UPDATE 16.05: Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) şi organizaţiile partenere din cadrul Consiliului Naţional al Societăţii Civile (CNSC) vor ieşi din nou în stradă, cel mai probabil în data de 6 martie, indiferent de răspunsurile primite din partea Guvernului la revendicările lor, a declarat duminică, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Mircea Dogaru.
„Vom reveni cu protestele în săptămâna 1 – 8 martie a.c.. Reprezentanţii Guvernului s-au întâlnit azi cu delegaţiile noastre la Iaşi şi urmează să primim din partea premierului Dacian Cioloş un răspuns public pe TVR în cursul acestei zile. Noi vom analiza răspunsul, dar ne întoarcem între 1 şi 8 martie, probabil duminică 6 martie, indiferent de rezultat, că e bine că nu e, ne vom întoarce în stradă”, a spus Dogaru.
Liderul sindical a afirmat că din cele nouă revendicări ale SCMD adresate Guvernului, şase sunt principale, iar restul ţin de „respectarea legii pentru că şi le-au asumat în clipa când au fost votaţi în Parlament”. „Avem nouă puncte la revendicări, dar şase sunt principale. Sunt punctele care legitimează actualul Guvern, luate de vechiul Guvern, dar care au fost încălcate. Este vorba de Legea salarizării unice, care trebuia trimisă în Parlament, şi noi am cerut să fie retrimisă până în februarie, o nouă Lege a pensiilor care trebuie elaborată de Ministerul Muncii pentru funcţionarii civili, cu 45% procent din salariul mediu pe economie, Legea pensiilor militare să intre în vigoare cu anularea articolul 40 dintr-o Ordonanţă de Urgenţă privind salariile, să se abroge Ordonanţa 95/2014 privind revoluţionarii şi Revoluţia, care spun ei că s-a terminat pe 22 decembrie, la ora 12,00, ceea ce este o tâmpenie. De asemenea, vrem să se dea pensia a 13-a pentru pensionarii civili care, dacă nu s-a dat de Crăciun, să se dea de Paşti şi salariul minim pe economie, în formula lor, 1.250 lei, dar să intre în vigoare de la 1 martie, pentru că nu avem garanţia că de la 1 mai vor mai putea să o facă. Acestea sunt principalele revendicări plus alte câteva care ţin de respectarea legii, de ceea ce şi au asumat în clipa când au fost votaţi în Parlament. Au spus că păstrează hotărârile şi legile date de vechiul Guvern, ori aşa cum au fost manipulaţi le-au încălcat pe toate, iar noi am cerut să fie legitime „, a explicat Dogaru.
La această oră, în faţa clădirii Guvernului din Bucureşti se strâng oamenii pentru mitingul pensionarilor militari, anunţă Agerpres. Acţiunea este organizată de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate și de organizațiile partenere din cadrul Consiliului Național al Societății Civile. Acestea au obținut aprobarea Primăriei Municipiului București pentru organizarea, pe 24 ianuarie, începând cu ora 11,00, a unui miting de protest la care sunt așteptaţi peste 20.000 de oameni.
„Revendicările noastre sunt cele solicitate Guvernului, la mitingul desfășurat în ziua de 28 decembrie 2015, astfel: anularea de către Guvern, prin ordonanță de urgență, a art. 40 din OUG 57/2012, urmând ca definirea venitului brut ca baza de calcul pentru pensiile militare de stat să se facă în cuprinsul Ordinului comun de aplicare; la deschiderea noii sesiuni parlamentare, Guvernul să solicite Parlamentului, spre analiză și avizare, proiectul Legii unice a salarizării, care va intra în procedură de urgență în Parlament, până la sfârșitul acestei prime sesiuni; instituirea salariului minim pe economie să se facă prin Hotărâre de Guvern, până la 01.03.2016; Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să inițieze un nou proiect al Legii pensiilor, care să facă distincțiile necesare din punctul de vedere al statutului juridic, între pensii, ajutoare sociale, rente și indemnizații, cu luarea în calcul, pentru pensii, a procentului de 45 % din salariul mediu brut pe economie”, se arată în comunicatul organizatorilor.