9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialPatapievici, Pleşu şi parabolele lui Iisus

Patapievici, Pleşu şi parabolele lui Iisus

Dacă doriţi să vă răsfăţaţi sufletul cu adevărat, nu rataţi întâlnirea a două mari spirite ale zilelor noastre,  Horia-Roman Patapievici  şi Andrei Pleşu, care vor dialoga despre lucruri cu adevărat înălţătoare.

Joi, 28 februarie, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, la ora 19.00, la prima ediţie a dialogurilor ”Înapoi la argument”, Horia-Roman Patapievici va discuta despre parabolele  lui Iisus cu autorul cărţii cu acelaşi nume, Andrei Pleşu.

Întrebări mici şi întrebări mari

Despre lucrarea sa, ”Parabolele lui Iisus”, devenită bestseller (cu greu s-ar fi putut imagina ca în România zilelor noastre o carte cu temă religioasă să fascineze ”poporul” care, mai nou, pare-se că şi-a mai pierdut din încrederea în instituţia Bisericii), autorul faimosului volum „Despre îngeri”, scrie că: „Există întrebări cărora li se poate răspunde prompt şi pertinent. De la cele ale experienţei curente (Ce număr porţi la pantofi?), până la cele ale expertizei ştiinţifice (Ce este legea gravitaţiei?).

Există şi întrebări, cele ale primei copilării, care par simple, sau suprarealiste, dar al căror răspuns solicită mai curând talentul metafizic sau fantezia: De ce are mâna cinci degete?, Cine a inventat somnul? Există, în sfârşit, întrebările „mari”, întrebările ultimative, cărora îmi place să le spun „ruseşti”, căci fac substanţa multor insomnii dostoievskiene: Ce este fericirea?, De ce există răul?, Care e sensul vieţii?

Pentru astfel de întrebări, nu poţi să propui un răspuns geometric, ci o analogie, o metaforă, un „ocoliş” transfigurator. E cea mai adecvată soluţie. Singura. În loc să spui, savant: „uite cum stau lucrurile!”, spui: „hai mai bine să-ţi spun o poveste”.

În cartea de faţă, va fi vorba despre poveştile spuse de Iisus, în efortul Lui de a-i familiariza pe cei din jur cu metabolismul împărăţiei Sale. Sarcina pe care şi-o asumă e imposibilă, aşadar e pe masura divinităţii Sale: are de vorbit despre lucruri inevidente, are de oferit ajutor, fără să cadă în reţetă şi abuz doctrinar, şi are de dat nu doar materie de reflecţie, ci şi motivaţie de viaţă, suport existenţial”. 

Cele mai citite
00:00:21

O bombă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost detonată pe o plajă belgiană

Autoritățile au detonat în siguranță o bombă, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, găsită pe o plajă din Belgia miercuri (28 februarie), conform...

Tendințe în creditare: de ce românii contractează tot mai mult împrumuturi online

Volumul creditelor nebancare acordate populației a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii 12 ani, ajungând de la 800 de milioane de euro în 2011...

Crazy-Deals.ro: Ghidul Tău pentru Shopping Online Inteligent cu peste 190 coduri de reducere exclusive

În era digitală, shoppingul online a devenit nu doar o comoditate, dar și o artă. Pe Crazy-Deals.ro, arta chilipirurilor se transformă în realitate, oferindu-ți...
Ultima oră
Pe aceeași temă