7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialPedepse mai aspre pentru demnitarii corupti

Pedepse mai aspre pentru demnitarii corupti

Noul Cod penal, aflat in faza de proiect de aproape un an, a fost lansat ieri in dezbatere publica de Ministrul Justitiei, Monica Macovei. Proiectul se afla pe site-ul institutiei si oricine isi poate exprima parerea cu privire la modificarile propuse. Potrivit legii, dezbaterea publica ar trebui sa dureze maximum o luna, dar Macovei a estimat ca acest termen ar putea fi depasit cu aproape doua luni. Noul Cod penal prevede pedepse pentru demnitarii corupti si recidivisti.
Monica Macovei a mentionat ca "este un pas important in reforma justitiei. Modificarile facute apartin unor practicieni, cadre universitare si unor experti europeni care au ajutat Ministerul Justitiei sa elaboreze un Cod penal european. Sistemul de pedepse este unul modern si flexibil, care sanctioneaza o infractiune, dar care permite si integrarea in societate a celui care a comis o infractiune". Prin noua legislatie se intentioneaza introducerea unor noi institutii. Astfel, se va putea renunta la o pedeapsa daca prin aplicarea acesteia nu s-ar realiza scopul educativ. Proiectul legislativ urmareste cresterea rolului educativ al pedepselor in cazul minorilor care savarsesc infractiuni, intentionandu-se renuntarea la inchisoare pentru acestia in favoarea centrelor educative.

Creste functia publica a coruptului, creste si pedeapsa

Luarea de mita, de exemplu, "este incriminata intr-o varianta tip, care are acelasi continut ca in Codul penal in vigoare, si o varianta agravata determinata de calitatea persoanei in cauza, respectiv aceea de functionar public care ocupa o functie de demnitate publica". In expunerea de motive a noului Cod penal se precizeaza ca "ratiunea acestei reglementari este data de necesitatea sporirii exigentei fata de categoria acelor functionari publici care detin si exercita prerogative de putere importante pentru societate, iar coruperea acestora afecteaza grav increderea publica in autoritatile sau institutiile publice".
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a spus ca "nu am introdus ca infractiuni in acest proiect insulta si calomnia", dar, pe de alta parte, a enumerat cateva prevederi, proaspat introduse, printre care obstructionarea justitiei, sfidarea instantei de judecata, camata, abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor, inselaciunea privind asigurarile, deturnarea licitatiilor publice, influentarea declaratiilor, exploatarea cersetoriei.

Dubla pedeapsa pentru infractiunile cu daune materiale

Proiectul noului Cod penal include prevederi referitoare la aplicarea cumulativa a pedepsei inchisorii si a pedepsei amenzii.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a spus ca este vorba de o pedeapsa diversificata, putand fi aplicata o pedeapsa mai mica cu inchisoarea si una cu amenda. Macovei a aratat ca "nu este vorba de doua pedepse, ci despre moduri diferite de executare a pedepsei".
Potrivit noului proiect, mai multe infractiuni vor fi pedepsite cu amenda. De la cele 60, prevazute in prezent, s-ar putea ajunge la 175.
Valoarea unei zile amenda va fi cuprinsa intre 10 si 500 de lei.
Un element de noutate va fi posibilitatea executarii pedepsei cu amenda prin prestarea unei munci in folosul comunitatii.
Totodata, proiectul prevede ca nu va mai fi obligatorie interzicerea, pe durata pedepsei cu inchisoarea, a anumitor drepturi, precum cele parintesti sau cel de a vota. Judecatorul va decide in fiecare caz daca acestea pot fi sau nu mentinute. De asemenea, ar putea fi largite drepturile care pot fi interzise dupa iesirea din inchisoare, de la 5, in prezent, la 14. Printre acestea se numara dreptul de a detine si folosi arme, de a conduce vehicule, de a participa la anumite manifestari publice, de a comunica cu familia victimei, dar si cu persoanele implicate in comiterea infractiunii.

Cele mai citite

Nuclearelectrica semnează un contract de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul vizează prelungirea duratei de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României Nuclearelectrica și...

Bulgaria introduce controale la granița cu România înainte de aderarea completă la Schengen

Cu doar câteva zile înainte de aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, autoritățile de la Sofia au hotărât instituirea controalelor la...

Uniunea Europeană accelerează extinderea în Balcani: șase miliarde de euro pentru dezvoltare

Noua șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, a anunțat miercuri obiective ambițioase pentru extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. „Vrem să vedem progrese...
Ultima oră
Pe aceeași temă