19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPerformantele elevilor olimpici, in cadere libera

Performantele elevilor olimpici, in cadere libera

» Calitatea invatamantului preuniversitar din tara noastra se poate masura si din perspectiva rezultatelor obtinute de elevii romani care participa la olimpiadele internationale. Fara a putea fi contestat, cert este ca palmaresul echipei Romaniei la olimpiadele internationale este tot mai slab, numarul medaliilor fiind mai putine, iar acestea, mai putin stralucitoare.

Anul acesta, de exemplu, la toate cele opt olimpiade internationale care s-au desfasurat (urmeaza sa mai aiba loc doar trei olimpiade – informatica si fizica in luna august si astronomie in luna noiembrie) Romania a obtinut 48 de medalii, dintre care 12 de aur, 22 de argint si 14 de bronz. Fata de anul trecut, este evidenta scaderea, avand in vedere ca in 2007 s-au obtinut 88 de medalii.
Daca excludem olimpiadele balcanice si pluridisciplinare, care reunesc doar cateva tari, rezultatele lotului Romaniei sunt si mai dezamagitoare si incet-incet nici nu vom mai conta. De altfel, la nici una dintre marile olimpiade internationale, unde la start se aliniaza zeci de state (matematica, fizica, chimie, informatica, daca le enumeram doar pe cele mai importante), lotul Romaniei nu a obtinut nici o medalie de aur. Ceva sperante au mai ramas doar la fizica, informatica si astronomie, olimpiade care nu au avut inca loc. In concluzie, Romania conteaza mai mult la olimpiadele regionale, participarea la cele internationale fiind tot mai slabuta. Ceea ce nici nu este de mirare, avand in vedere ca fondurile alocate pentru sustinerea olimpicilor sunt aproape de neglijat. De exemplu, nici pana acum nu se stie care va fi valoarea premiilor in bani pe care le merita olimpicii internationali. In cel mai bun caz, sumele de anul trecut vor fi indexate cu rata inflatiei. La asa indolenta din partea autoritatilor fata de elevii foarte silitori, nici nu trebuie sa ne mai miram ca si rezultatele slabesc. Ar trebui sa ne bucuram ca inca mai sunt elevi care se straduiesc sa aduca tarii medalii la concursurile internationale. si tot pentru ca statul nu ii prea ia in seama, dupa terminarea liceului peste 50% din olimpicii internationali aleg sa plece la studii in strainatate. In ciuda arogantei si indiferentei statului fata de elevii eminenti, olimpicii internationali merita toate felicitarile si in continuare va prezentam rezultatele obtinute de acestia in 2008.

Chimie

La Olimpiada Internationala de Chimie, editia a 40-a, care a avut loc in Ungaria, lotul Romaniei a obtinut patru medalii – trei de argint si una de bronz. Argintul a fost castigat de Ioana Teodora Tofoleanu din Constanta, Ioana Aron din Ploiesti si Vlad Alexandru Puscasu din Baia Mare, bronzul fiind obtinut de Andrei Ungureanu din Iasi. La olimpiada au participat 257 de concurenti din 66 de tari, performanta din acest an fiind asemenea celei din 2007.

Balcaniada de Matematica pentru Juniori

Balcaniada de Matematica pentru Juniori, care a ajuns la a XII-a editie, s-a desfasurat in Albania, a reunit 14 echipe din 12 tari si a adus anul acesta lotului Romaniei sase medalii – doua de aur si patru de argint. Medaliile de aur au fost obtinute de Radu Bumbacea din Bucuresti si Omer Cerrahoglu din Baia Mare, medaliile de argint revenindu-le lui Alexandru Munteanu din Bucuresti, Andrei Alexandru Milu din Bucuresti, stefan Ivanovici din Bucuresti si Dan Danaila din Galati. In clasamentul neoficial pe natiuni, lotul Romaniei s-a clasat pe primul loc.

Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada

Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada, care s-a desfasurat in Irkutsk, Siberia Orientala, si la care au participat 22 de echipe din patru tari, a adus lotului Romaniei zece medalii – doua de aur, patru de argint si patru de bronz. Medaliile au fost obtinute la toate cele patru probe din structura olimpiadei (chimie, informatica, matematica si fizica). Pe discipline s–au obtinut urmatoarele medalii: matematica (trei medalii) – aurul a fost adjudecat de Marius Tiba din Bucuresti, argintul fiind castigat de Horia stefan Mania din Bucuresti si Andra Ioana Constantinescu din Iasi; informatica – o medalie de aur castigata de Victor Cristian Ionescu din Ploiesti; chimie (trei medalii) – doua medalii de argint castigate de Ioana Moga din Oradea si Octav Caldararu din Bucuresti si una de argint obtinuta de Petre Buciu din Bucuresti; fizica (trei medalii) – bronzul a fost obtinut de Ioan Bogdan Magdau din Baia Mare, Marius Constantin din Bucuresti si Szerzo Peter din Sfantu Gheorghe.

Biologie

La olimpiada internationala de chimie, care a ajuns la editia a 19-a si s-a desfasurat in India, Romania a obtinut o singura medalie de bronz. Performanta a fost reusita de Robert Heler din Turda. Competitie a fost destul de insemnata, fiind vorba de 220 de concurenti din 55 de tari. La olimpiadele de biologie, chimie sau geografie, probele practice continua sa traga in jos rezultatele concurentilor din Romania, concluzie unanim acceptata.

Matematica

Fara a avea aceeasi stralucire ca anul trecut, lotul olimpic al Romaniei a obtinut sase medalii (patru de argint si doua de bronz) la Olimpiada Internationala de Matematica, editia a 49-a, care a avut loc in Spania. Medaliile de argint au fost castigate de Livia Alexandra Ilie din Bucuresti, Madalina Elena Persu din Bucuresti, Victor Padureanu din Craiova si Filip Andrei Chindea din Bucuresti. Bronzul a fost obtinut de Daniel Tiberiu Removecz din Dej si Mihail Eugen Dumitrescu din Bucuresti. La editia din acest an, concursul a reunit la start 535 de concurenti din 97 de tari.

Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev"

La a 42-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie "D. Mendeleev", care s-a desfasurat in Uzbekistan si a reunit 85 de elevi din 17 tari, lotul olimpic al Romaniei a castigat patru medalii (una de aur si trei de bronz). Cea mai stralucitoare medalie a fost obtinuta de Vlad Alexandru Puscasu din Baia Mare, bronzul fiind adjudecat de Ioana Aron din Ploiesti, Ioana Teodora Tofoleanu din Bucuresti si Ruxandra Barzan din Bucuresti.

Filosofie

Rezultate de-a dreptul remarcabile a obtinut lotul Romaniei la Olimpiada Internationala de Filosofie, editia a XVI-a, care a avut loc chiar in tara noastra, la Iasi. Este vorba de doua medalii de aur si una de bronz, doua mentiuni si doua premii speciale. Aurul a fost castigat de Sergiu Matei Lucaci din Bacau si Maria Alexandra Baneu din Drobeta-Turnu Severin, bronzul revenindu-i Arinei Cristina Baibarac din Iasi. Cele doua mentiuni au fost obtinute de Maria Ciurchea din Fagaras si Adrian Cristian Ardelean din Bistrita, premiile speciale fiind acordate lui Alexandru Gabriel Stan din Slobozia si Ioanei Elena Oana din Deva. La editia din acest an au participat 53 de candidati din 23 de tari, Romania, ca tara organizatoare, avand dreptul sa inscrie in concurs zece elevi.

Balcaniada de Matematica pentru Seniori

Editia a 25-a a Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru Seniori, care a avut loc in Macedonia si la care au participat cateva zeci de elevi din 18 tari, a adus Romaniei sase medalii (doua de aur, trei de argint si una de bronz). Aurul a fost castigat de Eugenia Rosu din Iasi si Victor Padureanu din Craiova, argintul fiind adjudecat de Madalina Presu din Bucuresti, Mihail Eugen Dumitrescu din Bucuresti si Daniel Tiberiu Removecz din Dej. Bronzul a fost obtinut de Edgar Dobriban din Cluj Napoca.

Balcaniada de Informatica pentru Juniori

La Balcaniada de Informatica pentru Juniori, editia a II-a, care a avut loc in Bulgaria, lotul Romaniei a castigat patru medalii (doua de aur si doua de argint). Aurul a fost obtinut de Radu Voroneanu, cu 600 de puncte din 600 posibile, si Andrei Purice, argintul fiind adjudecat de Gavrila Vlad si Teodor Pripoaie. Prin cele 540 de puncte obtinute, lotul Romaniei a ocupat prima pozitie in clasamentul neoficial pe cele zece tari participante.

Olimpiada de Informatica a Europei Centrale

Rezultate bune s-au obtinut si la Olimpiada de Informatica a Europei de Est, editia a XV-a, care s-a desfasurat in Germania si la care au participat candidati din cinci tari. Romanii au obtinut patru medalii (una de aur, doua de argint si una de bronz), in clasamentul neoficial pe tarile participante Romania ocupand prima pozitie. Medalia de aur i-a revenit lui Cosmin Gheorghe, argintul a fost adjudecat de Bogdan Tatatroiu si Paul Baltescu, iar bronzul de stefan Filip.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă