16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialPartii de schi tapetate cu miliardele Guvernului

Partii de schi tapetate cu miliardele Guvernului

Ardealul a primit „partea leului” in aceasta saptamana, din redistribuirea rezervei bugetare la dispozitia Guvernului. Executivul a aprobat alocarea sumei de 20,6 milioane RON pentru finantarea unor studii de fezabilitate si proiecte tehnice, precum si pentru realizarea de centre si sisteme de informare turistica in 20 de judete.
Beneficiarii vor folosi acesti bani, in principal, pentru studii de fezabilitate la o serie de programe, precum programul „ÊSchi in RomaniaÊ” in judetele Hunedoara, Maramures, Prahova, Suceava, Brasov, programe de dezvoltare a statiunilor balneoclimaterice in Bihor, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, Valcea si programe de dezvoltare a Deltei Dunarii si a statiunilor de pe litoralul Marii Negre in judetele Constanta si Tulcea, precum si pentru dezvoltarea de centre de informare turistica, cum este cazul judetului Sibiu.

Cei mai multi bani pentru statiuni de schi

Proiectul „Schi in Romania” a fost gandit de catre fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, si initial se numea „Super-schi in Carpati”, adoptat prin Legea 526-2003. Ulterior, senatorii din actuala legislatura au adus modificari, si, in 2004 au promulgat un set de masuri prin care sa fie demarat proiectul cu numele putin schimbat. Printre acestea se numara si trecerea a sute de hectare de padure in proprietatea autoritatilor locale, pentru a demara pe acele amplasamente investitii de dezvoltare de statiuni de iarna.
Totodata, transferul terenurilor la consiliile locale se face fara taxe pentru scoaterea definitiva din domeniul forestier, a caror valoare, in mod normal, este de sute de miliarde de lei. Autoritatile locale pot concesiona ulterior parcelele respective unor investitori privati.

Ecologistii boicoteaza programul

Dincolo de criticile privind posibilele speculatii imobiliare pe care le-ar putea permite programul „Schi in Romania”, acesta se suprapune chiar cu programul european de protejare a ariilor biografice „Natura 2000”. Foarte multe dintre siturile propuse pentru a fi cooptate in programul european si astfel, protejate, se regasesc si in lista de viitoare statiuni de schi.
Astfel, ar fi afectate parcurile nationale Muntii Rodnei, Ceahlau, Piatra Craiului, Retezat, Calimani, Cheile Bicazului-Hasmas, Domogled-Valea Cernei, Muntii Semenic-Cheile Carasului, precum si parcurile naturale Muntii Maramuresului si Bucegi si Geoparcul Dinozaurilor-Tara Hategului. „Bogatia naturala a acestor parcuri, varietatea florei si a faunei vor avea de suferit din cauza lucrarilor de dezvoltare a infrastructurii, de amenajare, dezvoltare sau reabilitare a partiilor, precum si a structurilor de primire turistica”, se arata intr-un studiu realizat de „WWF”, una dintre cele mai mari organizatii internationale pentru conservarea mediului.
„Ariile naturale protejate din Romania trebuie protejate si in realitate, nu doar pe hartie si de dragul armonizarii cu legislatia europeana”, a afirmat reprezentantul „WWF” din tara noastra, Luminita Tanasie. „Un proiect de o asemenea amploare, cum este „Schi in Romania”, trebuie implementat dupa o atenta evaluare a beneficiilor economice, dar si a efectelor asupra mediului. Ar fi importanta si analiza unor proiecte similare care s-au dezvoltat, spre exemplu, in Bulgaria, si care nu au avut rezultatele scontate”, a adaugat aceeasi sursa.

Cele mai citite

Rectificare bugetară pozitivă de peste 10 miliarde de lei

Coaliția guvernamentală pregătește bani în plus pentru patru mari domenii Guvernul va aloca mai mulți bani pentru Sănătate, un plus de 11,4 mld lei, ceea...

Speranța în ultimele clipe: Dezbateri cruciale pentru protocoalele pacienților terminali

România este printre puținele țări din Europa care nu reglementează clar îngrijirea bolnavilor în fază terminală Ministerul Sănătății a deschis dezbaterile publice pe tema bolnavilor...

Bilanțul ciclonului Boris în România: șapte morți și mii de gospodării afectate în Galați și Vaslui

Ciclonul Boris, format în nordul Italiei, continuă să provoace haos în Europa Centrală şi de Est, generând inundaţii severe și alertă în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă