BISTRITA-NASAUD. Peste 20.000 de hectare de padure din judetul Bistrita-Nasaud, majoritatea aflate in proprietatea persoanelor fizice, sunt lasate in voia sortii, desi proprietarii lor sunt obligati sa incheie contracte de administrare cu Directia Silvica sau cu ocoalele silvice private. Seful institutiei judetene, Gheorghe Ivan, a declarat ca cea mai mare parte a suprafetei forestiere este proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale (75 la suta) si este gestionata de autoritatile publice locale.
In prezent, statul detine 14 la suta din suprafata forestiera a judetului, persoanele fizice 8 la suta, iar composesoratele, asociatiile sau unitatile de cult si de invatamant – o suprafata echivalenta cu 3 la suta din paduri.
De altfel, zonele pentru care nu se asigura administrarea fondului forestier in regim silvic sunt cele cu cel mai mare risc privind infractiunile silvice. Este vorba despre Valea Budacului (comunele Dumitrita si Cetate), zona Livezile – Cusma, Valea Bargaului (comunele Tiha Bargaului, Bistrita Bargaului, Prundu Bargaului si Josenii Bargaului), Valea Somesului (comunele Sant, Rodna, Maieru, Lesu Ilvei), Valea Salautei (comunele Romuli, Telciu, Cosbuc) si zona Valea Zagrii (comunele Zagra, Nimigea).
Autoritatile vor lua masuri pentru a-i determina pe proprietari sa incheie contracte de administrare silvica a fondului forestier, in caz contrar acestia riscand sanctiuni.