„Organizatia Pescarilor Galati”, asociatie infiintata in 2002, a obtinut prin licitatie concesionarea exploatarii fondului piscicol de pe Tronsonul 1 Prut. Asociatia a incheiat cu Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol contractul nr. 17/01.09.2003, si-a achitat taxele, dar exact in momentul in care ar fi trebuit sa isi inceapa activitatea au inceput si „problemele”.
Talpi, fitile, bete-n roate
Au urmat mai multe perioade in care CNAFP nu a acordat concesionarei autorizatia de pescuit. Contract da, pescuit ba! De fapt, ostilitatea presedintelui CNAFP Valentin Buksz impotriva OP Galati era ceva mai veche, pentru ca organizatia actionase in instanta CNAFP pentru modul in care fusese organizata licitatia de concesionare pentru Tronsonul 2 Dunare, din zona Galatiului. Prin contract de la Prut, CNAFP operase o prima reducere a efortului de pescuit, prin reducerea numarului de pescari de la 200 la 100 si a uneltelor de pescuit de la 5.115 la 1.050. Ulterior, conducerea CNAFP a extins tronsonul concesionat pana la Stanca Costesti. Un „cadou” otravit, pentru ca segmentul de rau era mult mai mare, de 190 km, iar Buksz a operat o noua reducere a efortului de pescuit, de la 100 la 24 de pescari si de la 1.050 la 252 unelte de pescuit. Practic, prin aceste masuri ale CNAFP tronsonul concesionat a fost aproape dublat, iar efortul de pescuit a fost redus la 12,5%!
Pagube de 7 miliarde
Desi si-a achitat la zi obligatiile fata de stat, Organizatia Pescarilor din Galati a suportat din cauza manevrelor fostei conduceri a CNAFP pierderi de miliarde. Organizatia si-a achitat in 2003 taxele de autorizare si redeventa de 85,7 milioane, in 2004 taxe de 114 milioane, iar in prima parte a lui 2005 a achitat deja primele 35 milioane. Din anul 2003 si pana in prezent OPG a achitat CNAFP redeventa pentru 76.391 kg de peste din care, din cauza betelor in roate puse de conducerea companiei, au reusit sa pescuiasca doar 17.157 kg. Asadar, au platit in plus redeventa pentru 59.234 kg de peste. Rezulta o cantitate de peste 100.000 de kg de peste, care la un pret mediu de 70.000 de lei/kg, conduc la un prejudiciu de peste 7 miliarde de lei.
In compensatie, dreptul de a pescui la Brates
Pentru recuperarea acestui prejudiciu, pescarii de la Prut cer sa le fie acordat dreptul de a pescui in Lacul Brates. „Organizatia Pescarilor din Galati solicita doar acordarea dreptului de pescuit in toate zonele inundate din Lunca Prutului si in canalele de irigatii, desecare, aductiune, tranzitare si recuperarea prejudiciilor”, ne-a declarat presedintele organizatiei, ing. Sandu Tanvuia. Pescarii de la Prut au adresat solicitarea conducerii Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol, dar propunerea lor s-a lovit de refuzul conducerii companiei. Argumentele presedintelui Organizatiei Pescarilor din Galati sunt demne de luat in consideratie: „Am da de lucru la cateva sute de oameni, am asigura anual cateva sute de tone de peste pe piata galateana si am asigura eliminarea braconajului, asa cum procedam si pe tronsonul de la Prut, unde avem paza si colaboram cu Politia de Frontiera”.