7.5 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialPentagonul intenţionează să aloce până la 220 de milioane de dolari sistemului...

Pentagonul intenţionează să aloce până la 220 de milioane de dolari sistemului israelian Iron Dome

Statele Unite intenţionează să aloce sistemului de apărare antirachetă israelian Iron Dome până la 220 de milioane de dolari americani în exerciţiul bugetar 2014, în pofida tăierilor bugetare, conform unor documente financiare de la Pentagon consultate de AFP, potrivit Mediafax.

În bugetul prezentat pentru exerciţiul 2014, care începe la 1 octombrie 2013, Pentagonul prevede să aloce 22,3 milioane de dolari pentru Iron Dome, potrivit unor documente aparţinând Missile Defense Agency (MDA), un organism din cadrul Ministerului american al Apărării.

Pentagonul, care a cheltuit deja 204 milioane de dolari în 2011 şi 70 de milioane de dolari în 2012, mai prevede un buget de 176 de milioane de dolari pentru sistemul Iron Dome în 2015.

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel i-a promis la 5 martie fostului ministru israelian al Apărării Ehud Barak că Washingtonul va continua să finanţeze sistemele antirachetă israeliene, între care Iron Dome, în pofida constrângerilor bugetare ale Statelor Unite.

În mai 2012, Camera Reprezentanţilor, dominată de către republicani, a votat o proiect de lege privind o finanţare de până la 680 de milioane de dolari pentru programul Iron Dome.

Ajutorul militar american acordat statului evreu se ridică la aproximativ trei miliarde de dolari pe an, pentru a asigura Israelului un “avantaj militar calitativ” asupra altor ţări din regiune, aşa cum prevede legislaţia americană.

La rândul său, Israelul a anunţat că a investit un miliard de dolari în dezvoltarea şi producţia de baterii Iron Dome.

Fiecare baterie cuprinde un radar de detecţie şi urmărire, un soft pentru controlul tirului şi trei lansatoare, echipate fiecare cu 20 de rachete de interceptare.

Sistemul permite lovirea în zbor a unor dispozitive cu o rază de acţiune de patru până la 70 de km. Iron Dome s-a dovedit extrem de eficient în cadrul ultimei ofensive israeliene în Fâşia Gaza din noiembrie 2012.

Aproximativ 1.500 de rachete au fost lansate atunci dinspre Fâşia Gaza. Rachetele Iron Dome, care sunt lansate atunci când sunt ameninţate zonele locuite, au doborât 421 de rachete şi au ratat 58, cu o rată de succes de 84%, potrivit New York Times.

Cele mai citite

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

Nou sondaj ECFR: “Războaie și Alegeri” oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în contextul politic global schimbător

Raportul "Războaie și Alegeri” (“Wars and Elections") de la ECFR oferă o analiză profundă a percepției publicului european față de războiul din Ucraina, în...

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...
Ultima oră
Pe aceeași temă