6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialPercheziții în Bihor pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală și...

Percheziții în Bihor pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală și spălare de bani

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) –  Serviciul Teritorial Oradea, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii  de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au efectuat – în data de 20.05.2014 – trei percheziţii domiciliare pe raza judeţului Bihor, în vederea  destructurării unei grupări infracţionale organizate, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, se arată într-un comunicat al insistuției.

Procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Oradea efectuează urmărirea penală faţă de opt persoane pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, gestiune frauduloasă, bancrută frauduloasă,  instigare la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată,  fapte prevăzute de art. 367 C. pen., art. 9 alin. 1 lit. c din L. 241/2005, art. 29 alin. 1 lit. a din L. 656/2002, art. 242 alin. 1 şi 3 C. pen., art. 241 alin. 1 lit. a C. pen., art. 47 C. pen. rap la art. 244 alin. 1 C. pen. şi art. 322 alin. 1 C. pen., toate cu aplic. art. 5 C. pen. şi art. 38 C. pen., sub diferite forme de participaţie.

În data de 20 mai 2014, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de doi inculpaţi, membri ai grupării, pentru infracţiunile mai sus menţionate.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, aceştia  au iniţiat şi constituit  la începutul anului 2011 un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, în scopul folosirii firmelor ai căror administratori erau pentru comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală, spălare a banilor, gestiune frauduloasă, înşelăciune şi bancrută frauduloasă, prin falsificarea unor acte şi documente provenind de la societăţile comerciale administrate. Astfel, în perioada  ianuarie – decembrie 2011, membrii grupării au obţinut/emis facturi fiscale nereale pe care le-au înregistrat în contabilitate, modificând cuantumul TVA-ului, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor datorate statului.

Se reţine că au fost întocmite în mod fictiv mai multe facturi de livrare a unor stick-uri de memorie, acestea fiind revândute către societăţi comerciale din Ungaria în scopul deducerii TVA-ului şi sustragerii de la plata acesteia şi a impozitului pe profit.

De asemenea, există suspiciuni că cei doi inculpaţi  au găsit  prin intermediul altor membri ai grupării, mai multe persoane dispuse  să  întocmească contracte de mandat,  scopul fiind acela al ridicării  în numerar a unor sume de peste 13 milioane de lei din firmele administrate de inculpaţi, în detrimentul creditorilor. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 6.917.351,15 de lei.

Cu ocazia percheziţiilor, au fost ridicate documente contabile, precum şi sumele de 3.800 de euro şi 44.000 de lei.

În cauză au fost aplicate măsuri asiguratorii cu privire la mai multe imobile, terenuri şi 11 autoturisme.

În data de 21.05.2014 judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus măsura preventivă a arestării faţă de o persoană, respectiv măsura controlului judiciar cu privire la o altă persoană.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă