24.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecial"Perla" Companiei Nationale a Huilei, scoasa la mezat

„Perla” Companiei Nationale a Huilei, scoasa la mezat

Hotelul „Onix” din municipiul Petrosani, „perla” Companiei Nationale a Huilei (CNH), a fost scos, ieri, la licitatie de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Hunedoara, in contul datoriilor acumulate de societate in perioada 1993-2003. Pretul de pornire al licitatiei a fost stabilit pentru 64 de miliarde lei, dar nu a fost depusa nici o oferta, astfel ca vanzarea se va relua.
Nu este pentru prima data cand DGFP incearca sa vanda acest obiectiv, care a stat mai bine de doi ani sub sechestru asigurator, dar, in premiera, s-a practicat pretul corect. In primavara anului trecut, fosta conducere a directiei a avut o tentativa de vanzare subevaluata a Hotelului „Onix” catre clientela politica de la acea vreme, insa instanta a dat dreptate CNH.

Licitat pentru clientela politica

Conform datelor DGFP, datoriile acumulate la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de Compania Nationala a Huilei pana in 2004 se cifrau la de 7.074 miliarde lei, din care 2.980 miliarde reprezentau debite, iar 4.094 miliarde – penalitati de intarziere In contul acestor sume restante, mai multe active ale CNH au fost sechestrate in urma cu doi ani, printre care si Hotelul „Onix”, supranumit „perla” societatii.
In luna martie 2004, DGFP a avut o prima tentativa de instrainare a acestui obiectiv, insa pretul cu care a fost scos la vanzare a starnit un adevarat scandal. Astfel, suma stabilita de evaluatorul agreat de directie a fost de doar 10,4 miliarde lei, foarte mica in comparatie cu valoarea reala a cladirii, mai ales ca numai modernizarile efectuate in 2000 au costat 2,57 miliarde lei.
Se vorbea la acea vreme de un grup de interese care ar fi vrut sa puna mana pe Hotelul „Onix”, fiind vehiculat chiar si numele fostului prefect PSD de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, in conditiile in care si una dintre firmele controlate de acesta instituise cu inainte cu doi ani un sechestru in contul obligatiilor financiare restante. Reprezentantii CNH s-au adresat instantei de judecata pentru a restabili lucrurile si au reusit atat stoparea executarii silite, cat si reevaluarea cladirii.
In urma acestor demersuri, instanta a stabilit ca pretul real al Hotelului „Onix” este de 64 de miliarde lei, fata de doar 10,5 miliarde, cu cat incerca sa-l vanda DGFP.

Scos din nou la vanzare la 64 de miliarde

Astfel, ieri, reprezentantii Finantelor au pregatit o noua licitatie pentru vanzarea acestui activ aflat in patrimoniul CNH, valoarea de pornire fiind de 64 de miliarde lei. Pentru ca suma este, probabil, foarte mare, la licitatia organizata ieri nu s-a prezentat nimeni. Pur-tatorul de cuvant al DGFP, Mihaela Blodor, a declarat ca nu a fost depusa nici o oferta, fiind incheiat in acest sens un proces-verbal de catre comisia de licitatie.
Potrivit sursei citate, vanzarea se va relua, iar pretul va scadea Ð conform legilor in vigoare – cu 25 la suta. Daca nici la a doua strigare nu se prezinta nimeni, pretul de pornire a licitatiei va fi mai mic cu 50 la suta, adica 32 de miliarde lei.
Tot in vederea recuperarii datoriilor, au mai fost scoase la vanzare de catre DGFP 101 vagoane CFR pentru carbune si 5 locomotive.

Cele mai citite

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

Optimizarea planului de transport lichide alimentare în cisterne: recomandări de la profesioniști

Optimizarea transportului de lichide alimentare în cisterne reprezintă o condiție de bază pentru eficiența operațională, siguranța alimentelor și minimizarea costurilor. Iată câteva recomandări de...

CE contestă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) legea suveranităţii din Ungaria

Comisia Europeană a anunţat joi că dă în judecată Ungaria la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a contesta legea de protejare...
Ultima oră
Pe aceeași temă