Criza financiara si impunerea de catre autoritatile romane a unor valori aberante pentru taxele de mediu si de prima inmatriculare au facut ca pe soselele din Constanta sa circule circa 10.000 de masini inmatriculate in Bulgaria.
Potrivit reprezentantilor Serviciului de Politie Rutiera Constanta, pe raza judetului Constanta circula peste 10.000 de masini aduse din Bulgaria. Majoritatea masinilor aduse de peste granita sunt insa intr-o stare tehnica deplorabila. In ultimele luni, pe raza judetului au avut loc mai multe accidente mortale in care au fost implicate astfel de automobile. Pe langa masini germane vechi de aproape 20 de ani, acum au inceput sa fie introduse in tara chiar si dubite sau alte masini de transport marfa. Singurii care se lupta sa tina sub control acest fenomen national sunt ofiterii din cadrul Servicului Politiei Rutiere. Subinspectorul Marius Ghita, seful Biroului Drumuri Nationale si Europene din cadrul SPR, a spus ca toti conducatorii automobilelor inmatriculate in alt stat sunt opriti pe loc in momentul in care incalca vreo lege pe linie de rutiera.
Mai mult decat atat, subinspectorul Marius Ghita mai precizeaza ca la nivelul Serviciului Politiei Rutiere Constanta s-a demarat, din proprie initiativa, o actiune menita sa ofere in permanenta o evidenta cat mai exacta a numarului masinilor inmatriculate in Bulgaria. In localitatea de granita Negru Voda, aproape una din zece masini provine din Bulgaria, iar numarul este in continua crestere. De altfel, procentual, Negru Voda este localitatea cu cele mai multe masini bulgaresti din Romania. Comisarul Iane Petcu, seful postului de politie din localitate, spune ca legea este mult mai permisibila peste granita, motiv pentru care constantenii profita din plin de acest lucru. "Cei care conduc masini cu numere de inmatriculare bulgaresti pot fi sanctionati pe drumurile noastre fara nici un impediment.
Una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta proprietarii masinilor aduse din Bulgaria ori cei care au fost accidentati de aceste automobile este legata de modalitatea de recuperare a banilor de la societatile de asigurari. Noi facem constatarile, trimitem documentele, dupa care lucrurile se complica atunci cand in procesul de despagubire intervine partea bulgara", a conchis seful politiei din Negru Voda. Procedura de recuperare a daunelor este insa extrem de complicata si poate dura aproape un an.