8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialPatronatele cer impozitarea anuală a microîntreprinderilor şi compensarea datoriilor către stat

Patronatele cer impozitarea anuală a microîntreprinderilor şi compensarea datoriilor către stat

Patronatele au cerut premierului Emil Boc impozitarea anuală a profitului la microîntreprinderi, compensarea datoriilor şi creanţelor pe care o firmă le are în relaţie cu statul şi ridicarea plafonului de TVA de la 35.000 la 50.000 de euro, a declarat preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, potrivit Mediafax.

Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), ridicarea plafonului pentru înregistrarea ca plătitor de TVA ar permite unui număr de 100.000 de firme mici să organizeze contabilitate în partidă simplă şi, astfel, să reducă multe costurile administrative.

Nicolescu a mai arătat că prin compensarea datoriilor bugetare cu creanţele deţinute de companii faţă de stat, firmele nu vor mai fi obligate să achite penalităţi pentru întârzieri la plată cauzate de către stat şi nu de un management defectuos.

Secretarul de stat în ministerul Finanţelor Publice Dan Lazăr a declarat că ministerul lucrează de mai multă vreme la o schemă de compensare, întrucât mecanismele necesită soluţii de complexitate mai ridicată, dar a amintit că deja s-a făcut un pas înainte prin faptul că în certificatele fiscale sunt introduse nu doar obligaţiile bugetare, ci şi creanţele faţă de stat deţinute de firme.

În ceea ce priveşte plata anuală a impozitului pe profit, şi nu trimestrială, Lazăr a arătat că ministerul are în vedere o asemenea variantă, dar va lua o decizie numai după o analiză a impactului bugetar.

Lazăr a mai spus că oamenii de afaceri s-au arătat deranjaţi că, deşi parafiscalitatea aparatului de stat a fost redusă, proliferează tot mai mult o aşa-zisă parafiscalitate din partea firmelor care se interpun între stat şi contribuabil pentru certificări necesare în procesul de avizare şi de conformare cu reglementările specifice.

Ovidiu Nicolescu a precizat că una dintre solicitările omaneilor de afaceri a privit şi accelerarea procesului de electronizare a relaţiei Fisc – contribuabil, care va ajuta la reducerea birocraţşiei şi corupţiei.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit vineri la Ministerul Finanţelor Publice cu reprezentanţii oamenilor de afaceri pentru a discuta pe marginea noului Cod Fiscal. La finalul discuţiilor, Boc a spus că astfel de întâlniri vor fi organizate lunar.

Cele mai citite

VIDEO. Organizația Mondială a Sănătății a donat materiale sanitare de peste 400.000 de euro către IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a primit, vineri, din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, materiale sanitare în valoare de peste 400.000 de euro. „Este...

Proiectul de OUG pentru comasarea alegerilor, în transparență publică. Localele și europarlamentarele vor avea loc pe 9 iunie

Ministerul Afacerilor Interne a pus, joi, în transparenţă publică, proiectul ordonanţei de urgenţă privind măsurile avute în vedere pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din...

Edilul vrea să înoate contra curentului

Primarul localități Jupâneşti din județul Gorj a stârnit valuri de nemulțumire în rândul cetățenilor, după ce a anunțat planuri ambițioase pentru construcția unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă