23.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăSpecialPe ce vrea să cheltuie primăria condusă de Sorin Oprescu 800 milioane...

Pe ce vrea să cheltuie primăria condusă de Sorin Oprescu 800 milioane euro

Negocierile dintre primarul Oprescu şi consilierii generali vor continua şi anul viitor cu privire la contractarea creditului de 800 de milioane de euro care a fost respins de mai multe ori în şedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Cele două părţi, primarul Oprescu şi consilierii generali care reprezintă majoritatea în CGMB, nu au reuşit să se înţeleagă asupra destinaţiei banilor pe care municipalitatea vrea să-i împrumute. Planurile edilului-şef nu sunt agreate de consilieri care vor să ştie exact ce destinaţie vor avea banii.

“Pentru acest proiect mai există o şansă, deşi a fost respins de mai multe ori. Expunerea de motive este incompletă, acolo au fost înşirate toate creditele contractate deja de primărie şi care au perioade de plată până în 2025. Noi am cerut să vină cu defalcarea clară pentru fiecare cheltuială în parte”, a declarat Călin Murg, preşedintele de şedinţă de la CGMB.

În proiectul privind contractarea finanţării se arată că banii sunt necesari pentru realizarea de investiţii publice de interes local şi plata aferentă emisiunii de obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de euro care a fost efectuată în 2005 şi va trebui acoperită în 2015. În documentele înaintate spre aprobare consilierilor generali nu se specifică în mod clar care sunt investiţiile pentru care Oprescu doreşte finanţare.

Primarul general deja a discutat, în legătură cu posibilitatea acordării creditului, cu Seth Waugh, CEO al Deutsche Bank Americas, la vizita pe care a făcut-o în luna noiembrie în SUA. Totuşi, pentru a face acel credit, el are nevoie de aprobarea consilierilor generali pe care ar putea să o obţină în 2012, dacă se va conforma dorinţei acestora de a detalia investiţiile până la ultimul cent.

Pentru ce investiţii s-au alocat banii

Cea mai mare parte a creditului de 800 de milioane de euro ar urma să meargă pentru acoperirea emisiunii de obligaţiuni făcute pe vremea primarului Videanu, în 2005. Edilii au anunţat la acea vreme că banii urmează să fie alocaţi pentru mai multe proiecte de investiţii:

·  construcţia pasajului suprateran Basarab;

·  construcţia parcajului subteran de la Gara de Nord;

·  achiziţia de tramvaie noi pentru liniile modernizate (metrou uşor);

·  amenajarea de parcări supraterane în cartiere;

·  reabilitarea infrastructurii urbane în Bucureşti.

Cele mai citite

Momente de groază în Turcia. Un mort și 10 răniți, după ce o telecabină s-a prăbușit

O persoană a murit și alte 10 au fost rănite în provincia Antalya din sudul Turciei, după ce o cabină de telecabină s-a lovit...

Incendiu la DSVSA din Pitești

Un incendiu a izbucnit, astăzi, într-o încăpere aflată în incinta sediului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Piteşti."La sosirea forţelor de...

VIDEO. Mărturii terifiante ale tatălui lui Sebi, băiatul ucis în accidentul de la 2 Mai de către Vlad Pascu: “Ne datorați 500 de lei”

Tatăl lui Sebi Olariu, tânărul care a fost ucis de Vlad Pascu în terifiantul accident de la 2 Mai, a fost prezent în podcastul...
Ultima oră
Pe aceeași temă