16.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăSpecialPelerinaj în Bucureşti, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou

Pelerinaj în Bucureşti, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou

Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor, se va desfăşura în perioada 23-28 octombrie, potrivit Agerpres. 

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, vineri, 23 octombrie, la ora 12,00, va avea loc procesiunea Calea Sfinților cu Sfintele Moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, prăznuit la 27 octombrie, de la Catedrala patriarhală, pe bulevardul Regina Maria până la baza Colinei Patriarhiei. De la aceeași oră, de la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon Nou, vor fi aduse în procesiune Sfintele Moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena pe traseul Calea Șerban Vodă, strada Bibescu Vodă până la urcarea pe Dealul Patriarhiei.

Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce brâncovenească din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, unde va avea loc întâmpinarea Sfintelor Moaște ale Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, aduse la București de la Mănăstirea “Sfântul Pavel” din Muntele Athos de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusă de Mitropolitul Pavlos (Pavel) de Drama.

La ora 12,30, procesiunea Calea Sfinților va continua de la Sfânta Cruce brâncovenească până la Catedrala Patriarhală, unde Sfintele Moaște vor fi întâmpinate de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Sfintele Moaște vor fi depuse în noul baldachin de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de către cler și credincioși până în ziua de miercuri, 28 octombrie.

Sâmbătă, de la ora 9,30, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala patriarhală, iar duminică, de la ora 9,30, această slujbă va fi oficiată la Altarul de vară de lângă Catedrala patriarhală.

Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de la ora 9,30, părintele Pavlos de Drama va oficia Sfânta Liturghie, împreună cu alți ierarhi din țară și străinătate, preoți și diaconi, la Altarul de vară de lângă Catedrala patriarhală.

Marți, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, între orele 7,00 și 8,30, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioșii care doresc să se împărtășească. În continuare, de la ora 9,30, Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie solemnă, împreună cu un sobor de ierarhi români și greci, preoți și diaconi, la Altarul de vară.

În aceeași zi, la ora 19,00, la Sala Radio din București va avea loc etapa finală a celei de a opta ediții a concursului coral național de muzică bisericească intitulat “Lăudați pe Domnul”, organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune.

Miercuri, 28 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, la ora 7,00, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala patriarhală, urmată de Te Deum în deschiderea ședinței solemne a Sfântului Sinod.

De la ora 10,00, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod cu temele “2015 — Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi” și “Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii în Patriarhia Română”. În cadrul ședinței, vor fi evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial și mediatic desfășurate de eparhiile Patriarhiei Române din țară și din străinătate în anul 2015.

Delegația Bisericii Greciei condusă de ÎPS Pavel de Drama cu Sfintele Moaște ale Sfinților Trei Ierarhi aduse de la Mănăstirea “Sfântul Pavel” din Muntele Athos se va întoarce în Grecia în după-amiaza zilei de miercuri, 28 octombrie.

Sfintele Moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou Ocrotitorul Bucureștilor și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena vor rămâne spre cinstire în baldachinul de pe Colina Patriarhiei până la închinarea ultimului pelerin, mai informează comunicatul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă