7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPentagon: Rusia a reafirmat că nu va invada Ucraina

Pentagon: Rusia a reafirmat că nu va invada Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a "dat asigurări din nou că forţele ruseşti nu vor invada Ucraina", în cadrul unei conversaţii telefonice purtate luni cu omologul său american, Chuck Hagel, anunţă un comunicat al Pentagonului, citat de AFP, potrivit Mediafax.

În cursul acestei conversaţii telefonice, secretarul american al Apărării a subliniat că situaţia rămâne "periculoasă" şi a îndemnat din nou Rusia "să pună capăt influenţei sale destabilizatoare în Ucraina", a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.

Chuck Hagel "a avertizat că prelungirea agresiunii va izola şi mai mult Rusia", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Luni, americanii şi europenii au anunţat adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Ministrul american, care a încercat în ultimele zile fără succes să-l contacteze pe omologul său rus, a mai îndemnat Moscova să contribuie la găsirea unei căi "responsabile" în vederea încheierii crizei şi a notat că aplicarea acordului din 17 aprilie de la Geneva ar reprezenta un "progres".

Occidentalii, care acuză Rusia de susţinerea acţiunilor separatiste din estul ucrainean, sunt îngrijoraţi de mişcările importante de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, unde Moscova ar fi mobilizat până la 40.000 de militari în vederea efectuării unor "manevre". Preşedintele rus, Vladimir Putin, a spus la rândul său că "speră cu putere" că nu va fi nevoit să trimită armata în Ucraina.

Evocând cu Şoigu operaţiunile efectuate în ultimele zile de forţele ucrainene în vederea reluării controlului asupra unor bastioane ocupate de proruşi, secretarul american al Apărării a reamintit "dreptul Guvernului ucrainean de a asigura respectarea legii şi ordinea în interiorul frontierelor sale".

De asemenea, Chuck Hagel a solicitat "asistenţă din partea Rusiei" pentru eliberarea celor şapte observatori străini ai OSCE reţinuţi prizonieri în estul Ucrainei.

Şapte observatori străini ai OSCE sunt reţinuţi de către separatişti proruşi în primăria oraşului Slaviansk, în estul Ucrainei. Separatiştii proruşi îi consideră pe observatorii OSCE reţinuţi "prizonieri de război" şi vor să-i elibereze în schimbul unor persoane deţinute de autorităţile ucrainene.

Moscova a anunţat la rândul său că Serghei Şoigu a purtat o discuţie la telefon cu Chuck Hagel în cursul căreia a îndemnat Statele Unite să "tempereze retorica" pe tema crizei ucrainene.

Cele mai citite

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă