9.9 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialPDL are o ecuaţie cu două necunoscute

PDL are o ecuaţie cu două necunoscute

Excluderea din PDL a lui Radu Bica şi ­promovarea lui Radu Moisin în postul de primar ­interimar lasă vacante ­posturile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi de ­viceprimar.

 

Alegerea unui nou viceprimar interimar, în locul secretarului general al PDL Cluj, Radu Moisin, care a devenit primar interimar nu reprezintă, deocamdată, o prioritate pentru PDL. În acelaşi timp, nominalizarea unui candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean ar putea fi decisă săptămâna aceasta în forurile de conducere ale filialei clujene a democrat-liberalilor.  

Mihail Hărdău: Să vină unul mai tânăr

Însă până a rezolva problema ocupării posturilor de conducere din administraţia judeţeană şi cea locală, liderii PDL trebuie să găsească un preşedinte interimar al organizaţiei municipale. Conducerea PDL Cluj i-a solicitat senatorului Mihail Hărdău, fost ministru al Educaţiei, care a condus filiala municipală timp de zece ani, până la momentul în care i-a predate ştafeta lui Sorin Apostu, astăzi arestat, să se ocupa iar de organizaţie.

Senatorul a spus însă că cu şi-a modificat părerea în ultimele luni şi că doreşte, într-adevăr să lase pe altcineva, mai tânăr, să se ocupe de acest lucru. „Suntem doi vicepreşedinţi la filiala Cluj-Napoca. Am fost preşedinte peste zece ani şi la alegeri ­mi-am exprimat un punct de vedere, să vină altul mai tânăr. Este adevărat că liderii parti­dului mi-au cerut să conduc filial locală dar eu nu mi-am schimbat punctual de vedere”, a spus Hărdău.

Celălalt prim-vicepreşedinte al PDL Cluj-Napoca este Adrian Popa, care a fost în urmă cu câţiva ani preşedinte al PNL Cluj-Napoca, dar a făcut parte şi din PNŢCD. De-a lungul carierei sale administrative, Adrian Popa a fost consilier local, apoi viceprimar, pe vremea mandatului la primărie al lui Emil Boc. În prezent el este din nou consilier local, iar numele său a fost vechiculat ca propunere pentru funcţia de viceprimar. Totuşi, Radu Moisin, actualul primar interimar a declarat la scută vreme după instalarea sa în această funcţie că numirea unui nou viceprimar nu este o prioritate.

„Radu Moisin a explicat că s-a decis ca postul de viceprimar să nu fie încă pus în discuţie şi acest lucru nu s-a schimbat. Săptămâna aceasta va avea loc o şedinţă la partid şi vom discuta şi probleme de strategie”, a precizat şi Mihail Hărdău, care a precizat că lucrurile nu s-au schimbat în urma deciziei de luni a judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj, care au decis prelungirea mandatului de arstare a primarului Sorin Apostu. În cazul în care PDL va desemna un viceprimar interimar, sunt mai multe nume vehiculate, în ipoteza în care Adrian Popa va refuza propunerea partidului. Aceste nume sunt cele ale consilierilor locali Gheorghe Şurubaru, Mihail Sandu şi Petru Pântea.

Propunerea PDL pentru vice la CJ, aşteptată de Tişe

La Consiliul Judeţean (CJ) există o situaţie asemănătoare, după ce vicepreşedintele Radu Bica a fost arestat, în urmă cu o lună, pentru luare de mită. Alin Tişe a precizat că dacă se vacantează un post în cadrul Consiliului Judeţean, PDL va comunica numele următorului candidat de pe listele de la alegerile din 2008 şi că aşteaptă şi propunerea partidului pentru funcţia d evicepreşedinte.

„Ni se va comunica care este persoana cea de pe liste şi va fi urmată procedura legală. Acest lucru se va discuta la proxima şedinţă. În ceea ce priveşte alegerea unui nou vicepreşedinte, toate partidele pot veni cu propuneri şi eu aştept ca PDL să îmi comunice numirea lor. Sper ca acest lucru să se întâmple în cel mai scurt timp”, a spus Tişe care a precizat că oricare dintre candidaţii partidelor reprezentate în Consiliul Judeţean poate ajunge să ocupe locul lăsat vacant de Radu Bica.

Următorul supleant pe lista de consilieri judeţeni a PDL Cluj este Petru Man, liderul organizaţiei PDL din comuna Mica. El ar putea deveni consilier judeţean, iar un alt consilier judeţean, cu vechime mai mare, să devină vicepreşedinte. În acest context, au fost vehiculate mai multe nume, printer care cel al directorului Romtelecom Cluj, Alexandru Coroian, cel al fostei directoare a societăţii de asigurare Ardaf, Steluţa Racolţa, dar şi cel al consilierului judeţean Călin Tuluc, care a făcut parte din echipa lui Alin Tişe şi în perioada în care acesta era prefect al Clujului.  

Apostu rămâne primar suspendat

Radu Bica a fost exclus din PDL şi şi-a pierdut atât funcţia de consilier cât şi pe cea de vicepreşedinte al CJ Cluj. În ceea ce-l priveşte pe Sorin Apostu, pentru că a fost ales uninominal, nu îşi pierde funcţia decât dacă demisionează, lucru pe care nu l-a făcut. În momentul în care va fi eliberat, Sorin Apostu se poate întoarce la primărie. Radu Bica şi Sorin Apostu au fost suspendaţi din funcţiile publice după ce au fost arestaţi preventive la cererea procurorilor DNA, care îi acuză de acte de corupţie.

Cele mai citite

Recomandările ANPC pentru consumatori în perioada Black Friday: Cum să verifici ofertele

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Sebastian Hotca, le recomandă consumatorilor să se informeze cu atenție pentru a se asigura că beneficiază de...

Piața muncii încetinește, dar cererea pentru specialiști în 3 domenii cheie rămâne ridicată

Piața muncii a înregistrat o răcire semnificativă în prima jumătate a anului 2024, cu angajatorii fiind tot mai prudenți în privința recrutărilor. Potrivit datelor...

Declin în sectorul IT din România: Juniorii se confruntă cu dificultăți în găsirea locurilor de muncă

Piața de IT din România, cunoscută anterior pentru dinamismul și angajările frecvente, își pierde treptat din ritmul rapid de creștere. Cei mai mari zece...
Ultima oră
Pe aceeași temă