20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"(Pe)trecerea sufletelor", la un priveghi balcanic

„(Pe)trecerea sufletelor”, la un priveghi balcanic

» Teatrul de Stat Constanta propune spectatorilor o noua premiera: "(Pe)trecerea sufletelor".

» Piesa bulgarului Dimitrie Dinev este o tragicomedie ale carei seve stau in originea balcanica a autorului.

Actorii distribuiti de regizorul constantean Sorin Militaru in noua premiera a Teatrului de Stat au intrat, sambata seara, in pielea personajelor din tragicomedia "(Pe)trecerea sufletelor", scrisa de bulgarul Dimitrie Dinev. Originea balcanica a scriitorului si-a pus amprenta in compozitia unui text care prezinta realitati dureroase, imbracate intr-un comic de situatie.
Povestea unui priveghi scoate la suprafata sentimente de frica, disperare sau veselie fortata a emigrantilor care vin sa-si ia ramas bun de la Nikodim Stavrev, un coleg de munca "extraordinar, mereu glumet si pus pe sotii", secerat, insa de o "moarte tampita" chiar pe santierul unde lucra. Personajul lui Remus Archip, Nikodim, a fost cel care a facut deliciul publicului. El devine din raposat, sarbatorit "ca la carte".

 

Priveghiul devine, astfel, o (pe)trecere a sufletelor. Cei patru colegi ai lui Nikodim, Josef Schutt (Iulian Enache), Virgil Mistrianu (Nicodim Ungureanu), Bora Soric (Marian Adochitei) si Zeko Zenov (Cosmin Mihale), impreuna cu bocitoarea angajata de rude, Sladka Srebreva, interpretata de Dana Dumitrescu, beau si danseaza in amintirea lui Nikodim. Prietenii vor sa invinga moartea si se comporta ca si cum Nikodim ar mai fi in viata. Il scot din cosciugul de nuc, il asaza pe acesta cu ei la masa, fac fotografii, il plimba cu bicicleta si ii citesc horoscopul. Toti se cearta si se impaca, totodata, cu Moartea. La un moment dat, ajung sa se incaiere si, in zapaceala creata, a ajuns sa fie luat la pumni si mortul Nikodim. Mai mult decat atat, la asa-zisul priveghi apare si o stripteusa, Nadeshda Prekupenko, personajul Georgianei Mazilescu, care face un numar incintant la bara si, la finalul reprezentatiei, il saruta pe Nikodim.

"Nu este dreptate nici sus, nici jos"
Textul transmite angoasa unor realitati cotidiene si concluzii triste de viata. Lautarul care apare, la un moment dat, face trecerea intre viata si moarte prin melodiile sale originare din tarile emigrantilor, acolo pe unde trece Dunarea. "Nu este dreptate nici sus, nici jos", spune, la un moment dat, Bora, "Fara bani nu merge nimic", afirma Pavlina Stavreva (Laura Iordan), sotia lui Nikodim, sau "Trebuie sa stim sa ne vindem lacrimile", este una dintre replicile Sladkai.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă