Aşa cum melodiile Mădălinei Manole au revenit în trend imediat după moartea artistei sau replicile memorabile ale lui Dinică au fost din nou pe buzele multora dintre noi când acesta a încetat din viaţă, şi volumele de poezii ale lui Adrian Păunescu sunt printre bestseller-urile librăriilor în aceste zile.
Luni dimineaţă, la o zi după înmormântarea poetului, o librărie din lanţul CLB (Compania de Librării Bucureşti) din zona Iancului vânduse peste 10 volume de poezii în prima oră de la deschidere. ”Înainte erau luni întregi în care nu întreba nimeni de Păunescu, acum se vinde orice volum de poezie scris de acesta. Majoritatea celor care cumpără versurile poetului sunt trecuţi de 50 de ani”, declară vânzătoarea librăriei.
Nici nu termină bine de explicat trendul ultimilor zile că este întrebată de un bătrânel dacă are cumva poezii de Păunescu. ”Abia m-am trezit şi m-a trimis nevastă-mea să îi cumpăr poezii de Păunescu pentru că l-a iubit foarte mult”, spune Mihai, de 65 de ani, care pleacă cu ulimele două volume de versuri disponibile în librărie.
În zona Universitate, la librăria „Mihai Eminescu“, una dintre cele mai cunoscută din Capitală, versurile lui Păunescu nu se mai găsesc de două zile. ”Am vîndut toate volumele de versuri pe care le aveam pe stoc, însă de două zile avem doar volumul de proză ”Vinovat de iubire”. Am făcut comanda, însă majoritatea volumelor de versuri erau publicate la editura Păunescu de care am înţeles că se ocupă în prezent familia poetului care nu a avut timp de aşa ceva zilele astea”, explică una dintre angajatele librăriei. Povestea se repetă şi la o altă librărie din zona Universitate care are la vânzare doar volumul ”Vinovat de iubire”.
Anticarii scot cărtile de la naftalină
Dacă librăriile nu fac faţă ”setei de poezie” care a răsărit în noi zilele astea, anticarii nu ne lasă la greu. ”Am cărţi de Păunescu, cum să nu am, doar a fost poetul neamului”, spune mândru un anticar ale cărui preţuri sunt puţin cam piperate. ”Sunteţi a cincea persoană care întreabă de Păunescu în ultima jumătate de oră. Cum sunt oamenii… te preţuiesc abia după ce mori”, răspunde un alt anticar care îşi expune oferta de poezii ale poetului.
Printre volumele de versuri publicate de Păunescu se numără „Cartea Cărţilor de Poezie” (1999), „Meserie mizerabilă, sufletul” (2000), „Nemuritor la zidul morţii” (2001), „Până la capăt” (2002), „Liber să sufăr” (2003), „Din doi în doi (2003)”, „Ultrasentimente” (1965, debut editorial), „Mieii primi” (1966), „Repetabila povară” (1974), „Pământul deocamdată” (1976, poezii), „Manifest pentru sănătatea pământului” (1980), „Iubiţi-vă pe tunuri” (1981), „Rezervaţia de zimbri” (1982), „Totuşi iubirea” (1983, antologie de poezii), „Manifest pentru mileniul trei – volumul 1” (1984, antologie de poezii), „Manifest pentru mileniul trei – volumul 2” (1986, antologie de poezii), „Locuri comune” (1986), „Viaţa mea e un roman” (1987), „Sunt un om liber” (1989).
Cu cât se vând cărţile scrise de Păunescu
Ninsoare de Adio – 10 lei
Până la capăt – 21,8 lei
Vinovat de iubire – 16 lei
Poezii Cenzurate – 32 lei – anticariat
Pământul deocamdată – 25 lei – anticariat