DNA a cerut ieri arestarea judecătorului Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj şi a avocaţilor Ion Militaru şi Octav Ciucă pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, scopul final fiind eliberarea a doi inculpaţi arestaţi pentru infracţiuni economice.
Miercuri noapte, Craiova a fost luată cu asalt de circa 30 de maşini din care au descins forţe speciale şi anchetatori ai DNA veniţi de la Bucureşti, care au săltat doi avocaţi şi doi judecători şi i-au dus la sediul serviciului anticorupţie din localitate. Spre ziuă, procurorii au solicitat şi au primit de la Consiliul Superior al Magistraturii avizul pentru arestarea celor doi judecători, unul fiind Laurenţiu Anghel, iar celălalt Bogdan Deaconescu, susţin surse judiciare. În cursul zilei de ieri s-a constatat că pentru Deaconescu nu erau probe temeinice care să impună arestarea. Mai precis, în interceptări, el apărea ca făptuitor al infracţiunii de luare de mită, dar administrarea probelor (găsirea banilor doar la ceilalţi trei) a relevat o altă situaţie de fapt, spun sursele noastre. De asemenea, Deaconescu ar fi fost sincer la audieri.
Avocaţii Ion Militaru şi Octav Ciucă au apelat la judecătorul Anghel deoarece acesta a promis că va pune o vorbă bună la magistraţii care judecau dosarul clienţilor lor arestaţi. Pentru deranjul lor, cei trei au încasat 45.000 de euro, pe care şi i-au împărţit în funcţie de contribuţia fiecăruia: judecătorul Anghel a luat 18.000 euro, avocatul Ciucă, 15.000 euro, iar avocatul Militaru – 12.000 de euro. La percheziţiile corporale, procurorii DNA au recuperat circa 20.000 de euro.
Dosarele „rezolvate”de judecătorul Anghel
Judecătorul Laurenţiu Anghel era unul dintre cei mai controversaţi magistraţi din Dolj din cauza soluţiilor favorabile inculpaţilor pe care le-a dat în nenumărate dosare. Cel mai recent este cel al lui Ionuţ Dinu, fiul unui poliţist craiovean, acuzat că a împuşcat mortal o elevă anul trecut. Ionuţ Dinu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce completul condus de Laurenţiu Anghel a dispus schimbarea încadrării juridice din omor (faptă pedepsită cu închisoarea de la 10 la 20 de ani – n.r.) în ucidere din culpă (infracţiune pedepsită cu închisoarea între unu şi 5 ani – n.r.). Un alt caz controversat, judecat de Laurenţiu Anghel, îl are ca protagonist pe interlopul Ion Stelică Mihai, cunoscut ca Leo de la Strehaia. Acesta fusese acuzat în 1999 de fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare şi evaziune fiscală în valoare de 760.000 de lei, prin achiziţionarea de combustibili neaccizaţi şi revânzarea lor drept benzină şi motorină. În 2004, Leo a fost condamnat definitiv la patru ani de puşcărie. Pedeapsa a fost însă de mai multe ori amânată pe motive medicale, iar ulterior atacată extraordinar cu revizuire. Judecătorul Laurenţiu Anghel a decis, în 2004, admiterea de principiu a cererii de revizuire şi „suspendarea executării sentinţei penale până la rejudecarea definitivă a cauzei”. În 2006, acelaşi judecător l-a achitat pe Leo de o faptă de înşelăciune şi l-a găsit vinovat pentru alte capete de acuzare. Pedeapsa a fost de doi ani de închisoare cu suspendare, iar procurorii nu au atacat sentinţa, care a rămas astfel definitivă.
În 2006, tot Laurenţiu Anghel a respins propunerea de arestare preventivă a omului de afaceri craiovean Constantin Dâlgoci, implicat într-o restituire ilegală de TVA de 660.000 de lei, pe motiv că la mijloc era vorba de o sumă „relativ modică”. Laurenţiu Anghel l-a eliberat şi pe Ionel Boboc, cel care, în mai 2008, a tras patru focuri de armă către interlopul Stelică Dragavei, o rudă a sa.