30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPatronul restaurantului din Constanţa, amendat de două ori pentru muncă ”la negru”

Patronul restaurantului din Constanţa, amendat de două ori pentru muncă ”la negru”

Reprezentanţii restaurantului "Beirut" din Constanţa, afectat de un incendiu în care şi-au pierdut viaţa trei angajate, iar o alta a fost rănită, a fost amendat în trecut de două ori de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), pentru munca "la negru", relatează Mediafax.

Inspectorul şef adjunct al ITM Constanţa, Marian Becheanu, a declarat, luni, că reprezentanții instituției care cercetează cazul trebuie să stabilească foarte clar natura raporturilor de muncă între cele patru tinere și angajatorul sau angajatorii de acolo.

"Numai una dintre ele avea contract de muncă valabil, dar cu o întreprindere individuală care se pare că nu are nici cea mai mică legătură cu activitatea de la localul respectiv. Trebuie totuși să se stabilească dacă exista vreo altă formă de angajare, oricare ar fi aceasta, între victime și angajatori. Spre exemplu, se poate ca fetele să fi avut un impresar și să existe vreo formă de contract între acesta și angajator, dar toate aceste aspecte trebuie stabilite în urma cercetărilor, foarte clar”, a afirmat Marian Becheanu.

Potrivit acestuia, există antecedente de muncă "la negru" la localul respectiv, societatea care deţine restaurantul fiind amendată de două ori în ultimii ani, cu câte 10.000 de lei, pentru muncă fără forme legale de angajare.

"Antecedente de acest fel au existat în activitatea angajatorului respectiv. În 2011, a fost prima dintre sancțiunile despre care vorbim, iar în 5 aprilie 2013 a fost aplicată o altă amendă, ambele după ce au fost depistate persoane care lucrau fără forme legale de angajare. În ambele cazuri sancțiunea aplicată a fost de 10.000 de lei", a precizat inspectorul şef adjunct al ITM Constanţa.

El a mai spus că, pe de altă parte, s-a luat decizia de sistare a oricărei activități în spațiul respectiv, unde le este permis accesul doar anchetatorilor.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, Eugen Bola, declara, duminică, că societatea care deţine restaurantul din Constanţa a fost amendată cu 7.000 de lei, pentru diverse nereguli, după un control făcut în urmă cu câteva săptămâni de inspectorii de muncă, neregulile constatate atunci vizând securitatea în muncă.

Şeful ITM Constanţa preciza că luni vor fi verificate actele tuturor societăţilor care se află în clădirea respectivă, fiind vorba despre firma care deţine restaurantul, cea care are pub-ul, precum şi cazinoul.

Totodată, anchetele declanşate în cazul incendiului continuă, fiind realizate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea”, Poliţie, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul de Stat în Construcţii. Conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanța va dispune, luni, proprietarului clădirii în care funcționa restaurantul Beirut să realizeze expertiza imobilului.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcţii, în maximum o săptămână acesta trebuie să prezinte rezultatele expertizei, astfel încât experţii să poată stabili cât de grav a fost afectată structura de rezistență a clădirii și dacă mai poate fi reabilitată.

Totodată, o comisie a Inspectoratului face cercetări și la fața locului, pentru a stabili dacă au fost realizate lucrări fără autorizaţie sau fără respectarea normelor de siguranţă.

În cursul zilei de luni urmează să fie făcute publice şi primele concluzii ale anchetelor declanşate în acest caz, iar pompierii speră să poata depista şi cauza probabilă a incendiului. Ei spun însă că deocamdată se iau în calcul toate ipotezele şi este nevoie de timp pentru a se stabili exact de la ce a pornit focul.

Incendiul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 22.40, flăcările extinzându-se cu rapiditate de la restaurantul cu specific libanez, la un cazinou şi la un pub, aflate în aceeaşi clădire, din centrul municipiului Cosntanţa. În imobilul respectiv, care are două etaje, se aflau, la momentul izbucnirii flăcărilor, câteva zeci de persoane.

În urma incendiului, trei tinere în vârstă de 22 de ani, 23 de ani şi 24 de ani au murit, iar o fată de 19 ani a fost rănită grav şi transportată cu o aeronavă la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Cele mai citite

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...
Ultima oră
Pe aceeași temă