24.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialPericol depasit de astronautii de pe Statia Spatiala

Pericol depasit de astronautii de pe Statia Spatiala

Alerta pe Statia Spatiala Internationala. Astronautii aflati la bordul Statiei Spatiale Internationale au fost evacuati din cauza pericolului de coliziune cu resturile unui satelit dezafectat. Cei trei astronauti s-au refugiat in interiorul navetei de salvare la ora 20.35, ora Romaniei, unde au stat timp de zece minute.

Inginerii NASA au luat masura evacuarii, deoarece manevrele de evitare a resturilor nu s-au putut realiza in timp util. Din fericire, scenariul nu s-a adeverit, iar astronautii s-au intors pe Statia Spatiala. "Echipajul este in siguranta, a revenit pe statia spatiala si isi reia activitatile obisnuite. S-au aflat in capsula circa noua minute", a precizat purtatoarea de cuvant a NASA, Laura Rochon, citata de Realitatea TV.

Deseurile spatiale sunt considerate o amenintare pentru cei circa 800 de sateliti comerciali sau militari despre care se estimeaza ca opereaza in spatiu, ca si pentru ISS, pe care se afla in permanenta un echipaj incepand din noiembrie 2000. Exista peste 18.000 de deseuri spatiale a caror existenta este cunoscuta.

Incidentul a intervenit la doar o zi dupa ce NASA a amanat pentru duminica lansarea programata miercuri a navetei spatiale Discovery, pentru o misiune catre ISS. Agentia spatiala a americana a anuntat descoperirea unei scurgeri de hidrogen in timpul alimentarii navetei.

Misiunea navetei, prima dintre cele cinci prevazute pentru anul acesta, este de a furniza ultimele panouri solare pentru echiparea ISS si transportarea primului astronaut japonez care va efectua o misiune pe statia spatiala.

Cele mai citite

Carmen Palade, trimisă în judecată pentru devalizarea firmelor lui Dan Adamescu

După 6 ani de anchetă, procurorii au trimis-o în judecată pe Carmen Palade, acuzată că a delapidat zeci de milioane de lei din firmele...

Deficitul de cont curent al României, creștere de aproape 25% în primele două luni ale anului

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie-februarie 2024, un deficit de 2,707 miliarde de euro, cu 24,69% mai mare comparativ...

Motrenismul

În istoria Regatului român, probabil cea mai suveranistă perioadă din istoria poporului român, au existat mai multe curente de gândire: poporanismul, semănătorismul și trăirismul....
Ultima oră
Pe aceeași temă