19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPensiile private, solutia pentru o batranete fara griji

Pensiile private, solutia pentru o batranete fara griji

Unul dintre subiectele aproape tabu pentru oamenii aflati in putere este batranetea. Fie ca ne place sau nu, dupa o viata de munca urmeaza perioada pensionarii, in care esti nevoit sa traiesti din ceea ce ai agonisit pana atunci. Pentru a nu sta la mila statului, puteti opta pentru unul dintre numeroasele sisteme de pensii private, care si-au facut aparitia si pe piata constanteana.

Directorul de vanzari al uneia dintre cele mai importante companii de pe piata locala, Marius Mocanu, a declarat, intr-o prezentare care a avut loc ieri, la hotelul Ibis, ca, de obicei, oamenii nu isi pregatesc deloc varsta a treia. In schimb, pentru altfel de evenimente, cum ar fi nunta, care dureaza doar o zi, se fac planificari cu mult timp inainte. Subiectul este cu atat mai important cu cat speranta de viata este in crestere, deci perioada in care vom primi pensie este mai mare. La nivel european, in anul 2005, unul dintre cinci locuitori avea peste 65 de ani, iar speranta de viata a ajuns la 73 de ani, specialistii prognozand 80 de ani, in scurt timp. La nivelul Japoniei, peste 28.000 de locuitori au deja mai mult de 100 de ani.

Unii sunt struti, altii veverite…

Viata activa este privita de specialistii in pensiile private ca o sala de asteptare in vederea pensionarii. Conform unui studiu realizat in cinci tari, expertii au facut o comparatie intre comportamentul oamenilor fata de momentul pensionarii si regnul animal. Astfel, 23% dintre respondenti au fost asemuiti veveritelor – acestia se simt in siguranta pentru ca au un plan financiar si au economisit intreaga viata. 25% sunt tigri: sunt constienti de nevoia economisirii, dar au apelat la strategii mai agresive, care pot duce la castiguri mai mari, desi metoda este riscanta. 24% dintre cei intervievati sunt struti. Acestia spun ca ar fi economisit, daca ar fi avut timp, dar intotdeauna isi fac planurile incepand de… a doua zi. O categorie de 14% a fost asemuita caprioarelor, pentru ca par ingrijorati de ceea ce li se poate intampla, dar sunt prea timizi pentru a incerca sa faca ceva. Pentru ei, anii de pensie sunt un motiv real de stres. Ultima categorie, formata din 16% din intervievati, este aceea comparata cu maimutele: persoane prea preocupate sa traiasca din plin clipa pentru a se gandi la nevoia de a economisi si pentru a-si face griji pentru ziua de maine.

Metoda celor cinci pasi

Indiferent de categoria din care faceti parte, trebuie sa aveti in minte cinci idei care va pot aduce o batranete mai usoara, cel putin din punct de vedere financiar. Trebuie, in primul rand, sa stiti ce vreti de la pensionare si sa stiti ce va poate oferi pensia de stat. Al treilea pas este sa obtineti consultanta financiara specializata in acord cu nevoile dumneavoastra, astfel incat sa puteti suplimenta ceea ce primiti de la stat. De asemenea, trebuie sa invatati sa planificati si sa economisiti, dar si sa va asigurati ca economiile dumneavostra sunt administrate de o companie cat mai de incredere.

Statistici ingrijoratoare

Necesitatea unei pensii private pare si mai evidenta daca luam in calcul statisticile privind situatia batranilor. Astfel, cea mai mica pensie din Romania este de numai… patru bani, in timp ce, din totalul de 5,8 milioane de pensionari, numai 0,3% au pensii mai mari de 1.000 de RON. Cea mai mare pensie din tara este de 12.000 de lei, dar acesta este un exemplu singular. Jumatate dintre agricultori nu primesc mai mult de 120 de lei lunar, iar pensia medie are valoarea de 380 lei, mai putin de jumatate din valoarea salariului mediu, care este de 767 lei. In plus, un singur salariat contribuie, lunar, la bugetul asigurarilor sociale pentru 1,24 pensionari, astfel incat banii stransi nu ajung decat pentru platile curente. Toate acestea se intampla in conditiile in care aproximativ trei milioane de romani muncesc in strainatate.

Exemplu de calcul

Pentru a avea o batranete cat mai linistita, nu trebuie sa mai pierdeti nici o zi. Secretul este sa incepeti sa economisiti cat mai devreme. Specialistii au realizat un calcul demonstrativ, care arata cat trebuie pus deoparte in fiecare luna pentru a avea o pensie privata de 12.000 de lei anual. Astfel, daca economisirea incepe de la varsta de 30 de ani, suma lunara se ridica la valoarea de 275 de lei. Pentru cei de 35 de ani, suma creste la 340 de lei pe luna, pentru ca, in cazul persoanelor de 40 de ani, sa ajunga la 440 de lei.

Deduceri pentru angajat si angajator

Pensiile private suny sprijinite de catre stat si vin atat in beneficiul angajatilor, dar si al angajatorilor. Astfel, se ofera deduceri de 200 de euro pentru angajati, din venitul impozabil, si de 200 de euro pentru angajator. Suma totala de plata nu trebuie insa sa depaseasca 15% din salariul brut lunar al angajatului.
Pentru angajator, avantajul pensiilor private este ca acestea reprezinta un instrument eficient de motivare si fidelizare a angajatilor. Studiile au aratat ca doua treimi dintre angajatori doresc sa ofere o pensie privata salariatilor.

Data-limita

Ne place sau nu, sistemul de pensii de stat este in criza. Guvernul s-a gandit la acest aspect si a hotarat introducerea sistemului de pensii private la scara larga. Procesul este gandit in doua etape. Prima, cea a pensiei private facultative, se va aplica cel mai devreme de la data de 1 ianuarie 2007. Cea de-a doua etapa va fi introdusa la mijlocul anului viitor, daca lucrurile merg bine, si va insemna ca pensiile private vor fi obligatorii.
In functie de varsta, fiecare angajat va contribui la un sistem privat, cu o cota parte din banii care se duc, in acest moment, la bugetul statului. Nu trebuie sa asteptati pana atunci, ci puteti alege de acum una dintre numeroasele societati prezente pe piata constanteana. Consultanta este gratuita, nimeni nu va va taxa pentru sfaturile pe care le veti primi. E drept, unii dintre agentii de asigurari se vor dovedi destul de sacaitori si va vor „bombarda” cu telefoanele, dar este un risc pe care merita sa vi-l asumati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă