19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPentru cei cu handicap, de la lege la realitate, diferenta este dramatica

Pentru cei cu handicap, de la lege la realitate, diferenta este dramatica

In Romania, la 30.06.2007 erau inregistrate in arhiva ANPH 462.207 de persoane adulte cu dizabilitati, dintre care 445.207 traiesc in propriile familii. Confruntati adesea cu situatii dramatice de existenta, unii dintre acesti concetateni ne-au adresat intrebari la redactie si pentru a le raspunde, l-am avut interlocutor pe dl Silviu Didilescu, presedinte ANPH.
Legea 448/2006, care stabileste drepturile si obligatiile persoanelor cu handicap, este o lege la standarde europene. In practica, insa, dintr-o multitudine de motive, nu se respecta. Spre disperarea oamenilor.

Viorel Stan, Bucuresti:

Am cumparat o masina pe care doresc sa o adaptez pentru handicapul  locomotor de la genunchi. Singura intreprindere acreditata este ROMHANDICAP, ale carei lucrari sunt recunoscute de RAR. Dar, dupa ce ROMHANDICAP s-a privatizat si a fost scos din sediul elegant pe care il avea in str. Negustori, atelierul de adaptari a avut tot felul de sedii improvizate, iar lista de programari este atat de mare, incat multi riscam sa iesim din termenul pana la care ANPH ne plateste dobanda la creditul de cumparare a masinii. De ce ANPH nu ofera o solutie la aceasta situatie?

» ANPH nu are rolul de a asigura si presta servicii. In schimb, a introdus, prin Legea 448/2006, posibilitatea ca persoanele cu handicap sa poata beneficia de dobanda subventionata 100% la un credit pentru un autoturism adaptat si pentru accesibilizarea locuintei. ANPH a luat acum cunostinta de problema mentionata si se va implica activ, in limita competentei sale, in rezolvarea acestei probleme.

Ioana Macarie, Giurgiu:

Este o mare problema obtinerea unui fotoliu cu rotile. Dureaza mult si costurile pe piata sunt foarte ridicate. De ce se intampla asa, fiind cunoscut faptul ca avem nevoie stringenta de aceste dispozitive ?

» Pentru a beneficia  de un fotoliu rulant sau de o proteza, persoana cu handicap trebuie sa respecte procedura stabilita de Contractul Cadru pentru acordarea asistentei medicale pentru populatie pe anul 2007 (conform alin. 1 lit. a din art. 11 din OUG nr. 14/2007 pentru modificarea si completarea Legii 448/2006). In acest sens, trebuie sa obtina aprobarea directorului Casei de Asigurari de Sanatate din zona de domiciliu. Aprobarea cererii dureaza 6-8-12 luni, in functie de sumele alocate in acest scop prin bugetul de asigurari de sanatate. Pe de alta parte, pe piata sunt multi furnizori acreditati de Ministerul Sanatatii Publice si ce se afla in relatie contractuala cu Casele de Asigurari de Sanatate care deconteaza dispozitivul la pretul de referinta. De exemplu, la o proteza de gamba pretul de referinta este de 1400 lei, dar fiecare furnizor, pe piata libera, poate stabili un cost mai mare. Pentru ca ei sunt acreditati doar sub aspectul calitatii, nu si al pretului produsului.

Doru Popescu, Bucuresti:

Am un fiu de 30 de ani care s-a nascut normal, dar ca urmare a unei meningite are un handicap mental. Desi a urmat o scoala speciala si are diploma de tapiter, nu poate lucra competitiv si face doar treburi in casa. Mama n-are si pe zi ce trece devine tot mai nervos.  Ma gandesc ce se va face dupa ce eu nu voi mai fi, mptiv pentru care doresc sa-i platesc sederea temporara intr-un loc in care sa beneficieze de psihoterapie si de invatarea unei meserii, dupa puterile lui.

» Contactati DGASPDC de la primaria de sector. De asemenea, va puteti adresa fundatiilor "ESTUAR" si "INCLUZIUNE ROMANIA".

Dan Stoica, Bucuresti:

Am 29 de ani si provin dintr-o casa de copii. Nu am certificat de handicapat, dar doctorii spun ca am un "handicap de mediu", care imi creeaza probleme de integrare la locul de munca. Nu stiu sa "fur meseria", si asa ajung sa fac mereu munci necalificate. Nu sunt dotat pentru a cara greutati si sunt mereu disponibilizat. Ce pot face eu, care nu sunt nici normal, nici handicapat pentru a invata o meserie pe baza careia sa-mi gasesc un serviciu ca muncitor calificat ?

» Adresati-va Fundatiei "INCLUZIUNE" din str. Walter Maracineanu nr. 1-3, camera 246. De asemenea, puteti participa si la cursurile gratuite organizate de AMOFM din str. Spataru Preda nr. 12, sector 5, Bucuresti, tel. 316.81.42.

Anca Boldur, Ploiesti:

Am 60 de ani si circul in scaun cu rotile. Am mari probleme din cauza neaccesibilizarii accesului la bloc, la policlinica. N-am auzit ca cineva sa fi platit amenda ca nu a respectat legea si nu a asigurat rampa de acces in cladire. De ce?

» In ceea ce priveste accesibilizarea intrarii in bloc, daca nu gasiti intelegere la asociatia de locatari, adresati-va la DGASPDC-ul de la primaria de domiciliu, care cu siguranta va va ajuta. Cat priveste stadiul accesibilizarilor, ANPH a controlat 325 de institutii publice din 37 judete si a sanctionat cu avertisment 239 dintre ele. Lucrurile se vor mai indrepta ca urmare a controalelor Inspectiei Sociale care din acest an si-a inceput activitatea.

Valeria Popa, Bucuresti:

De ce s-a renuntat la interpretii mimico-gestuali de la TV?

» Nu s-a renuntat. Televiziunile au obligatia de a apela la serviciile lor cand considera ca este cazul.

Vasile Petru, Ploiesti:
stiu ca pentru orice drept specificat in Legea 448 trebuie sa adresezi o cerere la Serviciul pentru persoane cu handicap de la DGASPDC, de la primaria de domiciliu. Doar ca acolo, din cauza mentalitatilor, a birocratiei, a lipsei de bani, a prevederilor interpretabile ale legii etc., se ajunge la mari nedreptati. Noi, persoanele cu handicap, unde ne putem adresa pentru a cere informatii si lamuriri relativ la prevederile legale, daca la primarie nu suntem luati in seama? Putem cere audienta la ANPH?

» Puteti sa va adresati la Biroul de Petitii de la ANPH, telefon 212.54.38 sau 212.54.39, interior 105, 110. Sau, prin corespondenta, la adresa ANPH, Calea Victoriei nr. 194, sector 1, Bucuresti. Pentru audienta, trebuie sa va programati la Biroul de Petitii al ANPH.

Doina S., Bucuresti:

Am un baiat de 22 ani, cu tetrapareza spastica, imobilizat la pat, total dependent de ingrijirile mele. Este inteligent, comunica – doar cu mine si cu tatal lui – foarte bine. Intelege, are preferinte, ca orice alta persoana. Daca ne va supravietui, va mosteni apartamentul, proprietate personala, in care locuim. Cat timp l-am putut duce la specialisti, logoped, kinetoterapeut, psiholog etc. s-au cunoscut progrese. Dar de cativa ani nu-l mai pot duce si cum nu vine nimeni acasa, prin asistenta sociala, fiul meu nu mai progreseaza in directia unei autonomii comportamentale. Mi se rupe inima cand ma gandesc ca va ramane candva singur pe lume, in situatia lui de dependenta totala. Cand vor fi si la noi servicii de specialitate la domiciliu pentru cei cu handicap grav?

» Curand ONG-urile vor fi cele care vor asigura aceste servicii, pentru ca DGASPDC vor colabora cu ele in acest sens. Va recomand sa va interesati la primaria de domiciliu si chiar la alte primarii, unde eventual exista mai multe posibilitati. Ca si printre ong-urile de profil. Cadrul legal pentru dezvoltarea de servicii sociale bazate pe nevoi individuale a fost deja creat prin HG nr. 1175/2005 privind Strategia nationala pentru protectia, integrarea si incluziunea sociala a persoanelor cu handicap in perioada 2006-2013 si prin Legea nr. 448/2006.
ATRIBUTIILE DGASPDC
Prin serviciul destinat persoanelor cu handicap, DGASPDC din primaria de domiciliu asigura servicii sociale persoanelor care le solicita prin cerere scrisa.  In cazuri de necesitate, DGASPDC trebuie sa asigure, de la sine, aceste drepturi celor care nu si le pot cere.

COMISIA SUPERIOARA
Comisia Superioara de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti are activitate decizionala in solutionarea contestatiilor la certificatele de handicap date de comisiile judetene sau de sector. Contestarea hotararilor CSEPHA se face doar in justitie. Aceasta comisie face parte din structura ANPH.

ROLUL ANPH
Este un organ de specialitate al administratiei publice centrale cu personalitate juridica, in subordinea MMSSF. Este condusa de un presedinte, cu rang de ministru secretar de stat, dl Silviu Didilescu. ANPH coordoneaza activitatile de protectie si promovare a drepturilor persoanelor cu handicap, elaboreaza politicile, strategiile si standardele in acest domeniu, asigura urmarirea aplicarii regelmentarilor din domeniul propriu si controlul activitatilor de protectie speciala a persoanelor cu handicap. ANPH colaboreaza cu autoritatile publice centrale si locale si cu ong-urile din domeniu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă