Trenul vesniciei s-a oprit, ieri, la pitesti pentru a mai lua un pasager – Nicolae Dobrin – si a-l duce intr-o lume plina de lumina, de unde va veghea cu siguranta asupra echipei pe care iubit-o cel mai mult, FC Arges. "Gascanul" a pornit pe ultimul drum de la tribuna oficiala a stadionului din Trivale, arena ce-i poarta numele, fiind condus de aproximativ 5.000 de oameni. Copii, tineri, pensionari, senatori, fotbalisti, elevi sau studenti, toti au dorit sa fie alaturi de unul dintre cei mai mari fotbalisti romani pana in ultima clipa. Din cer a curs o ploaie continua, incercand parca sa ne spuna cat de mult plang ingerii, nu stim daca de durere sau de fericire pentru ca de-acum Nicolae Dobrin ii va putea incanta cu fentele sale mai de aproape.
Mii de oameni au asistat la ceremonia funerara pentru fostul fotbalist Nicolae Dobrin, care a inceput la ora 10.30, pe stadionul ce-i poarta numele, din municipiul Pitesti. Un sobor de preoti a oficiat slujba care se face in casa persoanei decedate, in timp ce sicriul se afla in loja oficiala a stadionului. Ulterior, sicriul a fost coborat din loja oficiala, purtat pe brate de militari si asezat pe catafalc, la centrul terenului, incadrat de o garda militara.
Printre numeroasele personalitati prezente s-au numarat nume sonore din lumea sportului si nu numai. Astfel, pe arena din Pitesti au fost prezenti presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Belu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, secretarul general al Federatiei Romane de Fotbal, Adalbert Kassai, selectionerul echipei de tineret a Romaniei, Emil Sandoi, stefan Iovan, Cristian Topescu, Rica Neaga sau Nicolae Dica.
Desi FC Arges nu juca nici un meci, galeria pitesteana a fost in peluza, scandand mereu numele marelui fotbalist si aplaudand minute in sir. Un moment emotionant l-a constituit coborarea sicriului cu trupul neinsufletit al lui Nicolae Dobrin de la tribuna oficiala pe gazonul arenei din Trivale, unde a fost asezat pe un podium la capatul caruia erau scrise cu flori numarul 10 si mesajul "Te vom iubi mereu".
Tristetea a fost amplificata si de naiul lui Gheorghe Zamfir, si de cuvintele rostite de Adrian Paunescu, care a recitat o poezie compusa special pentru Nicolae Dobrin. Stropii de ploaie, desi au fost reci, nu au clintit nici unul dintre cei peste 5.000 de oameni prezenti in tribune si pe drumul ce leaga arena unde "Gascanul" a facut istorie si locul in care isi petrece somnul de veci, Cimitirul Militar Sfantul Gheorghe.
Pe langa Neaga si Dica, doi fotbalisti care ii datoreaza lui Nicolae Dobrin tot ce au invatat, au mai fost prezenti zeci de copii si juniori din Pitesti. Acestia au purtat coroanele trimise de Mircea Sandu, Gica Hagi sau Ioan si Victor Becali, dar si pe cele ale cluburilor din Liga I si Liga a II-a, recunoscandu-se inca o data, daca mai era nevoie, aprecierea si respectul de care s-a bucurat si se va bucura in continuare Nicolae Dobrin, ajuns acolo, sus, alaturi de Florea Dumitrache sau Santiago Bernabeu.
Inainte de a parasi pentru totdeauna terenul pe care s-a consacrat, "Gascanul" a mai facut un tur de stadion, asa cum ii sta bine unui mare campion, in aplauzele suporterilor din tribune. Insa turul de onoare nu s-a incheiat cu un dus relaxant, ci cu intoarcerea in tarana… Sicriul cu trupul neinsufletit al fostului international a fost purtat pe brate de militari, in aplauzele a mii de oameni care au scandat: "Nu te vom uita niciodata!", "Te vom iubi mereu!". Pe gardurile stadionului erau lipite pancarte pe care se putea citi: "si zeii sunt muritori", "Cerul plange dupa tine", "Doua titluri castigate de tine, urmatoarele vor fi pentru tine", "De-acum jucam in zece, Dobrin a parasit terenul", "Idol divin, Dobrin".
Sicriul a fost asezat, apoi, intr-o masina mortuara si a fost dus la capela Cimitirului Sfantul Gheorghe din Pitesti, aflat in vecinatatea stadionului unde Dobrin a cunoscut gloria, iar apoi la Cimitirul Militar, unde a avut loc inmormantarea cu onoruri militare. In momentul in care a fost coborat in groapa, au fost trase trei salve de tun, sicriul fiind acoperit cu steagul tricolor si cu steagul FC Arges, in timp ce suporterii au cantat imnul national, au aplaudat si au scandat minute in sir numele marelui disparut si "Te vom iubi mereu!".
Cuvintele sunt prea seci, prea mici pentru a ilustra durerea celor care l-au condus pe ultimul drum pe Dobrin, pe stadionul din Trivale sau numai cu gandul, din toate colturile tarii. Un mare fotbalist a plecat dintre noi si locul lasat liber e foarte greu de umplut de cineva…
Adio, Maestre! z
UN ZIDANE AL ANILOR ‘70
Mircea Lucescu, antrenorul echipei sahtior Donetk l-a comparat pe Nicolae Dobrin cu fostul fotbalist francez Zinedine Zidane. "Din pacate, filmoteca noastra nu a pastrat ceea ce a facut acest om pentru fotbalul romanesc. Nu infatiseaza imaginea formata de Dobrin, nivelul fotbalului atins prin el. A fost un jucator extraordinar, un om extraordinar, un familist extraordinar. Exista o singura posibilitate de comparatie cu un fotbalist de astazi, ar fi Zidane. Au un fizic asemanator, calitati asemanatoare", a afirmat Lucescu despre fostul sau coleg de la nationala. "Amandoi aveau o viziune similara despre joc, o implicare egala in jocul echipei si o determinare pentru obtinerea unui rezultat bun", a mai spus Lucescu, apreciind ca "fiecare jucator are propria lui perioada. Ceea ce era valabil acum 30 de ani nu mai este valabil astazi. S-au facut tot felul de comparatii si s-a pus intrebarea cine a fost mai bun – Dobrin, Balaci, Hagi sau Mutu. Nu se pot face comparatii de acest gen".
A lipsit Leonte Ianovschi
Printre oamenii care au venit sa il insoteasca pe ultimul drum pe Nicolae Dobrin la stadionul din Pitesti s-a aflat si Mihai Ianovschi, coordonator al Centrului de copii si juniori de la FC Arges, fiul lui Leonte Ianovschi, cel care l-a dat fotbalului mare pe Gicu Dobrin. "Tatal meu, Leonte Ianovschi, cel care l-a descoperit pe Dobrin, la 12 ani, pe «Maracana din Pitesti», nu a putut veni la inmormantare. Are 81 de ani, este bolnav, sta acasa acum. Pot sa spun ca Dobrin a fost un mare jucator, care si-a sacrificat familia pentru fotbal. Dobrin a iubit foarte mult copiii. Pana sa se imbolnaveasca, in aprilie 2007, Dobrin venea in fiecare dimineata la teren, la ora 9.00, si statea in fiecare zi pana dupa-amiaza. Vorbea mult cu copiii si avea darul sa-i descopere pe cei mai talentati dintre ei", a declarat Ianovschi. "Din pacate, copiii nu l-au vazut jucand. Cand Dobrin era in glorie, in 1970, poate nici parintii copiilor nu erau nascuti. Copiii nu-l stiau decat din povesti, dar il iubeau pe Dobrin. Pacat ca s-a nascut intr-o perioada cand fotbalul era constrans de problemele politice", a mai spus Ianovschi.
Mihai Ianovschi este unul dintre cei mai priceputi descoperitori de talente din fotbalul romanesc. Prin mana sa au trecut zeci de fotbalisti, printre care Mutu, Neaga, Dani Coman, Codrea etc. Tot el l-a descoperit si pe Bogdan Stancu, atacantul Unirii Urziceni.