10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPartidele aflate la putere castiga euro-alegerile in majoritatea statelor mari ale UE

Partidele aflate la putere castiga euro-alegerile in majoritatea statelor mari ale UE

Liderii majoritatii statelor mari din Uniunea Europeana, cu exceptia lui Gordon Brown, au avut de castigat la alegerile pentru Parlamentul European, in pofida unei participari la vot extrem de reduse, scrie cotidianul britanic The Independent, in editia online, potrivit Mediafax.
Cancelarul Angela Merkel din Germania si-a invins confortabil partenerii de coalitie, ea devenind candidatul favorit la alegerile nationale din septembrie. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a inregistrat de asemenea o victorie detasata. Prim-ministrii Silvio Berlusconi din Italia si Donald Tusk din Polonia vor fi probabil declarati castigatorii alegerilor din tarile lor, dupa incheierea numaratorii voturilor, luni.
In Spania insa, opozitia conservatoare, Partidul Popular (PP), a obtinut prima sa victorie la nivel national in aproape noua ani. "Azi o noua majoritate de spanioli si-a exprimat dorinta de schimbare. Am deschis un nou ciclu care va conduce catre un guvern PP in Spania", a afirmat liderul partidului, Mariano Rajoy. Totusi, nu a fost vorba despre o departajare majora, premierul socialist Jose Luis Zapatero suferind doar o infrangere la limita, obtinand 21 de mandate fata de 23.
In schimb, partidele aflate la guvernare in Irlanda, Grecia, Slovenia, Bulgaria, Finlanda, Malta, Slovenia, Letonia si Ungaria au fost sanctionate de electorat. Cele din Germania, Franta, Italia, Polonia, Belgia, Romania si Luxemburg au fost sprijinite, dar fara prea mult entuziasm, de alegatorii care s-au prezentat la urne.
Partidele extremiste si populiste au obtinut rezultate importante in Austria, Olanda, Finlanda si Ungaria, dar au pierdut teren in Polonia, Franta si Belgia. La randul lor, ecologistii si-au imbunatatit performantele la nivelul Uniunii Europene, obtinand cu patru mandate mai mult decat la alegerile din 2004, potrivit primelor rezultate.
Participarea la nivelul Uniunii Europene a scazut, la un nivel record de 43,39 la suta, fata de 45,7 la suta in 2004. Alegerile europene actuale, ca si cea mai mare parte din precedentele sase, s-au transformat intr-o serie de teste pentru Guvernele nationale, pe teme nationale, in contextul recesiunii globale, comenteaza The Independent.

Cele mai citite

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă