„Specialistii” din turism au, de cateva luni, o idee fixa: ziaristii sunt de vina pentru ca litoralul nu este plin ca pe Coasta de Azur. Secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, un anume Dragos Raducanu, a exprimat aceasta idee la Mangalia, in cadrul seminarului cu expertii din domeniu. Vicepremierul George Copos (culmea, unul dintre cei mai importanti investitori in turismul de pe litoral) a anuntat ca patronii din turism i-au cerut prefectului judetului Constanta sa-i actioneze in judecata pe reprezentantii presei care dezinformeaza turistii si sa se adreseze Clubului Roman de Presa.
Unde e cenzura de altadata?
Ce spune Raducan? Ca scaderea numarului de turisti este data in primul rand de vremea nefavorabila si de faptul ca „de foarte multe ori reprezentantii presei au dezinformat prin buletinele meteo prezentate, spunand ca ploua pe litoral, desi la mare nu cadea nici un strop de apa”. Raducan mai aminteste insa doua motive: greva ceferistilor si – culmea! – scaderea nivelului de trai.
Prima hiba in teoria halucinanta a reprezentantului FPTR este faptul ca buletinele meteo nu sunt inventate de jurnalisti, ci sunt preluate de la centrele de prognoza, cu obligativitatea precizarii sursei, potrivit legii audiovizualului. Aceasta inseamna ca, daca este intr-adevar cineva vinovat de raportari gresite, este vorba despre ANMH, care da rapoartele. „Nu impuscati mesagerul!” – spune o vorba inteleapta. O a doua fisura in argumentatia lui Raducan este ca, totusi, asa cum spune chiar el(!), vremea a fost nefavorabila. Constantenii isi aduc aminte de inceputul de sezon „la relanti”, de lunile mai si iunie, cand sefii Autoritatii Nationale pentru Turism veneau pe litoral sa ne asigure ca sezonul a inceput, dar plaja era goala. Cand vremea a tinut cu turistii, in luna august, in statiunile pregatite (nu in toate) nu mai puteai sa arunci un ac.
Elevii dicteaza ritmul
Secretarul general al FPTR pierde din vedere si faptul ca, in statiunile de pe litoral, sezonul are un pronuntat caracter sezonier. El incepe o data cu vacanta elevilor si se termina in primele zile de toamna. Nu se spune nimic despre deciziile Ministerului Educatiei de a muta anul scolar pe 1 septembrie, de exemplu, decizie contestata vehement de hotelieri. Cu toate eforturile presedintelui ANT, Marius Sorin Crivtonencu, de a avea un sezon prelungit, 1 mai-1 octombrie, este nevoie in primul rand de o vreme buna si de o infrastructura adecvata. Turistii nu pot fi tinuti numai in hoteluri si pe plaja si, din pacate, cu exceptia a doua sau trei statiuni, in rest nu li se ofera nimic altceva.
Romania vs restul lumii
Domnul de la FPTR uita sau omite cu desavarsire sa pomeneasca vreun cuvant despre preturi, ci vorbeste numai despre scaderea nivelului de trai al romanilor. Sa nu uitam ca, daca in tara noastra calitatea serviciilor bate pasul pe loc, concurenta nu doarme – si cand spunem concurenta nu ne referim doar la celebra statiune bulgareasca Albena sau la regiunea turca Antalia, ci si la statiunile de la Marea Adriatica, la Sharm-el-Sheik, Egipt, la Grecia sau Malta. Sejururi „all inclusive”, unde ai la dispozitie tot ce doresti, calatorii cu avionul sub 100 de euro, hoteluri unde 3 stele inseamna cu adevarat 3 stele, servicii ireprosabile; acestea sunt atuurile concurentei. Puterea de cumparare a scazut, pentru ca preturile serviciilor hoteliere au crescut mai mult decat salariile.
Reguli stricte in discoteci
Si unde ar trebui sa vina turistii romani? Ei au invadat Mamaia pana la refuz, tinerii au luat, ca de obicei, cu asalt Costinestiul… In rest, liniste. Sa se duca la Neptun, unde hotelurile candva pline de straini sunt lasate in paragina, ba de PSD, ba de Alianta D.A., cu gandul ca cineva va pune mai ieftin mana pe ele? Sa se duca in statiunile din sudul litoralului, curate, ce-i drept, dar unde, in luna mai, aproape nici o terasa nu e deschisa? Sa stea in baruri pana la ora 0.59, pentru ca la ora 1.00 muzica se opreste, prin lege? Sa se gandeasca daca mai sunt sau nu beach-baruri pe plaja, de unde sa-si poata cumpara macar un suc, pentru ca guvernantii Aliantei trebuie sa-si arate muschii in fata administratiei locale? De ce, in loc de toate aceste probleme, sa nu prefere Grecia, Croatia, Bulgaria, Turcia sau altceva? „Prefer sa stau in concediu acasa, pentru ca in urmatorul an sa ma pot duce in strainatate”, spun oamenii. Nu ar trebui sa condamnam pe nimeni pentru asta, mai ales dupa atatia ani de blocada comunista, in care Occidentul era doar un vis.
Serviciile, la pamant
Secretarul general al FPTR nu spune nimic nici despre calitatea serviciilor. Ca sefii ANT vin in vizita la Constanta sau in Mamaia cu automobile de lux, cu care gonesc cu peste 100 km/ora, e un lucru, dar e altceva pentru turistul care, plin de bagaje, vrea sa ia un taxi din Gara Constanta si plateste pana in Mamaia mai mult decat biletul de tren. Raducanu nu vorbeste despre mizeria din gara sau despre conditiile infecte din trenuri, despre „fauna” umana care te trage de maneca si te intreaba cu ochi avizi: „Cazare? Cazare?” sau „Taxi? Taxi?”. Nu se face nimic pentru a stopa cazarea ilegala la particulari, un fenomen intalnit de zeci de ani. Si ce masuri sa se ia impotriva unei ospatarite care, in momentul cand iti toarna un pahar cu vin, se opreste sa vorbeasca la mobil pret de cateva minute? Pe litoral, ospatarii nu zambesc, taximetristii te fura, cameristele nu fac curat asa cum trebuie, in restaurante se fura la gramaj. Chiar si zilele insorite nu pot inlocui toate aceste neajunsuri. Nu e de mirare, in aceste conditii, ca – asa cum recunosc si reprezentantii FPTR – anul acesta pe litoralul romanesc au sosit numai 31.000 de straini, fata de peste 300.000 in Bulgaria.