15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cei patru judecători de la Tribunalul București, anchetaţi pentru corupţie, reținuți...

UPDATE. Cei patru judecători de la Tribunalul București, anchetaţi pentru corupţie, reținuți de DNA

UPDATE. Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti (TB) acuzaţi că au cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolvenţă au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, după ce Secţia pentru judecători a CSM a dat aviz pentru măsuri preventive în cazul lor.

Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan și-au petrecut noaptea în arest, iar marţi vor fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă.

—-

Secţia pentru judecători a CSM a avizat luni seară, la cererea DNA, reţinerea şi arestare a patru judecători de la Tribunalul Bucureşti (TB) acuzaţi că au cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolvenţă.

Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan ar urma să fie reţinuţi şi duşi în arest, iar marţi să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit procurorilor anticorupţie, cei patru judecători au cerut şi primit atât sume de bani – între 10.000 şi 15.000 de lei pe lună -, cât şi bunuri, de la carne şi făină la cherestea şi obiecte vestimentare.

Banii şi bunurile erau cerute şi primite de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari şi administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată.

DNA a solicitat Secţiei de judecători a CSM, luni seară, aviz pentru reţinerea şi arestarea preventivă a celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti (TB) suspectaţi că ar fi cerut şi primit bani în legătură cu anumite dosare de insolvenţă. 

Trei dintre judecători au fost aduși, luni după-amiază, la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar al patrulea a ajuns câteva ore mai târziu la sediul, după ce s-ar fi sustras procurorilor. Cei trei judecători au fost ridicaţi de la Tribunalul Bucureşti, în baza unor mandate de aducere, pentru a li se spune pentru ce sunt anchetaţi.

Cei patru magistraţi sunt de la Secţia Comercială a Tribunalului Bucureşti şi sunt suspectaţi că ar fi săvârşit fapte de corupţie în legătură cu soluţionarea unor litigii în cauze de insolvenţă, în sensul că ar fi avut înţelegeri cu lichidatori judiciari. Interesant este și faptul că pe numele unui al patrulea judecător s-a emis mandat de aducere, după ce în prima fază acesta nu a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie. Primele informații au indicat faptul că acest al patrulea judecător de la Tribunalul București, ar fi Mircea Moldovan de la Secția a VII-a Civilă, iar motivul pentru care nu a fost adus luni la sediul Direcției Naționale Anticorupție este acela că s-ar ascunde de procurori. Ulterior s-a confirmat identitatea acestuia, dar anumite surse citate de hotnews.ro spun că judecătorul ar fi sărit gardul casei și s-a ascuns de procurori, predându-se ulterior.

Mircea Moldovan este judecătorul care a admis în 2012 cererea de intrare în insolvență a Hidroelectrica.

Au cerut șpagă

DNA a lămurit lucrurile arătând că “procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de patru judecători de la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă, având în vedere că există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, direct sau prin intermediari, aceştia ar fi pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia acte privitoare la îndatoririle de serviciu, respectiv atribuirea anumitor dosare de insolvenţă, numirea unor administratori judiciari în dosare de insolvenţă ori furnizarea de informaţii în legătură cu dosare de insolvenţă în favoarea unor lichidatori judiciari sau administratori judiciari care erau interesaţi în cauze aflate în soluţionare la judecătorii vizaţi de cercetări. În cazul magistraților suspecți în cauză, au fost aplicate prevederile art. 265 alin. 2 din Codul de Procedură Penală: – suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citație, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei”.

Nu este un caz singular

Aceste acuzații grave nu sunt un caz singular la Tribunalul București. Judecătoarele Costache şi Dinu au luat mită pentru eliberarea inculpaţilor sau condamnaţilor sau făceau trafic de influenţă la alţi judecători, iar ceilalţi nouă învinuiţi sau inculpaţi erau intermediarii sau cumpărătorii de influenţă. Mita vehiculată – în total de aproape 500.000 de euro – a fost luată de la fratele lui Dinel Nuţu-Staicu (care a fost lăsat liber), de la reprezentanţii clanurilor interlopilor bucureşteni Pian, Duduianu și al Cămătarilor.

Judecătoarele fie puneau ele în libertate pe cei de la care luau banii (când dosarele le erau repartizate cu ajutorul unu grefier care aranja repartizarea ”aleatorie”, practica actuală din Justiţie), fie făceau trafic de influenţă la alţi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti sau de la Curtea de Apel Bucureşti.

Când nu reuşeau să-şi elibereze ”clienţii”, judecătoarele  dădeau banii înapoi pentru a nu fi reclamate la DNA.

Cei patru judecători de la Secţia a VII-a Civilă a Tribunalului Bucureşti sunt: Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru, Mircea Moldovan.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă