13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialPatriciu: Andrei Tinu nu are cum să dea în judecată Adevărul; niciun...

Patriciu: Andrei Tinu nu are cum să dea în judecată Adevărul; niciun fel de şansă

Omul de afaceri Dinu Patriciu spune că Andrei Tinu nu poate acţiona în instanţă societatea Adevărul şi că nu are niciun fel de şansă într-un astfel de proces, transmite Mediafax.

“Noi (Adevărul – nr) am fost scoşi de către tribunal din acest proces, e o decizie irevocabilă şi definitivă de acum trei ani. Andrei Iucinu nu are niciun fel de şansă, i-a fost rezervată partea lui în acţiuni conform legii sucesiunii. Şi le poate lua de la sora lui când doreşte, şi dacă doreşte sora lui să i le dea. Adevărul este scos complet din această poveste de către tribunal”, a susţinut Dinu Patriciu.

El a mai spus că acţiunea lui Andrei Tinu este o chestiune între rude, iar societatea Adevărul nu are nicio legătură cu un astfel de proces.

“Nu are cum să dea în judecată Adevărul pentru că există o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care societatea Adevărul nu are niciun fel de legătură cu această acţiune, este o chestiune între rude”, a conchis Patriciu.

Andrei Tinu le-a dat în judecată pe Anna-Maria şi Tamara Tinu, dar şi SC Adevărul SA şi SC DP Holding, urmând ca Judecătoria sectorului 3 a Capitalei să stabilească data începerii dezbaterilor în acest caz.

Andrei Tinu, fiul jurnalistului Dumitru Tinu, cere instanţei să constate că masa de partaj se compune din 565.279 de acţiuni nominative, în valoare nominală de 0,5 lei, ce reprezintă 80,673 la sută din capitalul SC Adevărul SA.

Totodată, reclamantul susţine că el şi sora sa, Anna-Maria (fiica lui Tamara şi Dumitru Tinu), sunt singurii moştenitori asupra acestor acţiuni.

De asemenea, Andrei Tinu cere şi o cotă parte dintr-un apartament în valoare de 445.995 de lei, parte dintr-un teren din Breaza, în valoare de 44.265 de lei, şi jumătate din valoarea autoturismului Volvo al tatălui său.

Mai mult, Andrei Tinu mai cere jumătate din 34.501.486.448 de lei (aproape 820.000 de euro) reprezentând cota de 80,673 la sută din beneficiile încasate de la SC Adevărul SA, din 2003 şi până în 2005, de către Anna-Maria Tinu, aşa cum reiese din documentele contabile.

Andrei Tinu arată că, pentru a preîntâmpina acte juridice de fraudare a drepturilor sale, a formulat notificări publice şi judecătoreşti către conducerea şi acţionariatul SC Adevărul SA şi către Anna-Maria şi Tamara Tinu şi a depus chiar o cerere de opoziţie la Registrul Comerţului.

El susţine că Anna-Maria Tinu nu avea dreptul de a înstrăina acţiunile altei persoane, din cauză că acţiunile erau şi sunt indivizibile şi nu se puteau legal înstrăina decât cu acordul tuturor moştenitorilor, arogându-şi mai multe drepturi decât a avut şi are.

De asemenea, Andrei Tinu apreciază că înstrăinarea acţiunilor Adevărul este nulă, acuzând părţile că au fost de rea-credinţă.

“Drept urmare, cele 565.279 acţiuni se vor include la masa de partaj succesoral ca şi când transferul lor nu s-ar fi efectuat. Din aceste acţiuni dreptul meu se întinde asupra a jumătate din numărul lor şi jumătate din cota de 80,673 la sută”, se mai arată în documentul citat.

Până să transmită acţiunile, Anna-Maria Tinu ar fi încasat profitul de la SC Adevărul SA, între 2003 şi 2005 42.767.080.000 lei adică peste 1.000.000 de euro, astfel că Andrei Tinu cere ca sora sa să aducă 80,673 la sută din această sumă, adică aproape 820.000 de euro, “instanţa urmând a obliga pârâta la plata a jumătate către subsemnatul”.

“Menţionez că înainte de a introduce prezenta acţiune, am notificat din nou părţile pentru a rezolva amiabil partajul, dar s-a refuzat medierea”, mai arată Andrei Tinu în cererea de chemare în judecată.

Andrei Iucinu Tinu – fiul nelegitim al ziaristului Dumitru Tinu care a decedat într-un accident rutier – are dreptul la trei optimi din acţiunile ziarului “Adevărul”, potrivit unei decizii din 29 martie, a Tribunalului Bucureşti, care a respins contestaţia fiicei şi soţiei jurnalistului.

Judecătoria sectorului 3 Bucureşti a decis, în noiembrie 2008, că Andrei Iucinu are dreptul să primească 3/8 din acţiunile cotidianului “Adevărul”, instanţa desfiinţând certificatul de moştenitor obţinut de Ana Maria Tinu.

În 25 iulie 2006, grupul Rompetrol, deţinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni de la Ana Maria Tinu. În prezent, Rompetrol deţine 60 la sută din acţiunile “Adevărul”, iar Ana Maria Tinu controlează 24 la sută din capital.

Andrei Iucinu a contestat această tranzacţie, însă nu a obţinut anularea acestui contract de vânzare-cumpărare.

Printr-o sentinţă judecătorească, fiul lui Dumitru Tinu a obţinut însă, în martie 2007, blocarea vânzării bunurilor familiei lui Dumitru Tinu, inclusiv a pachetului de 24 la sută din acţiunile de la cotidianul Adevărul, până la stabilirea definitivă a paternităţii lui Andrei Iucinu.

Între timp, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, printr-o sentinţă definitivă, că Andrei Iucinu este fiul lui Dumitru Tinu.

Instanţa a admis cererea lui Andrei Iucinu, care a contestat certificatul de moştenitor ce stabilea ca din masa succesorală formată dintr-un pachet de 80,673 la sută din acţiunile la SC Adevărul SA, întreaga moştenire să revină Anei Maria Tinu, după ce Tamara Tinu, soţia lui Dumitru Tinu, a renunţat la partea sa.

Cele mai citite

FSB acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat miercuri British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, de colectarea de informaţii militare de la refugiaţii...

Dubioasele licitații ale Institutului Ana Aslan

Un șir de licitații desfășurate de Institutul ”Ana Aslan” pentru achiziția de mobilier medical sunt subiectul unei investigații ample, după apariția unor semne...

Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale legale

Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativă şi teama...
Ultima oră
Pe aceeași temă