-1 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialPensia de invaliditate pentru asigurati se decide de medicul expert al asigurarilor...

Pensia de invaliditate pentru asigurati se decide de medicul expert al asigurarilor sociale

Pensia de invaliditate se acorda asiguratilor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza accidentelor de munca, bolilor profesionale si tuberculozei sau bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca. In raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane; de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea individului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial fara ajutorul altei persoane; de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizia emisa de medicul specializat in expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca, denumit „medic expert al asigurarilor sociale”, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii, insotita de documentatia necesara. Impotriva deciziei emise se poate face contestatie la casa teritoriala de pensii in termen de 30 de zile de la comunicare.
La solutionarea contestatiei Casa Teritoriala de Pensii consulta Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca. Avizul acestui institut este obligatoriu si ramane definitiv. Termenul de rezolvare a contestatiei este, potrivit Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, de 45 de zile de la data inregistrarii acesteia.
Decizia Casei de Pensii Teritoriale data in solutionarea contestatiei poate fi contestata la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia. Decizia de incadrare sau neincadrare intr-un grad de invaliditate, necontestata in termen, este definitiva.

La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential

Legea 19/2000 prevede ca la stabilirea pensiei de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana la data incadrarii intr-un grad de invaliditate.
In cazul asiguratilor care au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, prevazut in tabel, stagiul potential se determina ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare necesar.
Stagiul potential rezultat nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care asiguratul l-ar fi putut realiza de la data ivirii invaliditatii pana la implinirea varstei standard de pensionare, varsta la care poate solicita pensie pentru limita de varsta.
Asiguratilor care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizare cerute si stagiile de cotizare realizate efectiv.
Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix (2.800.000 lei).

Revizuirea medicala, la termenele stabilite de casele de pensii teritoriale

Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale, in functie de afectiune, la intervale de 6-12 luni, pana la implinirea varstei-standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii.
Dupa fiecare revizuire, medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o noua decizie care stabileste, dupa caz: mentinerea in acelasi grad de invaliditate; incadrarea in alt grad de invaliditate; incetarea calitatii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobandirii capacitatii de munca.
Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicala atrage suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare celei in care s-a emis decizia de revizuire medicala.
Revizuirea medicala se poate efectua si la cererea pensionarilor, daca starea sanatatii lor s-a imbunatatit sau, dupa caz, s-a agravat. Decizia emisa dupa revizuirea medicala se supune aceleiasi proceduri de contestare si solutionare.
Nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii care prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca; au implinit varstele prevazute de Legea 19/2000 pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta; au varsta mai mica pana la 5 ani fata de varsta-standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform legii.
Informatii suplimentare se obtin la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti sau casele locale de pensii.

Cele mai citite

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă