21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPasagerii au primit ordin să rămână în cabină, căpitanul și echipajul s-au...

Pasagerii au primit ordin să rămână în cabină, căpitanul și echipajul s-au salvat

Președintele sud-coreean Park Geun-hye a condamnat comportamentul căpitanului feribotului Sewol și a unei părți a echipajului pe care le-a echivalat cu un asasinat. Feribotul Sewol s-a scufundat miercurea trecută cu 476 de pasageri la bord, dintre care 339 erau elevi de liceu și profesori aflați în excursie.

Dintre pasageri, 64 au fost confirmați morți, iar 238 sunt dați dispăruți. Partea cea mai sinistră a întregii povești este că echipajul în frunte cu căpitanul vasului Lee Jeun-seok, 69 de ani, a ordonat pasagerilor să rămână în cabine în timp ce vasul se scufunda în vreme ce ei se grăbeau să se salveze. Potrivit Reuters, care citează pasagerii care au reușit să scape, foarte puțini s-au revoltat și nu au respectat ordinele primite pentru că societatea coreană este una profund ierarhizată, unde foarte puțini se îndoiesc de ordinele superiorilor. Cei care au ales să se salveze au fost fie cei care nu au respectat ordinul, fie cei care nu l-au auzit.

Săptămâna trecută, Lee a fost arestat pentru neglijență împreună cu secundul său, dar poliția a anunțat că vor fi arestați ai patru membri ai echipajului. Potrivit oficialilor sud-coreeni, vasul s-a scufundat când a efectuat o întoarcere foarte rapidă, fără să încetinească, într-o porțiune îngustă a unui canal. Feribotul transporta în principal copii de școală de la Incheon pe insula turistică Jeju.

Acesta este cel de-al doilea caz în care căpitanul unui vas de pasageri părăsește nava înaintea acestora după naufragiul navei Costa Concordia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă