25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPatriarhul-cardinal Daoud Moussa il va inscauna pe Arhiepiscopul Major Lucian Muresan

Patriarhul-cardinal Daoud Moussa il va inscauna pe Arhiepiscopul Major Lucian Muresan

Noul Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Lucian Muresan, va fi inscaunat in Catedrala din Blaj de catre prefectul Congregatiei pentru Bisericile Catolice Orientale, cardinalul patriarh emerit Daoud Moussa. Ceremonia, care va fi condusa de catre coordonatorul tuturor bisericilor catolice de rit oriental din lume, va consfinti ridicarea Bisericii Greco-Catolice la rangul de Arhiepiscopie Majora, echivalentul unei patriarhii ortodoxe.
Evenimentul ar urma sa aiba loc cel mai probabil in data de 30 aprilie. Dupa aceasta festivitate, noul arhiepiscop major ar urma sa convoace primul Sinod al Bisericii Greco-Catolice din Romania. Se pare ca acesta va avea pe ordinea de zi o serie de modificari importante.
Astfel, laicii greco-catolici vorbesc tot mai insistent de posibilitatea crearii unei noi mitropolii pe langa cea de la Blaj, precum si de numirea unor noi episcopi. Unii dintre ei ar urma sa activeze chiar in cadrul actualelor eparhii, ca episcopi auxiliari. De pilda, unul dintre ai ar putea fi numit in Bucuresti. Ar fi reluata, astfel, traditia interbelica.
Ultimul episcop greco-catolic din Bucuresti, vicar al arhiepiscopului de Alba Iulia si Fagaras, a fost Vasile Aftenie, ucis in bataie in beciurile Securitatii si care este, impreuna cu ceilalti sase episcopi greco-catolici morti in temnitele comuniste, in curs de a fi declarat sfant al Bisericii Catolice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă