Numărul prezentărilor la cabinetele medicilor dermatologi a crescut simţitor în ultima perioadă, mai ales de când şi litoralul românesc este sufocat de temperaturile ridicate.
Nu puţine sunt cazurile în care turiştii, dar și localnicii, se prezintă la medic, cu anumite afecţiuni, care necesită tratament de urgenţă sau chiar internări. Exact în orele în care ar trebui să plece de pe plajă, oamenii se îndreaptă în număr mare spre mare, dornici de a petrece câteva ore bune în razele puternice ale soarelui. Din păcate însă, în loc să se bucure la finalul zilei de un bronz frumos şi de o stare de sănătate bună, unii ajung să numere zilele de spitalizare.
Stau cu orele în soare
Potrivit medicului-şef al Secţiei Dermato-Venerice, Gheorghe Nicola, pe primul loc se situează expunerile prelungite la soare, care au drept efect apariţia unor eritoame actinice. În ultima perioadă, în jur de 30 de persoane au primit în fiecare zi ajutor de specialitate pentru această problemă, pe toată reţeaua de dermatologie, deoarece oamenii au ignorat sfaturile medicilor.
„În această perioadă, afecţiunile care au predominat, atât în ambulatoriu, cât şi pentru spitalizarea obişnuită, au fost afecţiunile determinate de expunerea prelungită la soare. Am avut foarte multe cazuri de eritem actinic în ultima perioadă. Eritemul actinic reprezintă înroşirea pielii care apare după o expunere prelungită la soare. Numărul cazurilor a fost impresionant. Din fericire, nu a fost nevoie pentru a interna astfel de cazuri, toate fiind tratate în ambulatoriu”, a precizat medicul Gheorghe Nicola.
Atenţie la hamsii şi ciocolată
După insolaţii, urticariile acute alimentare determinate de consumul unor alimente cu potenţial alergizant au fost tratate de către medicii constănţeni „Este vorba de alimente care erau în perioada de valabilitate, nu erau alterate, însă aveau un potenţial alergizant mai ridicat şi în condiţii de căldură aceste alimente puteau determina astfel de erupţii de natură alergică. Unele erupţii alergice au fost destul de severe şi au necesitat spitalizare. Au fost înregistrate cam două-trei cazuri pe zi”, a completat dr. Nicola.
Printre alimentele care au determinat frecvent erupţii au fost, în cazul copiilor, ciocolata, îngheţata cu cacao, căpşunile şi piersica cu puf, iar în cazul adulţilor se poate vorbi de peşte, hamsia prăjită, în special, apoi de icre, dar şi de fructe de mare.
Te aşezi pe șezlong fără prosop, pleci cu micoze
Grupa a treia de afecţiuni cu incidenţă ridicată în această perioadă este reprezentată de micoze sau ciupercile, apărute mai ales la persoane care au utilizat piscina şi bazinele de înot. În aceste cazuri, factorii favorizanţi sunt umiditatea şi căldura. În acelaşi timp, agentul micotic poate fi luat şi de pe un şezlong unde s-a întins cineva fără să fi pus un prosop sau cearşaf. „Numărul micozelor este impresionant de mare, aproximativ 10-12 cazuri zilnic”, a mai spus specialistul.
Nu stați pe plajă între 10.00 și 17.30
Medicii atenţionează în continuare populaţia să se expună la soare dimineaţa până în ora 10.00 sau după-amiaza după ora 17.30. Expunerea la soare trebuie să se facă treptat. Sunt indicate băi de soare câte zece, cincisprezece minute în fiecare zi, cu câteva zile înainte de a se pleca în sejur.
Cei care stau prea mult pe plajă riscă să ajungă la spital