19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPatronii francezi si parasutele de aur

Patronii francezi si parasutele de aur

Contraperformanta este rasplatita regeste – nu in Absurdistan, ci in republicana Franta, unul dintre pilonii Uniunii Europene.
Dezvaluirile legate de primele fabuloase incasate de o serie de mari patroni la despartirea de firmele pe care le-au condus – spre pierdere, nu spre profit – au indignat opinia publica. Scandalul e cu atat mai mare cu cat a izbucnit in toiul campaniei electorale pentru prezidentiale.
Numele pe buzele tuturor este Noël Forgeard, fost copresedinte executiv al gigantului EADS. Zilele trecute s-a anuntat ca el a incasat peste 6 milioane de euro in iulie 2006, cand a plecat din fruntea renumitei companii din domeniul apararii, aeronauticii si industriei spatiale. Pentru a-i atenua regretul despartirii, grupul i-a mai bagat in buzunare 2,5 milioane de euro, ca "indemnizatie de nonconcurenta". Apoi, logic, vestita Airbus, o componenta a EADS, a facut cunoscut ca va concedia 10.000 de salariati pentru a-si reduce pierderile.
Forgeard nu e singurul care a beneficiat de o "parasuta de aur" – cum numeste presa franceza aceste recompense. Tot in 2006, Antoine Zacharias parasea fotoliul de presedinte al grupului Vinci, cu consolarea ca in aceeasi clipa i-au intrat in cont 13 milioane de euro. De curand, Serge Tchuruk a abandonat in aceleasi conditii sefia companiei Alcatel. Suma incasata: 5,7 milioane de euro. Iar Jean-FranIois Roverato, directorul general al grupului Eiffage, se pregateste de retragerea din functie si de dobandirea, ca bonus, a 195.000 de actiuni gratuite la aceeasi firma.
Nu este vorba despre cazuri izolate. Potrivit unui sondaj, 38 de patroni francezi au incasat in acelasi mod, in ultimii doi ani, 107 milioane de euro. Evident, nu se poate spune ca ei au fost trecuti pe linie moarta, cum li s-a intamplat angajatilor, ci mai degraba ca li s-a asigurat un nou si placut inceput.
Dezvaluirile au pus pe jar candidatii la presedintia Frantei, care si-au strigat, oportun, indignarea. Cel mai bine plasat dintre ei, Nicolas Sarkozy (dreapta), a declarat ca va interzice aceste practici. "Nu mi se pare normal sa fie recompensati oamenii care au inregistrat esecuri. Esti recompensat daca reusesti; daca nu, trebuie sa fii sanctionat", s-a indignat Sarkozy. Totusi, ca ministru de Interne, el nu a avut nimic de obiectat fata de sistemul impotriva caruia se revolta acum.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă