Peste 1,5 milioane de persoane trăiesc în 4.000 de localităţi contaminate radioactiv după accidentul nuclear de la Cernobîl, produs în 1986, conform unui raport publicat de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, informează AFP, potrivit Mediafax.
„După 25 de ani, rămân peste 1,5 milioane de persoane care trăiesc în zone contaminate din cele 4.000 de localităţi”, conform raportului obţinut de agenţia RIA Novosti.
Măsurile luate de stat au permis normalizarea situaţiei în numeroase zone contaminate, afirmă autorii raportului, adăugând că, anterior, peste 2,6 milioane de persoane trăiau în peste 7.500 de localităţi afectate de radiaţii.
„Măsurile pentru decontaminare au permis exploatarea din nou a peste 84.000 de hectare de terenuri iradiate”, conform raportului.
În aprilie 1986, un reactor al centralei de la Cernobîl a explodat, contaminând o mare parte a Europei, în special Ucraina, Belarus şi Rusia.
Peste 25.000 de persoane au participat la curăţarea terenului şi la izolarea cu beton a reactorului.
Centrala de la Cernobîl a fost închisă în decembrie 2000, dar reactorul continuă să fie o ameninţare pentru Rusia, Ucraina şi Europa, afirma vara trecută preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Un consorţiu francez construieşte un nou sarcofag de beton în jurul reactorului, pentru a reduce riscul scurgerilor radioactive.