» Nutu Camataru a obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva prin care i-a pedepsit pe intermediarii carora le-a dat bani pentru a-l scapa de puscarie pe fratele sau, Sile.
» Decizia finala in favoarea lui Nutu a fost luata de instanta de la Curtea Suprema, prezidata de judecatorul Ionut Matei, cel care i-a redus si pedeapsa lui Camataru de la 9 ani de inchisoare la doi ani, 7 luni si 17 zile.
» Plangerea penala a lui Nutu a fost rezolvata rapid de politistii bucuresteni in 1998, cu declaratii luate chiar la barul fratilor Camataru, iar rechizitoriul a fost intocmit de controversatul procuror Valerica Dabu, fost militian, general adjunct la Politia Capitalei.
Celebrul cap al lumii interlope Nutu Camataru se pregateste sa iasa din penitenciar. Luna viitoare, o noua cerere de eliberare conditionata a acestuia va ajunge in fata judecatorilor. "Romania libera" a descoperit noi dovezi despre legaturile interlopului cu lumea judiciara.
Plangerea penala
Nutu Camataru i-a acuzat de inselaciune pe aprodul Mihai Duta Klepper, fost agent procedural la Tribunalul Bucuresti, si pe Danut Udila, zis Vocica, lider scolit al lumii interlope. In plangerea sa penala Nutu a sustinut ca, in anul 1998, le-a dat acestora 55.000 de dolari pentru a amana intrarea in puscarie a fratelui sau, Sile (urmarit general), condamnat la doi ani inchisoare cu executare. In mod bizar, amanarea platita de Nutu chiar a fost obtinuta de la instanta Judecatoriei Sectorului 6 (judecator Maria Popa, procuror de sedinta Iulia Ciolca), desi aceasta instanta nu avea competenta de a judeca acel dosar.
Potrivit legii, amanarea executarii pedepsei poate fi obtinuta o singura data si numai de la instanta care a judecat si fondul dosarului, in cazul lui Sile Camataru fiind vorba despre Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti. Asa prevede procedura penala. Sile Camataru obtinuse deja o amanare de 3 luni de la Judecatoria Sectorului 5, iar a doua si a treia sa solicitare de amanare i-au fost refuzate de magistratul Dan Lupascu, pe atunci judecator la sectorul 5.
Suspendarea pedepsei, oferita pe tava lui Nutu
Intermediarii au apelat la varianta Judecatoriei Sectorului 6, deoarece "un prieten de-al meu, avocat, era in relatii cu un judecator influent de acolo", dupa cum ne-a declarat fostul agent procedural Mihai Duta Klepper, implicat in afacere. El ne-a spus ca "judecatorea Maria Popa, de la sectorul 6, nu era la prima abatere. Ea a fost implicata si in alte ilegalitati si a fost data afara din magistratura, iar procurorul de sedinta Iulia Ciolca, fiind foarte tanara, la inceput de cariera si influentabila, a fost de acord cu amanarea executarii pedepsei, asa cum a vrut judecatoarea Popa". Mai mult decat atat, "judecatoarea a scris in decizie ca Vasile Balint (Sile Camataru, fratele lui Nutu) era in sala de judecata, or, el nu a fost acolo, dovada ca s-a dat mita pentru amanare, dar nu de catre mine", a sustinut Klepper.
Ordonanta de suspendare a executarii pedepsei i-a fost servita pe tava lui Nutu chiar la barul acestuia ("Dragon 2000") de catre intermediarii Danut Udila si Mihai Duta Klepper. Nutu i-a aratat ordonanta avocatului sau, Vasile Bucoviceanu (decedat intre timp – n.n.), care i-a spus ca documentul e un fals deoarece Judecatoria Sectorului 6 nu avea competenta sa amane executarea pedepsei si, in consecinta, nu putea emite ordonanta. Ulterior s-a dovedit ca ordonanta nu era falsa, insa Biroul Urmariri al Politiei, care trebuia sa stopeze cautarea lui Sile Camataru, a sesizat lipsa de competenta a instantei de la Judecatoria Sectorului 6, asa ca actul a fost anulat, iar Nutu a facut denunt "pentru recuperarea prejudiciului".
Pretul judecatorilor in 1998: 100.000 de dolari
Cu o rapiditate de invidiat, politistii de la Capitala i-au luat o declaratie de victima lui Nutu Camataru in aceeasi zi in care i-a fost inregistrat denuntul.
De obicei, pana in 1998, victimele erau audiate dupa o saptamana (daca aveau "noroc"), o luna sau chiar dupa un an de la depunerea sesizarii, in functie de cat de "ocupati" erau politistii lui "Tata Nitu" (generalul Niculae Nitu, fost sef al Politiei Capitalei pana in 1998, supranumit protectorul lumii interlope). In declaratia sa de victima, Nutu a sustinut ca prietenul sau, Danut Udila, care avea relatii la instantele de judecata bucurestene, i-a cerut 100.000 de dolari pentru achitarea fratelui sau, Sile.
Chiar i-a aratat si o ordonanta de punere in libertate pe numele Danut Udila, "care era aprobata de guvernu rominiei", dupa cum a scris Nutu in denunt. Intr-o prima faza, Camataru ar fi platit suma totala de 55.000 de dolari doar pentru amanarea executarii pedepsei fratelui sau, Sile. Banii ar fi fost dati "judecatorilor si grefierilor", potrivit denuntului lui Camataru.
Declaratiile luate la barul lui Nutu
Sistemul judiciar s-a pus rapid in miscare: politistii Capitalei au luat declaratii chiar la barul lui Nutu Camataru, "Dragon 2000" (dupa cum a sustinut unul dintre invinuiti), iar procurorul Valerica Dabu a dispus arestarea preventiva a lui Danut Udila, a fratelui acestuia, Licuta, si a agentului procedural Mihai Duta Klepper; apoi a facut rechizitoriul si i-a trimis in judecata pentru inselaciune. In acelasi document oficial, procurorul Valerica Dabu a consemnat ca ordonanta de amanare a executarii pedepsei pe numele lui Vasile Balint – zis Sile Camataru – era reala, dar a considerat ca instanta de judecata care a emis-o nu poate fi invinuita.
Achitati de doua instante, condamnati de judecatorul Matei
Dosarul instrumentat de Valerica Dabu a ajuns pe rolul Tribunalului Bucuresti, care insa i-a achitat atat pe Danut si Licuta Udila, cat si pe Klepper. Tribunalul a considerat ca declaratiile membrilor clanului Camataru contra declaratiilor grupului Udila-Klepper nu sunt probe directe si suficiente pentru o condamnare. La fel a considerat si instanta Curtii de Apel Bucuresti. Anul acesta, in luna aprilie, instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prezidata de Ionut Matei, a desfiintat achitarile, a schimbat incadrarea juridica in trafic de influenta si i-a condamnat pe Klepper si Udila la cate cinci ani inchisoare, iar pe Licuta – la trei ani.
De asemenea, a dispus confiscarea de la fiecare a cate 1.666,66 dolari, considerand ca prejudiciul final este de 5.000 de dolari, suma pe care Klepper a recunoscut ca i-a platit-o unui avocat pentru a-l apara pe Sile Camataru. Restul, de 50.000 de dolari, a fost recuperat chiar de catre Nutu Camataru, dupa cum e consemnat in documentele de la dosarul cauzei. Pana in luna octombrie, instanta din care a facut parte si Ionut Matei nu si-a motivat decizia de condamnare a celor denuntati de Nutu Camataru.
Lidia Barbulescu: "Nu este moral"
Lidia Barbulescu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ne-a declarat ca Ionut Matei nu trebuia sa judece plangerea presupusei victime Ion Balint, deoarece tot el, ca presedinte de instanta, prin desfiintarea probelor considerate legale de Curtea Constitutionala, l-a achitat pe inculpatul Nutu de multiple infractiuni grave, i-a redus pedeapsa de la 9 ani inchisoare la 2 ani, 7 luni si 17 zile, pe care le-a considerat executate, si a dispus eliberarea imediata a acestuia. "Nu este moral ce a facut, trebuia sa se abtina" ne-a declarat Lidia Barbulescu. CSM s-a autosesizat din articolele publicate de "Romania libera" si a declansat anchetarea lui Ionut Matei, dupa cum ne-a declarat presedintele CSM. Ionut Matei a refuzat dialogul cu "Romania libera".
BIOGRAFIE
» Ion Balint, zis Nutu Camataru, a fost arestat preventiv la data de 23.07.2004, cand era deja condamnat de primele instante la 6 ani inchisoare pentru fapte de crima organizata. Condamnarea definitiva a fost pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti prin Decizia nr. 1444 din 29.07.2004.
» Intr-un alt dosar penal, la data de 18.07.2005, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Nutu Camataru la 9 ani inchisoare prin Sentinta penala nr. 966/18.07.2005 pentru 11 (?) infractiuni grave de crima organizata.
» La data de 07.02.2007, Curtea de Apel Bucuresti – presedinte de instanta Ionut Matei – a admis apelul inculpatului Nutu Camataru si i-a redus pedeapsa de la 9 ani inchisoare la doar 2 ani, 7 luni si 17 zile, a constatat pedeapsa executata in intregime si a dispus punerea in libertate. In prezent, Nutu Camataru se afla in Penitenciarul Jilava. Executarea pedepsei de 6 ani inchisoare expira la termenul de 15.07.2010.
Spovedania lui Klepper
Mihai Duta Klepper, urmarit international, fost agent procedural la Tribunalul Bucuresti, ne-a relatat telefonic despre modul in care plasa judecatorilor bani ca sa obtina eliberari din arest, suspendari de pedepse, achitari.
"Eu am dat bani la multi judecatori pentru eliberari din arest, pentru suspendari si achitari. Pe multi i-am imbogatit. Pot sa spun si nume, daca mi se acorda protectie. Eu am fost condamnat de Ionut Matei, prietenul lui Nutu – asa sa scrieti, ca am spus eu! – la 5 ani inchisoare si acum ma ascund prin Spania, Italia, Austria, e vai de capul meu. As vrea sa ma predau, dar oamenii lui Nutu din puscarii ma omoara imediat ce voi fi incarcerat. Daca doamna Lidia Barbulescu, presedinta CSM, sau DNA-ul imi asigura protectie in puscarie, eu vin si le spun tot.
Le spun cum dadeam banii judecatorilor si cui dadeam banii si apoi cum stateam cu sufletul la gura pana se pronunta eliberarea sau achitarea infractorilor care imi dadeau banii. E vorba de mii de dolari pentru amanari si suspendari, iar achitarile depaseau 50.000 de dolari la instantele inferioare si cresteau in progresie pana la cele superioare, unde se dadeau sute de mii de dolari. De cateva ori judecatorii au luat banii pentru amanari si pe urma nu au mai recunoscut, iar tiganii au venit peste mine si mi-au luat casa ca sa-si recupereze banii", ne-a declarat Klepper. Fostul agent procedural a refuzat insa sa ne dea numele celor despre care vorbeste.
» Cum se scapa de 9 ani de puscarie?
Pentru a scapa de condamnarea la 9 ani de inchisoare, Nutu Camataru ar fi cheltuit peste
2,5 milioane de euro, sustin surse judiciare. "Romania libera" a publicat recent extrase din convorbirile telefonice purtate de membrii clanului Camatarilor din penitenciare, din care rezulta modul in care Nutu a investit bani pentru eliberarile sale si ale apropiatilor sai.
» 30.000 de euro – Eliberarea pronuntata de Judecatoria Sectorului 4?
Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe Lidia Balint, sotia lui Nutu Camataru si pe Migdal Ion, fratele lui Fane Spoitoru, potrivit unui comunicat DNA. Sotia lui Nutu ar fi platit 30.000 de euro unor intermediari pentru a obtine de la Judecatoria Sectorului 4 eliberarea conditionata a sotului ei. Intermediarii Mialca Sandu si Ion Migdal, au lasat sa se inteleaga ca au influenta asupra magistratului de la Judecatoria Sectorului 4. Dupa cum "Romania Libera" a relatat deja, Judecatoria Sectorului 4 a dispus eliberarea conditionata a lui Nutu Camataru, netinand cont de concluzia comisiei Penitenciarului Jilava, coordonata de magistratul L.M., care a refuzat eliberarea "deoarece Ion Balint (Nutu Camataru – n.n.) nu s-a reeducat". Ulterior, Tribunalul Bucuresti a desfiintat hotararea de eliberare pronuntata de Judecatoria 4, asa ca Nutu a ramas in puscarie.