Nebăgată în seamă de Federaţia Română, patinatoarea clujeană Kinga Szallassy Andreia a făcut carieră în celebrul oraş din Emiratele Arabe.
Patinajul este marginalizat în România pentru că puţinele talente ori sunt ignorate de federaţie, ori îşi caută împlinirea în alte ţări. Kinga Szallassy Andreia este o patinatoare care, deşi a câştigat şase titluri naţionale în România la toate categoriile de vârstă, a devenit celebră pe alte meleaguri.
Sportiva născută la Cluj nu a avut loc în cadrul Federaţiei Române şi a plecat tocmai în Emiratele Arabe Unite. Pentru început, a pregătit o grupă de copii din Sharjah, iar din 2000 a fost instructor la Hyatt Regency Hotel – Galleria „Ice Rink”, din Dubai.
S-a întors pentru ţară
„Nimeni de la Federaţia Română nu m-a întrebat nimic de sănătate, mai ales că se ştia că eu pregătesc viitori patinatori în Dubai. Am ajuns în Emirate şi nu regret deloc, mai ales că acolo câştigam foarte bine, iar cazarea şi masa erau suportate de către angajator. Am fost în Statele Unite, Thailanda, Indonezia la diverse competiţii internaţionale, unde copiii au obţinut rezultate bune”, a povestit, cu regret, Kinga Szallassy. Cât timp a stat în Emirate, profesoara din România a fost apreciată de străini, dar s-a întors la Cluj, după o experienţă de 11 ani, iar acum nu mai are nici o treabă cu acest sport. „M-am întors în ţară în special pentru fetiţa mea, care, deşi s-a născut în Dubai, nu am vrut să-şi uite rădăcinile. Păstrez legătura cu foştii mei elevi şi m-aş putea întoarce oricând acolo, dar Dubaiul este un capitol închis pentru mine. Din păcate, ca străin, Dubaiul nu este un loc unde să trăieşti. Nu poţi obţine cetăţenia, nu poţi să ai pensie, pentru că acolo sunt nişte reguli care îi avantajează pe localnici. Este doar o reşedinţă intermediară”, a mai spus fosta profesoară de patinaj.
Performanţă pe burta goală
Nu întâmplător, în ultimii ani doar sporturile de echipă mai ţin steagul sus pentru România. Pentru a reuşi prin propriile forţe este nevoie de o situaţie financiară stabilă. „În Dubai, de exemplu, cei de acolo te ajută cu tot, de la cazare şi masă până la echipamentele de concurs. În România, dacă nu ai banii tăi, nu poţi spera la performanţă. Este o diferenţă extrem de mare între mentalitatea noastră şi cea de afară”, a spus Kinga Szallassy.