19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPartidul lui Sarkozy, favorit in alegeri

Partidul lui Sarkozy, favorit in alegeri

O luna dupa alegerile prezidentiale, cele 44,5 milioane de alegatori francezi sunt chemati din nou la urne, in 10 si 17 iunie, pentru a-i vota, din peste 7.600 de candidati, pe cei 577 de deputati care ii vor reprezenta in urmatorii cinci ani.

Partidul presedintelui Nicolas Sarkozy, UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara), pare sa aiba victoria asigurata, avand in vedere ca sondajele il indica pe lider drept cel mai popular sef al statului francez dupa De Gaulle. Obiectivul declarat in campania pentru legislative este acela de a-i asigura presedintelui "mijloacele" de a indeplini programul ambitios de schimbare. "Le Journal de Dimanche", citat de AFP, il suspecteaza pe Sarkozy ca ar urmari chiar sa "anihileze orice forma de opozitie politica, de stanga sau centru deopotriva", gandindu-se deja la un al doilea mandat prezidential.
11 dintre cei 15 membri ai guvernului condus de FranIois Fillon, inclusiv acesta, sunt candidati in legislative. Noul cabinet a anuntat importante reforme fiscale (eliminarea impozitelor pentru orele suplimentare, eliminarea taxelor de succesiune, reducerea dobanzilor la imprumuturi, interzicerea clauzelor "de salvare" pentru manageri), in justitie, in educatie (autonomia universitatilor) si in domeniul imigratiei.
Sansele dreptei sunt si mai mari datorita confuziei din tabara socialistilor, in plina criza de conducere si de proiect dupa infrangerea din alegerile prezidentiale. Socialistii incearca sa mobilizeze intreaga stanga, in vederea constituirii unei "opozitii puternice", in care "parghiile de comanda" sa nu fie lasate in responsabilitatea unui singur partid. "Finalista nefericita din alegerile prezidentiale", Ségolène Royal, dupa cum o caracteriza AFP, i-a indemnat pe alegatorii socialisti sa voteze in numar cat mai mare. "Trebuie ca grupul parlamentar socialist sa fie cel mai numeros posibil", pentru ca "republica are nevoie de echilibru", a argumentat ea. Royal nu candideaza in alegerile legislative, pentru ca este deja presedinta a regiunii Deux-Sèvres si este impotriva cumulului de mandate. Candidatii si liderii partidelor nu mai au prea mult timp pentru a-si convinge alegatorii. 

» Majoritate comoda
Un sondaj Ifop arata ca UMP ar putea obtine intre 420 si 460 de mandate de deputati din 577, comparativ cu 359 cat au avut in aceasta legislatura, in timp ce socialistii sunt in scadere, cu 80 pana la 120 de mandate, comparativ cu 149 in prezent. Miscarea Democrata a centristului FranIois Bayrou ar putea obtine cel mult patru mandate de deputat, iar ecologistii cel mult doua. Comunistii, care au acum 21 de deputati, vor avea intre noua si 15, ceea ce va insemna si pierderea dreptului de a-si forma propriul grup parlamentar, pentru care este nevoie de minimum 20 de deputati. De cealalta parte a spectrului politic, la dreapta, Miscarea pentru Franta a suveranistului Philippe de Villiers si-ar putea pastra cele doua mandate de deputat pe care le-a avut in legislatura care se incheie.
Consiliul reprezentativ al asociatiilor persoanelor de culoare din Franta (Cran) a semnalat ca persoanele de culoare sunt subreprezentate in alegerile legislative. Doar 19 candidati ai UMP si trei ai socialistilor apartin acestor minoritati.

Cele mai citite

VIDEO. Botoșani – Gloria Buzău, meci cu 6 goluri! Cinci reușite după pauză

Meciul dintre FC Botoșani și Gloria Buzău, disputat în cadrul etapei a 10-a din Superliga, s-a încheiat cu un spectaculos 3-3, fiind unul dintre...

VIDEO. Cornel Dinu a suferit o intervenție chirurgicală

Cornel Dinu, fostul mare jucător și antrenor al echipei Dinamo, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru coxartroză, o boală degenerativă a șoldului. https://www.youtube.com/shorts/HTEwbBulzpk Cornel Dinu...

Mari comici ai puliticii – Academia Catavencu

În ultima perioadă de timp, pe scena politicii noastre a urcat o nouă generație de politicieni – puliticienii! Așa cum lasă să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă