25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPatru persoane, judecate pentru accidentul din 2011 de la Uricani în care...

Patru persoane, judecate pentru accidentul din 2011 de la Uricani în care au murit cinci mineri

Patru persoane au fost trimise în judecată pentru accidentul de muncă, din februarie 2011, de la exploatarea minieră Uricani, soldat cu moartea a cinci mineri, relatează Mediafax.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor Aurelian Dragoş Ciucă (inginer şef securitate şi siguranţă în muncă la EM Uricani), Florinel Moldovan (maistru energetician), Florin Nicuşor Moga (coordonator al activităţii sectorului de aeraj – securitate minieră) şi Lucian Claudiu Butari, care asigura conducerea respectivului sector de producţie din cadrul minei, toţi pentru de infracţiuni la legea privind protecţia muncii şi ucidere din culpă, informează, miercuri, Ministerul Public.

Potrivit anchetatorilor, în 5 februarie 2011, „în contextul nerespectării normelor de protecţia muncii la Exploatarea Minieră Uricani din judeţul Hunedoara, a avut loc un accident colectiv de muncă soldat cu decesul a cinci lucrători minieri”.

„Probele administrate au mai relevat faptul că s-au identificat un număr de 25 de factori cu rol cauzal sau de favorizare a producerii evenimentului din 5 februarie 2011, care s-au constituit în tot atâtea încălcări de norme ale legislaţiei în materie de către inculpaţii Ciucă Aurelian Dragoş (inginer şef securitate şi siguranţă în muncă la E.M. Uricani), Moldovan Florinel (maistru energetician), Moga Florin Nicuşor, (coordonator al activităţii sectorului de aeraj – securitate minieră) şi Butari Lucian Claudiu, care asigura conducerea respectivului sector de producţie din cadrul minei”, precizează Ministerul Public.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Petroşani.

Cinci mineri au murit, în 5 februarie, în urma unei explozii care a avut loc la Mina Uricani din Valea Jiului, în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia. Ulterior, a mai avut loc o explozie, în urma căreia nimeni nu a fost rănit.

Medicii legişti din judeţul Hunedoara au stabilit că trei dintre mineri au murit pe loc în urma traumatismelor, iar ceilalţi doi s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

Potrivit unui comunicat de presă al Companiei Naţionale a Hiulei (CNH) Petroşani, cei cinci angajaţi ai minei Uricani care au murit în urma deflagraţiei aveau vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani.

Conform sursei citate, echipa de electricieni care executa reparaţii la transformatorul defect era condusă de inginerul Cosmin Calotă, de 36 de ani. Alături de acesta, şi-au pierdut viaţa electricienii Marian Cucu, de 41 de ani, Cornel Borchici, de 36 de ani, Iulian Stoi, de 36 de ani, şi Ion Nădrag, de 37 de ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă