Cea mai serioasă problemă a sportivilor români de nivel internaţional, marele obstacol pe care numai câţiva s-au dovedit capabili să-l treacă repetat şi constant, este vulnerabilitatea psihică.
Din cauza acestei nesiguranţe – care provine din "ADN-ul naţional", nu e doar a lor – avem deseori sentimentul că ai noştri rămân în stadiul de pretendent, de contender, chiar şi atunci când câştigă o competiţie majoră. Sunt acolo, în vârf, însă pentru scurt timp. Ar putea – uneori chiar pot, dar nu rezistă. Nu le lipseşte nimic şi, totuşi, (se) pierd.
Condiţia pentru a depăşi faima sportivă şi a te înfige în istoria lumii este o inconfundabilă nonşalanţă a triumfului, încăpăţânarea de a fi iar şi iar pe primul loc, de a te întoarce acolo şi dacă, printr-un accident, l-ai cedat, convingerea îndârjită că îl meriţi şi că-ţi aparţine. Menţinerea "ştrocului". Confirmarea pe termen lung.
Or, la acest capitol, România produce multe "lumânări" – sportivi înzestraţi, dar care ard uşor şi sunt uitaţi repede. Cu excepţia Nadiei, e greu să numim un român care să-şi fi dominat concurenţa autoritar, timp de câţiva ani, şi care, deci, să fi răspuns presiunii extraordinare a condiţiei de lider cu încă un aur, şi încă unul, şi încă unul.
Citește articolul complet pe Treizecizero.ro.