19.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialPerjovschi, un artist de 100.000 de euro

Perjovschi, un artist de 100.000 de euro

» Dan Perjovschi, cu expozitii la Muzeul de Arta Moderna din New York sau la Tate Modern in Londra, este liderul unei generatii de artisti contemporani romani in plina afirmare.
» Mircea Cantor si Victor Man au devenit in ultimii ani nume cu rezonanta in lumea artei, lucrarile lor valorand adesea mii sau chiar zeci de mii de euro.
» Cateva galerii romanesti promoveaza artisti precum Gili Mocanu, Dumitru Gorzo, Suzana Dan sau Ciprian Muresan, care ajung sa expuna si sa vanda bine si in strainatate.

 

Arta contemporana romaneasca se afla pe un trend ascendent, cu toate ca piata este inca la inceput. Cota contingentului principal de tineri artisti este intre 300 si 3000 de euro, dar cativa trec cu mult de aceste sume, ajungand sa vanda lucrari cu zeci de mii de euro. Actorii principali pe piata interna sunt galeriile de arta contemporana, care ii reprezinta pe artisti, insa acestia vand mai bine pe piata externa.
"La nivel de vanzari este mai dificil de stabilit o ierarhie, deoarece preturile sunt volatile, de multe ori confidentiale, de multe ori umflate de galerie. Astazi este relativ usor sa te strecori prin nise paralele si sa vinzi foarte bine fara sa iti consolidezi o reputatie sustenabila in sistemul noncomercial. In acelasi timp, cei care au «locuri fruntase» la partea simbolica pot vinde mai slab, mai ales daca nu fac pictura", sunt de parere criticii de arta romani.

Cel mai bine cotati: Perjovschi, Cantor, Man

Dan Perjovschi este cel mai cunoscut si cel mai respectat dintre artistii contemporani, cu expozitii in locuri prestigioase precum Muzeul de Arta Moderna din New York si Tate Modern din Londra. Perjovski este reprezentat in afara tarii de trei mari galerii: Lombard Freid Projects (New York), Helga Alvear Gallery (Madrid) si Gregor Podnar Gallery (Lublijana). Pentru ca deseneaza, adesea chiar pe peretii unei galerii, Dan Perjovschi castiga mai degraba din comisioane decat din lucrari vandute. Pentru "Romania libera" Dan Perjovschi a declarat ca doua proiecte recente ale sale sunt si cel mai bine platite. Unul dintre ele este o serie de desene comisionate de un muzeu din Eindhoven, un proiect pentru care Perjovschi va desena lunar timp de cinci ani, la sfarsit desenele fiind reunite intr-o expozitie. Celalalt este o instalatie istorica comisionata de un muzeu din Statele Unite. Suma pentru primul proiect este 50 de mii de euro, iar pentru cel de-al doilea – 120 de mii de dolari, ambele incluzand insa comisioanele galeriilor si alte taxe.
Cu toate ca Dan Perjovschi castiga foarte bine, avand in vedere mediul in care lucreaza, este foarte probabil ca primii doi pictori din Romania sa vanda mult mai bine decat el, este de parere un curator contactat de Romania libera. Parerea unanima a criticilor este ca, dupa Dan Perjovschi, fotograful Mircea Cantor si pictorul Victor Man sunt urmatorii ca importanta, lucrarilor lor vanzandu-se uneori cu mai multe zeci de mii de euro. Mircea Cantor este stabilit de mai multi ani in Franta, unde este reprezentat de una din cele mai importante galerii din lume, Yvon Lambert Paris/New York. Pana anul trecut, Mircea Cantor castigase aproape 100.000 de euro din fotografie. Victor Man a fost impus de galeria Plan B din Cluj, una din putinele galerii comerciale care se misca bine si in afara tarii, dar a expus si la Köln, Berlin sau Amsterdam. "Victor Man, una dintre cele mai rapide si fulminante impuneri in circuitul galeriilor de arta internationale, a atras atentia celor mai importante reviste de specialitate – Flash Art si Art Forum", spune curatorul Cosmin Nasui. Man este reprezentat de galerii private internationale ca: Timoty Taylor Gallery, Galerie Analix Forever, Annet Gelink Gallery, Johnen Schöttle Gallery, Köln. "Pretul unei lucrari de Victor Man e, sa spunem, de mii de euro", spune curatorul sau Mihai Pop, de la Galeria Plan B.

Contingentul principal, de la 300 la 10.000 de euro
Dintre tineri, majoritatea criticilor mizeaza pe aceiasi artisti, prezenti adesea si in galeriile sau la evenimentele importante din strainatate: Roman Tolici, Dumitru Gorzo, Daniel Gontz, Vlad Nanca, Suzana Dan, Mircea Suciu, Cristi Pogaceanu, Alexandru Radvan, Florin Tudor&Mona Vatamanu, Anca Benera. Cota lor pe piata externa este intre 300 si 3.000 de euro.
Ciprian Muresan, cu expozitii la Los Angeles, Milano, Varsovia sau Zürich, a participat anul acesta la Bienala de la Praga si la cea de la Atena, o serie de desene ale sale fiind achizitionate de Museum of Contemporary Art din Los Angeles. Ciprian Muresan a vandut fotografie de maxim 10.000 de euro, pentru un muzeu din strainatate. El a reusit performanta de a vinde bine nonpictura, fara o galerie mare in spate.
Cea mai bine vanduta lucrare semnata Dumitru Gorzo, renumit in tara pentru lucrari ca "F.A.Q. about Steven the Great" si "Catedrala din slanina" a expus mai mult este "†Sf. D†", cumparata de un colectionar american de origine romana pentru 10.000 de euro.
Vlad Nanca face parte din cea mai tanara generatie de artisti cunoscuti, avand parte si de o expunere foarte buna. Nanca ne-a declarat ca maximum obtinut de el pentru o lucrare este 1000 de euro, mentionand insa ca probabil suma aceasta este sub piata actuala, aceleasi lucrari, foto si obiecte, valorand astazi in tara, dar mai ales in strainatate, 2-3 mii de euro.
Daniel Gontz, artist care traieste si lucreaza in Austria si Romania, a expus la Viena, Gratz si Venetia. La Targul de Arta de la Viena, seria de fotografii "Market" s-a vandut, spune artistul, cu o suma "de ordinul miilor de euro".
Florin Tudor a participat la festivaluri de arta contemporana la Basel si la Detroit si a expus la Budapesta, New York, Stuttgart si la Bienala de la Venetia.

Clasicii artei contemporane
Iosif Kiraly, artist contemporan dintr-o generatie mai varstnica, membru al fostului grup SubReal (alaturi de Calin Dan si Dan Mihaltianu), cu participari la Bienala de la Venetia sau Sao Paolo, a vandut fotografie in afara tarii cu suma maxima de 4000 de euro unui colectionar privat, in timp ce recordul pe piata interna a fost 2500 de euro. Un alt artist contemporan consacrat este Ion Grigorescu, nascut in 1945 si unul dintre pionierii experimentalismului romanesc in anii ‘60-’70. Ion Grigorescu a fost prezent la bienalele de la Venetia si Sao Paolo si a expus la Glasgow, Amsterdam, Budapesta, Strasbourg etc.
Lucrarile in sticla semnate Ioan Nemtoi se vand pe internet adesea cu 3.000 de euro, dar artistul are si piese de arta contemporana de expozitie, mult mai scumpe.

Serge Spitzer este un alt artist roman contemporan cu o cota foarte buna de piata in strainatate, insa aproape necunoscut in Romania, ne spune Cosmin Costinas. Nascut in Romania si absolvent al Facultatii de Arte in tara, Serge Spitzer a imigrat initial in Israel si apoi in Statele Unite. A expus cu nume foarte mari ale generatiei de artisti minimali-conceptuali si, desi nu a prins perioada de inceput a acestei generatii, este prezent in toate colectiile in care sunt Baldessari, Nam June Paik sau Yoko Ono. Cu toate ca lucrarile sale sunt foarte scumpe si a participat la documenta 8, Serge Spitzer e complet absent din canonul artei romanesti.

Arta gonflata
» Bine vAnduti, dar contestati

Artisti precum Sabin Balasa sau Alexandru Ghildus se vand adesea cu sume importante si sunt cunoscuti de public, dar lucrarile lor nu sunt considerate arta contemporana de catre critici. Generatia mai tanara se delimiteaza de creatiile lor, pe care le considera lipsite de valoare estetica. Sabin Balasa si-a castigat notorietatea ca pictor oficial al regimului comunist, cota lui pe piata fiind stabilita de colectionari precum Irinel Columbeanu, iar Alexandru Ghildus a castigat proiectul controversat pentru monumentul din Piata Revolutiei, platit de stat cu 2 milioane de euro.

Cele mai citite

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...

Iohannis nu a fost informat din timp de inundațiile din sudul Moldovei

Este problematic că mulţi n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităţilor la ultimele inundaţii, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României,...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...
Ultima oră
Pe aceeași temă