17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialPentagonul îi cere lui Obama să nu reducă trupele din Afganistan

Pentagonul îi cere lui Obama să nu reducă trupele din Afganistan

Pentagonul a cerut preşedintelui Barack Obama să nu reducă efectivele din Afganistan până în toamna lui 2012, propunând păstrarea unei părţi importante din cei 33.000 de militari suplimentari trimişi în această ţară, relatează Wall Street Journal în ediţia electronică, citează Mediafax.

Militarii caută să evite un scenariu în care un număr important de militari este retras din Afganistan în timpul celei mai intense perioade de activitate a militanţilor, anul viitor. Ei speră să se concentreze, concomitent, asupra violenţelor din zona de frontieră cu Pakistanul.

De asemenea, acest plan îi va permite preşedintelui să ofere electroratului care îşi face griji în legătură cu războiul o retragere substanţială, cam în aceeaşi perioadă în care va cere americanilor un nou mandat la Casa Albă.

Însă, unii oficiali militari afirmă că planificarea alegerilor prezidenţiale, în noiembrie 2012, nu are nimic a face cu recomandarea lor, deşi sunt conştienţi că unele considerente politice pot afecta decizia lui Obama. Ei argumentează că singura lor grijă este maximizarea presiunii asupra talibanilor.

Dar militari şi oficiali ai administraţiei afirmă că nu este clar dacă Obama va da curs recomandărilor sau va ordona o retragere mai rapidă sau mai înceată decât cer militarii.

Preşedintele Statelor Unite a făcut apel la o retragere semnificativă în iulie, dar nu a precizat în ce constă şi când aşteaptă ca retragerea celor 33.000 de militari suplimentari americani din Afganistan să se încheie.

Cele mai citite

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în...

Anglia riscă excluderea din competițiile internaționale din cauza implicării politicului în fotbal!

UEFA a emis un avertisment grav către Anglia, semnalând posibila excludere a naționalei și cluburilor engleze din toate competițiile internaționale dacă se dovedește implicarea...

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...
Ultima oră
Pe aceeași temă