43 de oameni care au fost nevoiţi să-şi părăsească gospodăriile inundate şi să plece la rude.

De asemenea, în urma inundaţiilor 34 de persoane sunt izolate în comuna Beuca, satul Beuca, după ce pârâul Burdea s-a revărsat într-o zonă neîndiguită dar şi din cauza inundaţiilor provocate de scurgerile de pe versanţi. În localităţile inundate peste 700 de animale au fost scoase din curţile şi anexele inundate şi duse în alte gospodării.

Bilanţul ISU Teleorman arată că duminică dimineaţă în comunele afectate sunt inundate 39 de case, 102 anexe gospodăreşti, 308 curţi şi o bază sportivă. Apa bălteşte pe suprafeţe întinse de terenuri, fiind inundate 757 hectare de terenuri arabile, 625 hectare de păşuni şi fâneţe şi 232 hectare de pădure. Viiturile au colmatat peste 200 de fântâni şi au afectat 32 de podeţe şi aproape opt kilometri de drumuri.

Cele mai întinse suprafeţe de terenuri au fost inundate în comunele Tătărăştii de Sus şi Tătărăştii de Jos, ca urmare a revărsării apelor râului Teleorman. Cele mai multe curţi au fost inundate în comuna Ciolăneşti, unde râul Câinelui s-a revărsat într-o zonă neîndiguită.

La nivelul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă riverane râurilor se menţin activate centrele operative cu activitate temporară, au fost luate măsuri pentru avertizarea populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii, au fost identificate locurile de refugiu, traseele de evacuare şi zonele de acordare a primului ajutor pentru persoanele ce ar putea fi surprinse de viituri, precum şi persoanele cu responsabilităţi în activitatea de evacuare.

Codul roșu, prelungit și extins

Codul roşu de inundații a fost prelungit până luni pe sectoare ale râurilor Teleorman şi Vedea, din judeţele Teleorman şi Olt, şi instituit pe Pârâul Câinelui la staţia Vârtoapele, tot în Teleorman, a declarat pentru purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Ana-Maria Agiu.

Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, a instituit, sâmbătă seară, cod roşu local pe râul Teleorman, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Tătărăştii de Sus (sectorul este îndiguit şi mai există o gardă de apărare de 20 cm), Tătărăştii de Jos, Trivale Moşteni, Olteni şi Orbeasca, şi pe râul Vedea sectorul SH Buzeşti – SH Văleni, judeţul Olt, în zona localităţilor Icoana şi Ursoaia.

Avertizearea va fi menţinută până luni şi a fost instituită în plus şi pe Pârârul Câinelui, afluent al Vedei, la staţia Vârtoapele.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ANAR, codul roşu este instituit în condiţiile în care aceste râuri se situează peste cota de pericol de peste 24 de ore. În zonele îndiguite, cursurile de apă se află la limita de tranzitare a digurilor.

Potrivit avertizărilor comunicate anterior de ANAR, până duminică la ora 18.00 este cod portocaliu de inundaţii pe râurile: Coşuştea (judeţul Mehedinţi), pe Jiu la Răcari – sector îndiguit (judeţul Dolj), pe Olteţ amonte S.H. Oteteliş şi pe afluentul său Cerna (judeţul Vâlcea), pe Vedea amonte S.H. Văleni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman şi pe Pârâul Valea Câinelui aval S.H. Vârtoapele (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Dâmbovnic şi pe Neajlov sector aval confluenţă Dâmbovnic – S.H. Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu), Teleajen aval S.H. Moara Domnească, Cricovul Sărat şi pe râul Prahova aval de confluenţa cu Cricovul Sărat (judeţul Prahova).

Totodată, este cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), Jiu – sector aval Sadu (judeţele Gorj şi Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Dolj şi Mehedinţi), Lotru, Olteţ şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Vedea aval S.H. Văleni şi pe celelalte râuri din bazinul Vedea şi pe Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Neajlov şi Sabar (judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), pe Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), pe afluenţii Buzăului mijlociu şi inferior din judeţul Buzău şi pe Putna (judeţul Vrancea).

Reacția autorităților centrale, inexistentă

În afară de vicepremierul pe probleme de siguranță națională, Gabriel Oprea, menționat în comunicatul ministerului pe care îl conduce, până duminică la amiază niciun oficial de rang înalt nu a transmis măcar un mesaj de încurajare celor loviți de intemperii și nevoiți să-și părăsească locuințelor sau rămași izolați în zi de sărbătoare.

Premierul Victor Ponta se află în Delta Dunării, potrivit unui mesaj de Paști transmis pe Facebook, Nici din partea fostului președinte al CJ Teleorman, vicepremierul Liviu Dragnea nu apăruse, până duminică la prânz, vreun mesaj pentru locuitorii județului pe care l-a condus. 

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă