10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialPE şi-a dat acordul, dar Schengen e departe

PE şi-a dat acordul, dar Schengen e departe

Legislativul european a aprobat ieri cu o majoritate largă – 487 voturi pentru, 77 împotrivă şi 29 abţineri – raportul realizat de europarlamentarul Carlos Coelho (PPE), în care se apreciază că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice de aderare la spaţiul Schengen de liberă circulaţie.
„Suntem în poziţia de a primi Bulgaria şi România în Schengen şi sper că va adopta Consiliul aceeaşi poziţie odată ce a primit avizul nostru pozitiv. (…) Cetăţenii ambelor ţări trebuie consideraţi cetăţeni europeni cu drepturi depline‘‘, declarat Coelho.

Avizul Parlamentului este, fără îndoială, un pas înainte în procesul de aderare, dar drumul până acolo este lung şi presărat cu obstacole birocratice şi politice. Avizul Parlamentului European urmează să fie înmânat Consiliului Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Interne – reuniunea miniştrilor de Justiţie şi Interne din cele 27 de state membre -, care are loc vineri şi sâmbătă în Luxemburg.

Dacă toţi miniştrii cad de acord asupra aderării celor două ţări – un mare „dacă‘‘ având în vedere poziţiile adoptate de reprezentanţii Franţei, Germaniei şi Olandei de a condiţiona aderarea la Schengen de progresele realizate în reforma Justiţiei şi combaterea corupţiei – ei recomandă ade¬rarea Consiliului European, forul suprem de decizie în UE.

Consiliul European – reuniunea şefilor de stat sau de guvern – este însă un organ de decizie politic care poate să ţină sau nu seama de recomandările făcute. Dacă România şi Bulgaria vor convinge Consiliul JAI să recomande aderare, Nicolas Sarkozy sau Angela Merkel pot bloca în continuare procesul.

O atitudine mai realistă a adoptat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, care a declarat că celor două ţări trebuie să li se acorde un calendar limpede al aderării, sugerând că acesta este cel mai bun rezultat la care pot spera Bucureştiul şi Sofia. Autorităţile noastre au respins până acum ideea unei foi de parcurs, poziţia oficială fiind că România este pregătită să adere acum conform Tratatului Schengen.

Cele mai citite

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă