20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPasajul Basarab, votat de CGMB

Pasajul Basarab, votat de CGMB

Cele doua proiecte fara de care construirea Pasajului Basarab nu era posibila au fost aprobate ieri in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Acest lucru a fost posibil cu ajutorul voturilor a cativa consilieri care nu fac parte din Alianta PNL-PD si chiar a unora de la PSD, care pana acum s-au impotrivit din toate puterile. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al pasajului a intrunit voturile a 40 de consilieri, iar cel privind declararea lucrarii de utilitate publica a trecut cu 39 de voturi pentru. Proiectele au fost votate dupa un adevarat scandal iscat de o parte a consilierilor PSD si de cativa locuitori din Titulescu.

Inca de la inceput, consilierul general Doru Giugula (PSD) a declarat ca sedinta este nula de drept pentru ca nu a fost anuntata cu cinci zile inainte, asa cum prevede legea. Acesta a cerut prefectului Capitalei sa constate ca toate hotararile care urmau sa fie adoptate sunt nule. Presedintele de sedinta si secretarul municipiului Bucuresti au respins acuzatiile si au declarat sedinta legala. Giugula nu s-a lasat si la proiectul privind PUZ-ul pasajului Basarab a afirmat ca nu a trecut pana acum „din cauza neintelegerilor grupurilor de interese nelegitime” din CGMB. In capcana grupurilor de interese ar fi cazut si consilierii PRM, daca ar fi fost de acord cu proiectele referitoare la pasajul Basarab, a atras atentia Giugula. Acesta a precizat ca va sesiza Parchetului faptul ca licitatia pentru alegerea constructorului la pasaj s-a facut fara sa existe un proiect, un PUZ si actele referitoare la concesionare. „Votarea punctului 1 inseamna sa va faceti partasi la o ilegalitate”, le-a atras atentia Giugula colegilor sai, insa fara a avea succes. Majoritatea consilierilor au votat pentru PUZ-ul pasajului, inclusiv cativa membri ai PSD.

Cetatenii, nemultumiti

In timpul votului, cetatenii din zona Titulescu au strigat „mintiti!”, „domnul primar e un mincinos”, „vrem sa ne dati dreptul la cuvant”. Interventiile lor nu au fost luate in seama de consilieri. Scandalul s-a accentuat la votarea celui de-al doilea proiect referitor la declararea lucrarii de utilitate publica. Giugula a strigat ca PSD e impotriva nationalizarii si ca „80 de proprietati nu pot fi luate cu japca pentru proiecte grandomane”. Cu toata opozitia PSD, din care se mai auzea doar vocea unui consilier, a fost aprobat si acel proiect. Nemultumirea locuitorilor din Titulescu a atins punctul culminant si acestia au inceput sa tipe ca din gura de sarpe. Presedintele de sedinta a cerut evacuarea persoanelor recalcitrante, in ajutorul carora au sarit doi consilieri ai PSD. „Le bagati pumnul in gura!”, au spus acestia si au parasit sala timp de cateva minute impreuna cu protejatii lor. Dupa ce proiectele au fost in sfarsit aprobate, primarul Videanu a afirmat ca le-a cerut cetatenilor nemultumiti din zona Titulescu sa faca o lista si primaria ii va ajuta sa se mute. Pe lista s-au inscris doar doi cetateni. Realizarea pasajului va aduce valoare zonei, a spus Videanu, care a precizat ca exproprierile se vor face pentru a delimita culoarul pe care se va construi pasajul. Pe zonele expropriate nu se va construi nimic altceva, i-a asigurat edilul-sef pe cei nemultumiti.

O noua varianta

Noua varianta a pasajului este cu 74 milioane RON mai ieftina decat proiectul propus initial de Primaria Capitalei. Pasajul va costa 396,3 milioane RON si va fi ridicat de o asociere formata dintr-o firma italiana si alta spaniola. Constructia va incepe in acest an si va dura 28 de luni in loc de 36, asa cum estimasera edilii. Semnarea contractului intre municipalitate si firmele constructoare este posibil sa aiba loc astazi, dupa cum a afirmat Videanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă